beza z kremem bawarskim

Przepis na bezę z kremem bawarskim i malinami

Beza z kremem bawarskim i malinami to niebiańska harmonia smaków w każdym kęsie. To wyjątkowe ciasto, które podbija serca podczas specjalnych okazji, ale także sprawia, że każdy weekend staje się wyjątkowy. Kruchość bezy splata się z kremowym wnętrzem, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Soczyste maliny dodają odrobiny świeżości i kontrastują z delikatnością kremu. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która zaskoczy i oczaruje każde podniebienie. Spróbujcie koniecznie!

tort bezowy z kremem bawarskim i malinami

Beza z kremem bawarskim przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto idealne na specjalne okazje, to zrób taki tort bezowy.

pawlowa ze śmietaną i malinami

Beza z kremem bawarskim przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wyjątkową bezę z kremem bawarskim i malinami.
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 12
Kalorie 230 kcal
Składniki

składniki na bezowe blaty do tortu

składniki na krem bawarski do bezy

dodatkowe składniki do bezy

Instrukcja
 

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli – tak aby się lekko napuszyły.
    6 białek, 1 szczypta soli
  • Dodawaj do białek po trochu cukier i za każdym razem miksuj około minutę przed dodaniem kolejnej porcji.
    300 g cukru
  • Po dodaniu całości cukru miksuj bezę przez jeszcze około 10 minut – tak aby cały cukier się rozpuścił i nie było czuć w białkach jego kryształków.
  • Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną – krótko wymieszaj.
    1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Na papierze do pieczenia odrysuj trzy koła od małego talerzyka deserowego – ja piekłam blaty jednocześnie na dwóch dużych blachach – na jednej dwa blaty, a na drugiej jeden.
  • Nałóż bezę na namalowane okręgi i wyrównaj lekko powierzchnię bez.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 110 stopni (lub na 120 stopni góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezy w środku bez otwierania drzwiczek.

Jak zrobić krem bawarski do bezy

  • Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym (albo ziarenkami z wanilii) na białą puszystą masę – jak na kogel mogel.
    5 żółtek, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • Żelatynę zalej wodą – tak aby lekko była ponad żelatyny i odstaw do napęcznienia.
    15 g żelatyny
  • Mleko zagrzej w rondelku – gdy zacznie się lekko gotować – na obrzeżach pojawią się bąbelki – to wlej je cienkim strumieniem do żółtek z cukrem i w tym czasie jednocześnie miksuj żółtka.
    150 ml mleka
  • Przelej masę żółtkową ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, aby masa zgęstniała – uważaj aby masy nie gotować zbyt długo, bo może się zrobić jajecznica ;)
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund (albo w kąpieli wodnej) i dodaj do gorącej masy waniliowej – dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej wystudzony (ale jeszcze nie zastygnięty krem waniliowy – jeśli krem ci za bardzo zgęstniał, to go chwilkę podgrzej, aby stał się bardziej płynny) i krótko zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki
  • Jeśli krem bawarksi jest po tym za rzadki aby go nakładać na blaty bezowe, to go schłodź w lodówce przez około pół godziny.

Jak zrobić tort bezowy z kremem bawarskim

  • Blaty bezowe przełóż kremem bawarskim, na wierzchu kremu układaj maliny.
    500 g malin
  • Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować białą czekoladą.
    biała czekolada
  • Tort możesz podać od razu, albo przechować go w lodówce – im dłużej tort będzie stał, tym będzie łatwiej go potem ukroić (blaty bezowe nie będą się tak mocno kruszyć podczas krojenia).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe beza z malinami, tort bezowy z malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
krem bawarski z malinami i bezą

Tort bezowy z kremem bawarskim – uwagi

Ach co to była za beza!

Beza z kremem bawarskim i masą świeżych malin, a do tego odrobina białej czekolady.

Nie będę kłamać – ten torcik bezowy był słodki – jedynie maliny lekko balansowały tą słodycz (lekko, bo trafiły się mi przepyszne słodkie malinki), ale od czasu do czasu można zjeść coś super słodkiego.

Najpierw upiekłam blaty bezowe, a potem myślę sobie, no dobra – jaki krem do bezy?

Mój wybór padł na krem bawarski 😍

Ten krem jest bardzo popularny w południowych Niemczech.

pavlova z bitą śmietaną i malinami

Jak zrobić krem bawarski do bezy – wskazówki

Będziecie potrzebować żółtka (dobrze, że zostały wam po upieczeniu bezy 😁😂). Miksujecie je z cukrem jak kogel mogel – aż będą gęste i blade.

Tak zmiksowane żółtka zalewamy gorącym mlekiem, a potem gotujemy do zgęstnienia.

Na koniec dodajemy żelatynę i ubitą śmietanę kremówkę.

Taki krem bawarski możecie przygotować również jako samodzielny deser i podać go w towarzystwie owoców, lub sosów – podobnie jak włoską panna cottę.

Mi ten krem smakował wybornie i na pewno będę go jeszcze wykorzystywać.

Bezę z kremem bawarskim podałam na urodziny córki i wszyscy byli zachwyceni 😁

W mojej rodzinie wszyscy uwielbiamy bezy i ciasta bezowe, więc w sumie nie byłam mocno zaskoczona.

A przy okazji sesji zdjęciowej torcika nieźle zaszalałam ze stylizacją i mam Jabłonna Mess, zamiast Eton Mess :D

tort bezowy z kremem i malinami
torcik bezowy z kremem i malinami
beza z kremem bawarskim
tort bezowy z białą czekoladą i malinami

Polecane przepisy na torty bezowe

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i piękne torty bezowe świetne na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: