Beza z kremem bawarskim
Ach co to była za beza!
Beza z kremem bawarskim i masą świeżych malin, a do tego odrobina białej czekolady.
Nie będę kłamać – ten torcik bezowy był słodki – jedynie maliny lekko balansowały tą słodycz (lekko, bo trafiły się mi przepyszne słodkie malinki), ale od czasu do czasu można zjeść coś super słodkiego.
Szczególnie, że i okazja była super – torcik przygotowałam na 8 urodziny mojej córeczki Weroniki.
W mojej rodzinie wszyscy uwielbiamy bezy i ciasta bezowe, więc w sumie nie byłam mocno zaskoczona, gdy córka poprosiła, aby w tym roku zrobić jej na przyjęcie urodzinowe dla koleżanek tort bezowy z malinami (to jej ulubione owoce).
Całkiem niedawno robiłam torcik bezowy z jagodami i kremem z białą czekoladą, więc teraz musiałam wymyślić coś innego.
Postawiałam na waniliowy krem bawarski przygotowany na bazie gęstego kremu angielskiego z dodatkiem żelatyny (krem po schłodzeniu dość mocno gęstnieje, ale jest puszysty i delikatny – wg mnie świetnie nadaje się jako „musowe” przełożenie do lekkich owocowych tortów).
Taki krem bawarski możecie przygotować również jako samodzielny deser i podać go w towarzystwie owoców, lub sosów – podobnie jak włoską panna cottę.
Mi ten krem smakował wybornie i na pewno będę go jeszcze wykorzystywać.
A przy okazji sesji zdjęciowej torcika nieźle zaszalałam ze stylizacją i mam Jabłonna Mess, zamiast Eton Mess :D

Beza z kremem bawarskim
Składniki
beze blaty:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem bawarski:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (albo ziarenka z jednej laski wanilii)
- 150 ml mleka
- 15 g żelatyny
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (użyłam 30%)
dodatkowo:
- 500 g malin
- biała czekolada do dekoracji
Instrukcja
blaty bezowe:
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli - tak aby się lekko napuszyły.
- Dodawaj do białek po trochu cukier i za każdym razem miksuj około minutę przed dodaniem kolejnej porcji.
- Po dodaniu całości cukru miksuj bezę przez jeszcze około 10 minut - tak aby cały cukier się rozpuścił i nie było czuć w białkach jego kryształków.
- Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną - krótko wymieszaj.
- Na papierze do pieczenia odrysuj trzy koła od małego talerzyka deserowego - ja piekłam blaty jednocześnie na dwóch dużych blachach - na jednej dwa blaty, a na drugiej jeden.
- Nałóż bezę na namalowane okręgi i wyrównaj lekko powierzchnię bez.
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 110 stopni (lub na 120 stopni góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezy w środku bez otwierania drzwiczek.
krem bawarski:
- Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym (albo ziarenkami z wanilii) na białą puszystą masę - jak na kogel mogel.
- Żelatynę zalej wodą - tak aby lekko była ponad żelatyny i odstaw do napęcznienia.
- Mleko zagrzej w rondelku - gdy zacznie się lekko gotować - na obrzeżach pojawią się bąbelki - to wlej je cienkim strumieniem do żółtek z cukrem i w tym czasie jednocześnie miksuj żółtka.
- Przelej masę żółtkową ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, aby masa zgęstniała - uważaj aby masy nie gotować zbyt długo, bo może się zrobić jajecznica ;)
- Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund (albo w kąpieli wodnej) i dodaj do gorącej masy waniliowej - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej wystudzony (ale jeszcze nie zastygnięty krem waniliowy - jeśli krem ci za bardzo zgęstniał, to go chwilkę podgrzej, aby stał się bardziej płynny) i krótko zmiksuj.
- Jeśli krem bawarki jest po tym za rzadki aby go nakładać na blaty bezowe, to go schłódź w lodówce przez około pół godziny.
- Blaty bezowe przełóż kremem bawarskim, na wierzchu kremu układaj maliny.
- Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować białą czekoladą.
- Tort możesz podać od razu, albo przechować go w lodówce - im dłużej tort będzie stał, tym będzie łatwiej go potem ukroić (blaty bezowe nie będą się tak mocno kruszyć podczas krojenia).
Składniki Odżywcze
Tak uwielbiam bezę z owocami, że nawet ta słodycz by mnie nie zraziła <3
<3 :D