Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czarnoleska beza :)

Znowu uzbierało mi się sporo białek, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie bezy 🙂

Ostatnio bardzo nam zasmakowała beza czekoladowa, więc postanowiłam, że teraz też będzie czekoladowa tylko odrobinę zmieniona 🙂

Jako dodatek wykorzystałam wiśnie oraz krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone – stąd beza czarnoleska lub szwarcwaldzka.

Eksperyment uważam za udany – spróbujcie koniecznie 🙂

Jak zwykle – pokrojenie bezy to dla mnie było duże wyzwanie, ale smak wynagradza wszystko 🙂

beza czarnoleska1

beza czarnoleska2

beza czarnoleska3

beza czarnoleska4

 

Czarnoleska beza 🙂
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 6 dużych białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (albo winnego)
  • 2 łyżki kakao
  • około 50 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady
dodatkowo:
  • wiśnie (ja użyłam kompotowe)
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami. Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę.
  2. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki). Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kszałt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez 90 minut. Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
  3. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj cukier puder i serek mascarpone i szybko wymieszaj. Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie. Przykryj drugim blatem.
  4. Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux