Przepis na tort bezowy kawowo-karmelowy
Ten tort bezowy zrobiłam na urodziny męża – jemu też należy się trochę rozpusty (a że ja przy okazji też na tym skorzystam, no to cóż ;))
Tym razem postawiłam na zestaw smakowy dla „dorosłych” – jeden krem zrobiłam na gorzkiej czekoladzie i kawie, a drugi – dla równowagi – na masie kajmakowej.
Torcik uzupełniłam ciemnymi czereśniami – świetnie się też sprawdzą wiśnie (ale równie dobrze można w ogóle zrezygnować z owoców).
Spody upiekłam według sprawdzonego już wcześniej przepisu (m. in. przy Pavlovej) – oczywiście najlepiej upiec je wcześniej, bo dobrze, aby postały i poschły przez noc.
Krem czekoladowo-kawowy też proponuję zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzony.
Tort bezowy kawowo-karmelowy – przepis do druku

Tort bezowy kawowo-karmelowy
Składniki
bezy:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
krem czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 75 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 250 g serka mascarpone
krem kajmakowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g masy kajmakowej z puszki
dodatkowo:
- około pół kilograma wypestkowanych czereśni lub wiśni
- około 30 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady do dekoracji
Instrukcja
bezy:
- Ubij białka ze szczyptą soli.
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
- Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezy przez 2 godziny.
- Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
krem czekoladowy:
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj - do rozpuszczenia się czekolady.
- Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia.
- Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.
krem kajmakowy:
- Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłódź w lodówce.
złożenie tortu:
- Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego. Możesz też ułożyć owoce.
- Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
- Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.
Przepis własny.
[…] również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – […]
moje uzależnienie – bezy :) piękna TWOJA
Dziękuję :)
Dzięki, ja również nie mogę się powstrzymać jak widzę torcik bezowy :)
Robiłem niedawno podobny, był świetny. Ten też niczego sobie :D
Wygląda pięknie!
Dzięki :)