Przepis na torcik bezowy z kremem kawowo-karmelowym

 

Ten tort bezowy zrobiłam na urodziny męża – jemu też należy się trochę rozpusty (a że ja przy okazji też na tym skorzystam, no to cóż ;))

Tym razem postawiłam na zestaw smakowy dla „dorosłych” – jeden krem zrobiłam na gorzkiej czekoladzie i kawie, a drugi – dla równowagi – na masie kajmakowej.

Torcik uzupełniłam ciemnymi czereśniami – świetnie się też sprawdzą wiśnie (ale równie dobrze można w ogóle zrezygnować z owoców).

Spody bezowe upiekłam według sprawdzonego już wcześniej przepisu (m. in. przy Pavlovej) – oczywiście najlepiej upiec je wcześniej, bo dobrze, aby postały i poschły przez noc.

Krem czekoladowo-kawowy też proponuję zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzony.

Jeśli lubicie ciasta bezowe, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.8 z 5 ocen
Postaw mi kawę

tort bezowy kawowo-karmelowy

bezowy tort z kremem czekoladowym i kajmakowym

beza z kremem kawowym i kajmakowym

tort bezowy z czekoladą i czereśniami

 

Tort bezowy kawowo-karmelowy – przepis do druku

tort bezowy kawowo karmelowy1

Tort bezowy kawowo-karmelowy

Wypieki Beaty
Przepis na bezowy tort z kremem kawowym i kremem kajmakowym.
3.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
3 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Tort
Porcje 10 porcji

Składniki

bezy:

krem czekoladowy:

krem kajmakowy:

dodatkowo:

  • ok 500 g czereśni lub wiśni - wypestkowanych
  • około 30 g gorzkiej czekolady rozdrobnionej - do dekoracji

Instrukcja
 

bezy:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    6 białek
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
    300 g cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
  • Piekarnik nagrzej do 110 stopni (termoobieg), włóż bezy do piekarnika i piecz bezy przez 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

krem czekoladowy:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj - do rozpuszczenia się czekolady.
    250 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 75 g gorzkiej czekolady
  • Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin).
  • Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.
    250 g serka mascarpone

krem kajmakowy:

  • Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłodź w lodówce.
    250 g serka mascarpone, 250 g masy kajmakowej

złożenie tortu:

  • Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego.
  • Ułóż wydrylowane owoce - mniej więcej połowę.
    ok 500 g czereśni
  • Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
  • Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.
    około 30 g gorzkiej czekolady
Słowa kluczowe beza z czereśniami, beza z kajmakiem, bezowy tort z wiśniami, jak zrobić bezę, torcik bezowy, tort czekoladowy z czereśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Malinowa beza

Sprawdź ten przepis
malinowa beza

Beza z kremem bawarskim

Sprawdź ten przepis
pawlowa ze śmietaną i malinami

Czarnoleska beza

Sprawdź ten przepis
beza schwarcwaldzka