Do zrobienia tego torcika zainspirowała mnie koleżanka, która opowiedziała o bezowym torciku z żurawiną, którym zajada się w pewnej kawiarni.
Jej opis tego deseru tak mnie zaciekawił, że postanowiłam sama przygotować podobny – od razu zaznaczam, że jest to moja wersja, bo oryginalnej nigdy nie jadłam, a nawet nigdy nie widziałam :)
Niedługo będą święta, dlatego mój torcik jest z czekoladową bezą, kremem z mascarpone i śmietany kremówki, mnóstwem żurawiny w syropie, migdałami i czekoladą.
Muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze przypuszczenia – torcik jest obłędny – nie za słodki – dzięki dodatkowi kakao w bezie i kwaskowatym żurawinom.
Moje dzieciaki prawie wylizały talerzyk po swojej porcji i natychmiast zażądały następnej :)
Na pewno jeszcze nie raz przygotuję ten torcik.
Ponieważ zgłosiłam ten przepis do konkursu, to proszę o głosy :)
Strona konkursowa
Można głosować raz dziennie :)

Bezowy torcik z żurawiną
Składniki
składniki bezy:
- 8 dużych białek (około 300 ml)
- 2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
składniki kremu:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- słoik żurawin w syropie
- tarta gorzka czekolada
- garść rozdrobnionych migdałów
Instrukcja
wykonanie bezy:
- Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
- Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
- Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę kakao i delikatnie ją wmieszać do masy.
- Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
- Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
- Piecz bezy przez 2 godziny i 30 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
wykonanie kremu:
- Ubij kremówkę mikserem aż będzie sztywna (uważaj, aby jej nie "przebić", bo możesz zrobić masło ;)).
- Dodaj cukier puder i po łyżce mascarpone - jeszcze chwilę pomiksuj.
- Połowę kremu wyłóż na blat bezowy.
- Na wierzch nałóż trochę żurawiny w syropie. Przykryj drugim blatem.
- Wyłóż resztę kremu, udekoruj żurawiną, rozdrobionymi migdałami i tartą czekoladą.
- Torcik przechowuj w lodówce.