Beza z kremem bawarskim

Przepis na bezę z kremem bawarskim i malinami
Beza z kremem bawarskim i malinami to niebiańska harmonia smaków w każdym kęsie. To wyjątkowe ciasto, które podbija serca podczas specjalnych okazji, ale także sprawia, że każdy weekend staje się wyjątkowy. Kruchość bezy splata się z kremowym wnętrzem, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Soczyste maliny dodają odrobiny świeżości i kontrastują z delikatnością kremu. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która zaskoczy i oczaruje każde podniebienie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści

Beza z kremem bawarskim przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto idealne na specjalne okazje, to zrób taki tort bezowy.

Beza z kremem bawarskim przepis
Składniki
składniki na bezowe blaty do tortu
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na krem bawarski do bezy
- 5 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią ((albo ziarenka z jednej laski wanilii))
- 150 ml mleka
- 15 g żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej (użyłam 30%))
dodatkowe składniki do bezy
- 500 g malin
- biała czekolada (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić blaty bezowe do tortu
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli – tak aby się lekko napuszyły.6 białek, 1 szczypta soli
- Dodawaj do białek po trochu cukier i za każdym razem miksuj około minutę przed dodaniem kolejnej porcji.300 g cukru
- Po dodaniu całości cukru miksuj bezę przez jeszcze około 10 minut – tak aby cały cukier się rozpuścił i nie było czuć w białkach jego kryształków.
- Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną – krótko wymieszaj.1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Na papierze do pieczenia odrysuj trzy koła od małego talerzyka deserowego – ja piekłam blaty jednocześnie na dwóch dużych blachach – na jednej dwa blaty, a na drugiej jeden.
- Nałóż bezę na namalowane okręgi i wyrównaj lekko powierzchnię bez.
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 110 stopni (lub na 120 stopni góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezy w środku bez otwierania drzwiczek.
Jak zrobić krem bawarski do bezy
- Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym (albo ziarenkami z wanilii) na białą puszystą masę – jak na kogel mogel.5 żółtek, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią
- Żelatynę zalej wodą – tak aby lekko była ponad żelatyny i odstaw do napęcznienia.15 g żelatyny
- Mleko zagrzej w rondelku – gdy zacznie się lekko gotować – na obrzeżach pojawią się bąbelki – to wlej je cienkim strumieniem do żółtek z cukrem i w tym czasie jednocześnie miksuj żółtka.150 ml mleka
- Przelej masę żółtkową ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu, aby masa zgęstniała – uważaj aby masy nie gotować zbyt długo, bo może się zrobić jajecznica ;)
- Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund (albo w kąpieli wodnej) i dodaj do gorącej masy waniliowej – dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej wystudzony (ale jeszcze nie zastygnięty krem waniliowy – jeśli krem ci za bardzo zgęstniał, to go chwilkę podgrzej, aby stał się bardziej płynny) i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki
- Jeśli krem bawarksi jest po tym za rzadki aby go nakładać na blaty bezowe, to go schłodź w lodówce przez około pół godziny.
Jak zrobić tort bezowy z kremem bawarskim
- Blaty bezowe przełóż kremem bawarskim, na wierzchu kremu układaj maliny.500 g malin
- Wierzch tortu możesz dodatkowo udekorować białą czekoladą.biała czekolada
- Tort możesz podać od razu, albo przechować go w lodówce – im dłużej tort będzie stał, tym będzie łatwiej go potem ukroić (blaty bezowe nie będą się tak mocno kruszyć podczas krojenia).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort bezowy z kremem bawarskim – uwagi
Ach co to była za beza!
Beza z kremem bawarskim i masą świeżych malin, a do tego odrobina białej czekolady. Nie będę kłamać – ten torcik bezowy był słodki – jedynie maliny lekko balansowały tą słodycz (lekko, bo trafiły się mi przepyszne słodkie malinki), ale od czasu do czasu można zjeść coś super słodkiego.
Najpierw upiekłam blaty bezowe, a potem myślę sobie, no dobra – jaki krem do tortu bezowego? Mój wybór padł na krem bawarski. Ten krem jest bardzo popularny w południowych Niemczech.
Jak zrobić krem bawarski do bezy – wskazówki
Będziecie potrzebować żółtka (dobrze, że zostały wam po upieczeniu bezy). Miksujecie je z cukrem jak kogel mogel – aż będą gęste i blade. Tak zmiksowane żółtka zalewamy gorącym mlekiem, a potem gotujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy żelatynę i ubitą śmietanę kremówkę.
Taki krem bawarski możecie przygotować również jako samodzielny deser i podać go w towarzystwie owoców, lub sosów – podobnie jak włoską panna cottę.
Mi ten krem smakował wybornie i na pewno będę go jeszcze wykorzystywać. Bezę z kremem bawarskim podałam na urodziny córki i wszyscy byli zachwyceni.
W mojej rodzinie wszyscy uwielbiamy bezy i ciasta bezowe, więc w sumie nie byłam mocno zaskoczona.
A przy okazji sesji zdjęciowej torcika nieźle zaszalałam ze stylizacją i mam Jabłonna Mess, zamiast Eton Mess :D
Ps. Jeśli lubisz bezowe desery, to koniecznie zobacz na moim You tube jak zrobić cytrynową roladę bezową z lemon curd – jest lekka i przepyszna!
Polecane przepisy na torty bezowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i piękne torty bezowe świetne na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Beza z kremem bawarskim przepis
Przepis na bezę jest zawsze przydatny. Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu bezy z kremem są uwielbiane i szybko znikają. Moje dzieci chodzą do niej, aż nie zniknie ostatnio okruszek. Ta beza z kremem bawarskim była przygotowana na urodziny mojej córki i również zniknęłam momentalnie. Beza z kremem i malinami jest pyszna i orzeźwiająca dzięki lekko kwaskowatym owocom. Zamiast malin możecie użyć również inne kwaskowate owoce.
Beza pavlova z kremem i malinami
Beza pavlowa to popularny deser bezowy z kremem i owocami. U mnie krem śmietankowy zastąpiłam krem bawarskim. Dzięki temu beza nabrała zupełnie innego charakteru. Taka beza z kremem wygląda spektakularnie, więc możecie tak jak ja przygotować ją zamiast tortu na urodziny! Wypróbujcie mój przepis na bezę z kremem bawarskim i malinami i cieszcie się niebywałym smakiem.
Wypróbuj również inne moje przepisy na bezy i ciasta bezowe, polecam między innymi norweskie ciasto bezowe, roladę bezowo-orzechową, bezy rocher, bezę banoffee albo torcik bezowy z jagodami.
Beza z kremem bawarskim i malinami poleca się wszystkim. Przygotujcie ją na urodziny, na święta, albo na rodzinne uroczystości takie jak chrzciny, czy komunia. Taka beza będzie się pięknie prezentować na słodkim stole i na pewno zasmakuje wszystkim gościom i rodzinie. Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowała taka baza z malinami i kremem bawarskim. Możecie ją również przygotować z innymi dostępnymi aktualnie owocami.