Przepis na wieniec bezowy z kremem i granatem

christmas meringue wreath


Wieniec bezowy świąteczny, a do tego truskawkowy, bo stworzony „z miłooości do truskawek” razem z dżemem truskawkowym z Łowicza.

Bezy to takie niepozorne ciasta – niby same białka i cukier, ale z dodatkiem kremu i owoców powstaje z nich nieziemski deser i nie oprze się mu nikt.

Teraz możecie przygotować go w wersji świątecznej.

Koniecznie w czerwono-zielonej kolorystyce.

Czerwień nadają wieńcowi dżem oraz nasiona granatu (możecie też użyć świeże truskawki, albo maliny), a zieleń posiekane orzechy pistacjowe.

Do bezy dodałam dodatkowo Dżem ekstra gładki z truskawek i czerwonych porzeczek Łowicz – dżem wykorzystałam również jako sos do dodatkowego udekorowania wieńca.

Samą bezę możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować ją w szczelnym pojemniku.

Krem i owoce wystarczy nałożyć niedługo przed podaniem.

Zapraszam również na inne bezowe torciki – wszystkie są przeeeepyszne :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

beza z kremem z białej czekolady i granatem

wieniec bezowy z kremem z białej czekolady

wieniec bożonarodzeniowy

wieniec bezowy z kremem i granatem

wieniec bezowy

Wieniec bezowy przepis do druku

wieniec bezowy 1

Wieniec bezowy świąteczny

Wypieki Beaty
Przepis na wieniec bezowy z kremem z białej czekolady i z truskawkami.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 12
Kalorie 313 kcal

Składniki

wieniec bezowy:

  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki dżemu extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz
  • łyżka wody

krem:

Instrukcja
 

  • Białka lekko roztrzep, zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj przez chwilę, przed dodaniem nowej porcji.
    4 białka, 200 g cukru
  • Po dodaniu całego cukru miksuj białka przez kilka minut - aż białka będą białe, lśniące i mocno gęste, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy około 22 cm - możesz odrysować talerz.
  • Na wierzch bezy nałóż połowę dżemu wymieszanego z wodą - bardzo delikatnie zamieszaj - tylko po wierzchu.
    2 łyżki dżemu
  • Przełóż mniej więcej połowę bezy do rękawa cukierniczego.
  • Wyciskaj bezy jedna koło drugiej tworząc wieniec.
  • Na pozostałą bezę wyłóż resztę dżemu, lekko zamieszaj, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy tworząc drugą warstwę bezy.
  • Piecz bezę w 110 stopniach przez około 2 godziny - po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku aż ostygnie.
  • Wyjmij ją, przechowuj w szczelnym pojemniku.

krem:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Mascarpone delikatnie zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
    250 g serka mascarpone
  • Schowaj krem do lodówki, aby lekko stężał.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego (najlepiej z tylką gwiazdką) i wyciskaj krem na beziki.
  • Wierzch bezy posyp ziarenkami granatu oraz posiekanymi pistacjami.
    1 garść orzechów pistacjowych
  • Zmieszaj dżem z wodą tak aby stał się bardziej płynny.
    1 łyżka dżemu
  • Nałóż tak powstały sos na wieniec.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 33.6gBiałko: 4.7gTłuszcz: 17.7gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

świąteczny wieniec bezowy