bezowy tort z kremem czekoladowym i kajmakowym

Przepis na torcik bezowy z kremem kawowo-karmelowym

Zapraszam dziś na tort bezowy kawowo-karmelowy. Tutaj lekkie, chrupiące i słodkie blaty bezowe przełożone są dwoma kremami – kawowym i karmelowym. A do tego warstwa soczystych czereśni i wiśni dla owocowego smaku. Całość smakuje wręcz wybornie i cudownie się prezentuje. Gorąco polecam!

tort bezowy kawowo-karmelowy

Tort bezowy kawowo-karmelowy przepis krok po kroku

Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy torcik bezowy, to przygotujcie go z kremem kawowym i karmelowym – na pewno zasmakuje każdemu!

tort bezowy kawowo karmelowy1

Tort bezowy kawowo-karmelowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezowy tort z kremem kawowym i kremem kajmakowym.
3.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours
3 hours
Czas całkowity 6 hours
Danie Tort
Porcje 10 porcji
Składniki

składniki na bezy do tortu

składniki na krem czekoladowy z kawą

składniki na krem kajmakowy do tortu

dodatkowe składniki do tortu bezowego

  • ok 500 g czereśni ( lub wiśni – wypestkowanych )
  • około 30 g gorzkiej czekolady (rozdrobnionej – do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezy do tortu bezowego

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    6 białek
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
    300 g cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Wyłóż bezy na blaszkę z papierem do pieczenia – zrób dwa krążki o średnicy około 20 cm (możesz odrysować mały talerzyk).
  • Piekarnik nagrzej do 110 stopni (termoobieg), włóż bezy do piekarnika i piecz bezy przez 2 godziny.
  • Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki – bezy pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.

Jak zrobić krem kawowy do tortu bezowego

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku razem z kawą, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj – do rozpuszczenia się czekolady.
    250 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 75 g gorzkiej czekolady
  • Gdy śmietana ostygnie schowaj ją w lodówce do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin).
  • Schłodzoną śmietanę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj.
    250 g serka mascarpone

Jak zrobić krem kajmakowy do tortu bezowego

  • Mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i schłodź w lodówce.
    250 g serka mascarpone, 250 g masy kajmakowej

Tort bezowy złożenie

  • Jeden z blatów bezowych posmaruj połową kremu czekoladowego, na wierzch wyłóż połowę kremu kajmakowego.
  • Ułóż wydrylowane owoce – mniej więcej połowę.
    ok 500 g czereśni
  • Przykryj drugim blatem bezowym i nałóż resztę kremów oraz owoców.
  • Wierzch posyp rozdrobnioną gorzką czekoladą.
    około 30 g gorzkiej czekolady
Prywatne
Słowa kluczowe beza z czereśniami, beza z kajmakiem, bezowy tort z wiśniami, jak zrobić bezę, torcik bezowy, tort czekoladowy z czereśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
beza z kremem kawowym i kajmakowym

Tort bezowy z wiśniami – uwagi

Ten tort bezowy zrobiłam na urodziny męża – jemu też należy się trochę rozpusty (a że ja przy okazji też na tym skorzystam, no to cóż ;))

Tym razem postawiłam na zestaw smakowy dla „dorosłych” – jeden krem zrobiłam na gorzkiej czekoladzie i kawie, a drugi – dla równowagi – na masie kajmakowej.

Torcik uzupełniłam ciemnymi czereśniami – świetnie się też sprawdzą wiśnie (ale równie dobrze można w ogóle zrezygnować z owoców).

Spody bezowe upiekłam według sprawdzonego już wcześniej przepisu (m. in. przy Pavlovej) – oczywiście najlepiej upiec je wcześniej, bo dobrze, aby postały i poschły przez noc.

Krem czekoladowo-kawowy też proponuję zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo musi być dobrze schłodzony.

Jeśli lubicie ciasta bezowe, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy

tort bezowy z czekoladą i czereśniami

Polecane przepisy na tort bezowy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i lekkie torty bezowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: