Wieniec bezowy świąteczny

 

christmas meringue wreath

 

Wieniec bezowy świąteczny, a do tego truskawkowy, bo stworzony „z miłooości do truskawek” razem z dżemem truskawkowym z Łowicza.

Bezy to takie niepozorne ciasta – niby same białka i cukier, ale z dodatkiem kremu i owoców powstaje z nich nieziemski deser i nie oprze się mu nikt.

Teraz możecie przygotować go w wersji świątecznej. Koniecznie w czerwono-zielonej kolorystyce.

Czerwień nadają wieńcowi dżem oraz nasiona granatu (możecie też użyć świeże truskawki, albo maliny), a zieleń posiekane orzechy pistacjowe.

Do bezy dodałam dodatkowo Dżem ekstra gładki z truskawek i czerwonych porzeczek Łowicz – dżem wykorzystałam również jako sos do dodatkowego udekorowania wieńca.

Samą bezę możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować ją w szczelnym pojemniku.

Krem i owoce wystarczy nałożyć niedługo przed podaniem.

Zapraszam również na inne bezowe torciki – wszystkie są przeeeepyszne :)

 

beza z kremem z białej czekolady i granatem

 

wieniec bezowy z kremem z białej czekolady

 

wieniec bożonarodzeniowy

 

wieniec bezowy z kremem i granatem

 

wieniec bezowy

 

Wieniec bezowy świąteczny

Wypieki Beaty
Przepis na jeden wieniec.
3.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 313 kcal

Składniki
  

wieniec bezowy:

krem:

  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • ziarenka granatu
  • mała garść orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka dżemu extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz
  • 1-2 łyżki wody

Instrukcja
 

  • Białka lekko roztrzep, zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj przez chwilę, przed dodaniem nowej porcji.
  • Po dodaniu całego cukru miksuj białka przez kilka minut - aż białka będą białe, lśniące i mocno gęste, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
  • Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy około 22 cm - możesz odrysować talerz.
  • Na wierzch bezy nałóż połowę dżemu wymieszanego z wodą - bardzo delikatnie zamieszaj - tylko po wierzchu.
  • Przełóż mniej więcej połowę bezy do rękawa cukierniczego.
  • Wycinaj bezy jedna koło drugiej tworząc wieniec.
  • Na pozostałą bezę wyłóż resztę dżemu, lekko zamieszaj, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy tworząc drugą warstwę bezy.
  • Piecz bezę w 110 stopniach przez około 2 godziny - po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku aż ostygnie.
  • Wyjmij ją, przechowuj w szczelnym pojemniku.

krem:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Mascarpone delikatnie zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
  • Schowaj krem do lodówki, aby lekko stężał.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego (najlepiej z tylką gwiazdką) i wyciskaj krem na beziki.
  • Wierzch bezy posyp ziarenkami granatu oraz posiekanymi pistacjami.
  • Zmieszaj dżem z wodą tak aby stał się bardziej płynny.
  • Nałóż tak powstały sos na wieniec.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 33.6gBiałko: 4.7gTłuszcz: 17.7gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

świąteczny wieniec bezowy