Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Wieniec bezowy świąteczny

By | 2018-05-28T21:46:09+00:00 2017 Grudzień 15th|Bezy, Boże Narodzenie, Ciasta z kremem, Truskawki w roli głównej|

Wieniec bezowy świąteczny

 

christmas meringue wreath

 

Wieniec bezowy świąteczny, a do tego truskawkowy, bo stworzony „z miłooości do truskawek” razem z dżemem truskawkowym z Łowicza.

Bezy to takie niepozorne ciasta – niby same białka i cukier, ale z dodatkiem kremu i owoców powstaje z nich nieziemski deser i nie oprze się mu nikt.

Teraz możecie przygotować go w wersji świątecznej. Koniecznie w czerwono-zielonej kolorystyce.

Czerwień nadają wieńcowi dżem oraz nasiona granatu (możecie też użyć świeże truskawki, albo maliny), a zieleń posiekane orzechy pistacjowe.

Do bezy dodałam dodatkowo Dżem ekstra gładki z truskawek i czerwonych porzeczek Łowicz – dżem wykorzystałam również jako sos do dodatkowego udekorowania wieńca.

Samą bezę możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować ją w szczelnym pojemniku.

Krem i owoce wystarczy nałożyć niedługo przed podaniem.

Zapraszam również na inne bezowe torciki – wszystkie są przeeeepyszne 🙂

 

beza z kremem z białej czekolady i granatem

 

wieniec bezowy z kremem z białej czekolady

 

wieniec bożonarodzeniowy

 

wieniec bezowy z kremem i granatem

 

wieniec bezowy

 

Wieniec bezowy świąteczny
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden wieniec.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
wieniec bezowy:
  • 4 duże białka
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki dżemu extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz
  • łyżka wody
krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • ziarenka granatu
  • mała garść orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka dżemu extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz
  • 1-2 łyżki wody
Wykonanie
  1. Białka lekko roztrzep, zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj przez chwilę, przed dodaniem nowej porcji.
  2. Po dodaniu całego cukru miksuj białka przez kilka minut - aż białka będą białe, lśniące i mocno gęste, a cały cukier się rozpuści.
  3. Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
  4. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy około 22 cm - możesz odrysować talerz.
  5. Na wierzch bezy nałóż połowę dżemu wymieszanego z wodą - bardzo delikatnie zamieszaj - tylko po wierzchu.
  6. Przełóż mniej więcej połowę bezy do rękawa cukierniczego.
  7. Wycinaj bezy jedna koło drugiej tworząc wieniec.
  8. Na pozostałą bezę wyłóż resztę dżemu, lekko zamieszaj, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy tworząc drugą warstwę bezy.
  9. Piecz bezę w 110 stopniach przez około 2 godziny - po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku aż ostygnie.
  10. Wyjmij ją, przechowuj w szczelnym pojemniku.
krem:
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Mascarpone delikatnie zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
  3. Schowaj krem do lodówki, aby lekko stężał.
  4. Przełóż krem do rękawa cukierniczego (najlepiej z tylką gwiazdką) i wyciskaj krem na beziki.
  5. Wierzch bezy posyp ziarenkami granatu oraz posiekanymi pistacjami.
  6. Zmieszaj dżem z wodą tak aby stał się bardziej płynny.
  7. Nałóż tak powstały sos na wieniec.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 313 Tłuszcze: 17,7 g Węglowodany: 33,6 g Błonnik: 0,6 g Białka: 4,7 g

 

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

świąteczny wieniec bezowy


Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK
 

Reklama

One Comment

  1. Faktycznie prezentuje się bardzo świątecznie 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: