Przepis na bezę Schwarcwaldzką

Znowu uzbierało mi się sporo białek, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie bezy :)

Ostatnio bardzo nam zasmakowała beza czekoladowa, więc postanowiłam, że teraz też będzie czekoladowa tylko odrobinę zmieniona :)

Jako dodatek wykorzystałam wiśnie oraz krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone – stąd beza czarnoleska lub szwarcwaldzka.

Eksperyment uważam za udany – spróbujcie koniecznie :)

Jak zwykle – pokrojenie bezy to dla mnie było duże wyzwanie, ale smak wynagradza wszystko :)

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy i ciasta bezowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

beza czarnoleska

beza z czarnego lasu

beza z wiśniami i czekoladą

beza czarnoleska4

Czarnoleska beza przepis do druku

beza schwarcwaldzka

Czarnoleska beza

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladową bezę z wiśniami i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny

Składniki

beza:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
    6 białek, 300 g cukru
  • Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj kakao, ocet oraz rozdrobnioną czekoladę - delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka octu, 2 łyżki kakao, około 50 g gorzkiej czekolady
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy ok 20 cm (ja odrysowałam dwa małe talerzyki).
  • Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po 5 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz przez około 90 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, aż do jego wystygnięcia, albo najlepiej na całą noc.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
    300 ml śmietany kremówki
  • Dodaj cukier puder i serek mascarpone i zmiksuj.
    125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
  • Nałóż masę na jeden blat bezy, na wierzchu ułóż gęsto wiśnie.
    wiśnie
  • Przykryj drugim blatem.
  • Możesz dodatkowo udekorować bezę rozpuszczoną czekoladą.
  • Schowaj bezę do lodówki na kilka godzin - gdy blaty lekko zmiękną od kremu będzie łatwiej kroić bezę - ja nie miałam czasu na schładzanie i moja beza się pokruszyła przy krojeniu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!