Do zrobienia tego torcika zainspirowała mnie koleżanka, która opowiedziała o bezowym torciku z żurawiną, którym zajada się w pewnej kawiarni.

Jej opis tego deseru tak mnie zaciekawił, że postanowiłam sama przygotować podobny – od razu zaznaczam, że jest to moja wersja, bo oryginalnej nigdy nie jadłam, a nawet nigdy nie widziałam :)

Niedługo będą święta, dlatego mój torcik jest z czekoladową bezą, kremem z mascarpone i śmietany kremówki, mnóstwem żurawiny w syropie, migdałami i czekoladą.

Muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze przypuszczenia – torcik jest obłędny – nie za słodki – dzięki dodatkowi kakao w bezie i kwaskowatym żurawinom.

Moje dzieciaki prawie wylizały talerzyk po swojej porcji i natychmiast zażądały następnej :)

Na pewno jeszcze nie raz przygotuję ten torcik.

Ponieważ zgłosiłam ten przepis do konkursu, to proszę o głosy :)

Strona konkursowa

Można głosować raz dziennie :)

bezowy z żurawinami1

bezowy z żurawinami3

bezowy z żurawinami2

bezowy z żurawinami4

beza z żurawinami

Bezowy torcik z żurawiną

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki bezy:

  • 8 dużych białek (około 300 ml)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

składniki kremu:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • słoik żurawin w syropie
  • tarta gorzka czekolada
  • garść rozdrobnionych migdałów

Instrukcja
 

wykonanie bezy:

  • Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
  • Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
  • Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę kakao i delikatnie ją wmieszać do masy.
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
  • Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
  • Piecz bezy przez 2 godziny i 30 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.

wykonanie kremu:

  • Ubij kremówkę mikserem aż będzie sztywna (uważaj, aby jej nie "przebić", bo możesz zrobić masło ;)).
  • Dodaj cukier puder i po łyżce mascarpone - jeszcze chwilę pomiksuj.
  • Połowę kremu wyłóż na blat bezowy.
  • Na wierzch nałóż trochę żurawiny w syropie. Przykryj drugim blatem.
  • Wyłóż resztę kremu, udekoruj żurawiną, rozdrobionymi migdałami i tartą czekoladą.
  • Torcik przechowuj w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!