Beza z kremem bawarskim

 

tort bezowy z kremem i owocami na urodziny

 

Ach co to była za beza!

Beza z kremem bawarskim i masą świeżych malin, a do tego odrobina białej czekolady.

Nie będę kłamać – ten torcik bezowy był słodki – jedynie maliny lekko balansowały tą słodycz (lekko, bo trafiły się mi przepyszne słodkie malinki), ale od czasu do czasu można zjeść coś super słodkiego.

Szczególnie, że i okazja była super – torcik przygotowałam na 8 urodziny mojej córeczki Weroniki.

W mojej rodzinie wszyscy uwielbiamy bezy i ciasta bezowe, więc w sumie nie byłam mocno zaskoczona, gdy córka poprosiła, aby w tym roku zrobić jej na przyjęcie urodzinowe dla koleżanek tort bezowy z malinami (to jej ulubione owoce).

Całkiem niedawno robiłam torcik bezowy z jagodami i kremem z białą czekoladą, więc teraz musiałam wymyślić coś innego.

Postawiałam na waniliowy krem bawarski przygotowany na bazie gęstego kremu angielskiego z dodatkiem żelatyny (krem po schłodzeniu dość mocno gęstnieje, ale jest puszysty i delikatny – wg mnie świetnie nadaje się jako „musowe” przełożenie do lekkich owocowych tortów).

Taki krem bawarski możecie przygotować również jako samodzielny deser i podać go w towarzystwie owoców, lub sosów – podobnie jak włoską panna cottę.

Mi ten krem smakował wybornie i na pewno będę go jeszcze wykorzystywać.

A przy okazji sesji zdjęciowej torcika nieźle zaszalałam ze stylizacją i mam Jabłonna Mess, zamiast Eton Mess :D

 

pavlova z bitą śmietaną i malinami

 

tort bezowy z kremem bawarskim i malinami

 

krem bawarski z malinami i bezą

 

tort bezowy z kremem i malinami

 

torcik bezowy z kremem i malinami

 

beza z kremem bawarskim

 

pawlowa ze śmietaną i malinami

Beza z kremem bawarskim

Wypieki Beaty
Wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 230 kcal

Składniki
  

beze blaty:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem bawarski:

  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (albo ziarenka z jednej laski wanilii)
  • 150 ml mleka
  • 15 g żelatyny
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (użyłam 30%)

dodatkowo:

  • 500 g malin
  • biała czekolada do dekoracji

Instrukcja
 

blaty bezowe:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli - tak aby się lekko napuszyły.
  • Dodawaj do białek po trochu cukier i za każdym razem miksuj około minutę przed dodaniem kolejnej porcji.
  • Po dodaniu całości cukru miksuj bezę przez jeszcze około 10 minut - tak aby cały cukier się rozpuścił i nie było czuć w białkach jego kryształków.
  • Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną - krótko wymieszaj.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj trzy koła od małego talerzyka deserowego - ja piekłam blaty jednocześnie na dwóch dużych blachach - na jednej dwa blaty, a na drugiej jeden.
  • Nałóż bezę na namalowane okręgi i wyrównaj lekko powierzchnię bez.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 110 stopni (lub na 120 stopni góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezy w środku bez otwierania drzwiczek.

krem bawarski:

  • Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym (albo ziarenkami z wanilii) na białą puszystą masę - jak na kogel mogel.
  • Żelatynę zalej wodą - tak aby lekko była ponad żelatyny i odstaw do napęcznienia.
  • Mleko zagrzej w rondelku - gdy zacznie się lekko gotować - na obrzeżach pojawią się bąbelki - to wlej je cienkim strumieniem do żółtek z cukrem i w tym czasie jednocześnie miksuj żółtka.
  • Przelej masę żółtkową ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, aby masa zgęstniała - uważaj aby masy nie gotować zbyt długo, bo może się zrobić jajecznica ;)
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund (albo w kąpieli wodnej) i dodaj do gorącej masy waniliowej - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej wystudzony (ale jeszcze nie zastygnięty krem waniliowy - jeśli krem ci za bardzo zgęstniał, to go chwilkę podgrzej, aby stał się bardziej płynny) i krótko zmiksuj.
  • Jeśli krem bawarki jest po tym za rzadki aby go nakładać na blaty bezowe, to go schłódź w lodówce przez około pół godziny.
  • Blaty bezowe przełóż kremem bawarskim, na wierzchu kremu układaj maliny.
  • Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować białą czekoladą.
  • Tort możesz podać od razu, albo przechować go w lodówce - im dłużej tort będzie stał, tym będzie łatwiej go potem ukroić (blaty bezowe nie będą się tak mocno kruszyć podczas krojenia).

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 29gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 1.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

tort bezowy z białą czekoladą i malinami