Przepis na tort bezowy kawowo-karmelowy

 

Ten tort bezowy zrobiłam na urodziny męża – jemu też należy się trochę rozpusty (a że ja przy okazji też na tym skorzystam, no to cóż ;))

Tym razem postawiłam na zestaw smakowy dla „dorosłych” – jeden krem zrobiłam na gorzkiej czekoladzie i kawie, a drugi – dla równowagi – na masie kajmakowej.

Torcik uzupełniłam ciemnymi czereśniami – świetnie się też sprawdzą wiśnie (ale równie dobrze można w ogóle zrezygnować z owoców).

Spody upiekłam według sprawdzonego już wcześniej przepisu (m. in. przy Pavlovej) – oczywiście najlepiej upiec je wcześniej, bo dobrze, aby postały i poschły przez noc.

Krem czekoladowo-kawowy też proponuję zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzony.

 

tort bezowy kawowo-karmelowy1

tort bezowy kawowo-karmelowy2

tort bezowy kawowo-karmelowy4

tort bezowy kawowo-karmelowy3

 

Tort bezowy kawowo-karmelowy – przepis do druku

 

Tort bezowy kawowo-karmelowy

Wypieki Beaty
3.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
3 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Tort
Porcje 10 porcji

Składniki
  

bezy:

krem czekoladowy:

krem kajmakowy:

dodatkowo:

  • około pół kilograma wypestkowanych czereśni lub wiśni
  • około 30 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady do dekoracji

Instrukcja
 

bezy:

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  • Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezy przez 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

krem czekoladowy:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj - do rozpuszczenia się czekolady.
  • Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia.
  • Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.

krem kajmakowy:

  • Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłódź w lodówce.

złożenie tortu:

  • Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego. Możesz też ułożyć owoce.
  • Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
  • Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.
Słowa kluczowe beza, biała czekolada, białka, czereśnie, kajmak, torcik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.