Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Beza z kremem bawarskim

Beza z kremem bawarskim

 

tort bezowy z kremem i owocami na urodziny

 

Ach co to była za beza!

Beza z kremem bawarskim i masą świeżych malin, a do tego odrobina białej czekolady.

Nie będę kłamać – ten torcik bezowy był słodki – jedynie maliny lekko balansowały tą słodycz (lekko, bo trafiły się mi przepyszne słodkie malinki), ale od czasu do czasu można zjeść coś super słodkiego.

Szczególnie, że i okazja była super – torcik przygotowałam na 8 urodziny mojej córeczki Weroniki.

W mojej rodzinie wszyscy uwielbiamy bezy i ciasta bezowe, więc w sumie nie byłam mocno zaskoczona, gdy córka poprosiła, aby w tym roku zrobić jej na przyjęcie urodzinowe dla koleżanek tort bezowy z malinami (to jej ulubione owoce).

Całkiem niedawno robiłam torcik bezowy z jagodami i kremem z białą czekoladą, więc teraz musiałam wymyślić coś innego.

Postawiałam na waniliowy krem bawarski przygotowany na bazie gęstego kremu angielskiego z dodatkiem żelatyny (krem po schłodzeniu dość mocno gęstnieje, ale jest puszysty i delikatny – wg mnie świetnie nadaje się jako „musowe” przełożenie do lekkich owocowych tortów).

Taki krem bawarski możecie przygotować również jako samodzielny deser i podać go w towarzystwie owoców, lub sosów – podobnie jak włoską panna cottę.

Mi ten krem smakował wybornie i na pewno będę go jeszcze wykorzystywać.

A przy okazji sesji zdjęciowej torcika nieźle zaszalałam ze stylizacją i mam Jabłonna Mess, zamiast Eton Mess 😀

 

pavlova z bitą śmietaną i malinami

 

tort bezowy z kremem bawarskim i malinami

 

krem bawarski z malinami i bezą

 

tort bezowy z kremem i malinami

 

torcik bezowy z kremem i malinami

 

beza z kremem bawarskim

 

Beza z kremem bawarskim
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
beze blaty:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem bawarski:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (albo ziarenka z jednej laski wanilii)
  • 150 ml mleka
  • 15 g żelatyny
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (użyłam 30%)
dodatkowo:
  • 500 g malin
  • biała czekolada do dekoracji
Wykonanie
blaty bezowe:
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli - tak aby się lekko napuszyły.
  2. Dodawaj do białek po trochu cukier i za każdym razem miksuj około minutę przed dodaniem kolejnej porcji.
  3. Po dodaniu całości cukru miksuj bezę przez jeszcze około 10 minut - tak aby cały cukier się rozpuścił i nie było czuć w białkach jego kryształków.
  4. Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną - krótko wymieszaj.
  5. Na papierze do pieczenia odrysuj trzy koła od małego talerzyka deserowego - ja piekłam blaty jednocześnie na dwóch dużych blachach - na jednej dwa blaty, a na drugiej jeden.
  6. Nałóż bezę na namalowane okręgi i wyrównaj lekko powierzchnię bez.
  7. Piecz na termoobiegu w temperaturze 110 stopni (lub na 120 stopni góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  8. Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezy w środku bez otwierania drzwiczek.
krem bawarski:
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym (albo ziarenkami z wanilii) na białą puszystą masę - jak na kogel mogel.
  2. Żelatynę zalej wodą - tak aby lekko była ponad żelatyny i odstaw do napęcznienia.
  3. Mleko zagrzej w rondelku - gdy zacznie się lekko gotować - na obrzeżach pojawią się bąbelki - to wlej je cienkim strumieniem do żółtek z cukrem i w tym czasie jednocześnie miksuj żółtka.
  4. Przelej masę żółtkową ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, aby masa zgęstniała - uważaj aby masy nie gotować zbyt długo, bo może się zrobić jajecznica 😉
  5. Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund (albo w kąpieli wodnej) i dodaj do gorącej masy waniliowej - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  6. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej wystudzony (ale jeszcze nie zastygnięty krem waniliowy - jeśli krem ci za bardzo zgęstniał, to go chwilkę podgrzej, aby stał się bardziej płynny) i krótko zmiksuj.
  7. Jeśli krem bawarki jest po tym za rzadki aby go nakładać na blaty bezowe, to go schłódź w lodówce przez około pół godziny.
  8. Blaty bezowe przełóż kremem bawarskim, na wierzchu kremu układaj maliny.
  9. Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować białą czekoladą.
  10. Tort możesz podać od razu, albo przechować go w lodówce - im dłużej tort będzie stał, tym będzie łatwiej go potem ukroić (blaty bezowe nie będą się tak mocno kruszyć podczas krojenia).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 230 Tłuszcze: 11g Węglowodany: 29g Błonnik: 1.9g Białka: 4g

 

 

tort bezowy z białą czekoladą i malinami

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux