Znowu uzbierało mi się sporo białek, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie bezy :)

Ostatnio bardzo nam zasmakowała beza czekoladowa, więc postanowiłam, że teraz też będzie czekoladowa tylko odrobinę zmieniona :)

Jako dodatek wykorzystałam wiśnie oraz krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone – stąd beza czarnoleska lub szwarcwaldzka.

Eksperyment uważam za udany – spróbujcie koniecznie :)

Jak zwykle – pokrojenie bezy to dla mnie było duże wyzwanie, ale smak wynagradza wszystko :)

beza czarnoleska1

beza czarnoleska2

beza czarnoleska3

beza czarnoleska4

 

beza schwarcwaldzka

Czarnoleska beza :)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

beza:

  • 6 dużych białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (albo winnego)
  • 2 łyżki kakao
  • około 50 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami. Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę.
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki). Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kszałt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez 90 minut. Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone i szybko wymieszaj. Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie. Przykryj drugim blatem.
  • Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!