Czarnoleska beza przepis

Zaktualizowany: 2023 16 listopada
beza z czarnego lasu

Przepis na bezę Schwarcwaldzką z wiśniami i czekoladą

Dziś u mnie czarnoleska beza, czyli pyszny torcik bezowy z czekoladą, wiśniami i kremem śmietankowym. Taka beza to świetny pomysł na deser na co dzień i od święta. Gorąco polecam!

beza czarnoleska

Czarnoleska beza przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bezy i torty bezowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

beza schwarcwaldzka

Czarnoleska beza przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladową bezę z wiśniami i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Składniki

składniki na blaty bezowe

dodatkowe składniki do bezy czarnoleskiej

Instrukcja
 

Jak zrobić bezę czarnoleską

  • Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
    6 białek, 300 g cukru
  • Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę – delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka octu, 2 łyżki kakao, około 50 g gorzkiej czekolady
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki).
  • Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg)
  • Po 5 minutach obniż temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz przez około 90 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
    300 ml śmietany kremówki
  • Dodaj cukier puder i serek mascarpone i zmiksuj.
    125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
  • Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie.
    wiśnie
  • Przykryj drugim blatem.
  • Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.
  • Schowaj bezę do lodówki na kilka godzin – gdy blaty lekko zmiękną od kremu będzie łatwiej kroić bezę – ja nie miałam czasu na schładzanie i moja beza się pokruszyła przy krojeniu.
Prywatne
Słowa kluczowe beza z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
beza z wiśniami i czekoladą

Beza z wiśniami i czekoladą – uwagi

Znowu uzbierało mi się sporo białek, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie bezy :) Ostatnio bardzo nam zasmakowała beza czekoladowa, więc postanowiłam, że teraz też będzie czekoladowa tylko odrobinę zmieniona. Jako dodatek wykorzystałam wiśnie oraz krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone – stąd beza czarnoleska lub szwarcwaldzka. Eksperyment uważam za udany – spróbujcie koniecznie! Jak zwykle – pokrojenie bezy to dla mnie było duże wyzwanie, ale smak wynagradza wszystko :)

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy i ciasta bezowe.

beza czarnoleska4

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne bezy i torty bezowe. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 18 stycznia