Sernik marmurkowy
Przepis na ten sernik wypatrzyłam na stronie Moje Wypieki i chciałam go wypróbować głównie ze względu na dodatek mleka skondensowanego.
Wcześniej nie piekłam sernika z tym dodatkiem.
Ciasto wyszło super i mogę go z całego serca polecić również Wam :)
Spód jest fajnie czekoladowy, sam sernik dość zwarty i bardzo sycący.
Ja do „marmurka” użyłam mlecznej czekolady, ale możecie ją zastąpić gorzką.
Podana porcja jest na tortownicę 20-22 cm.
Sernik marmurkowy – przepis do druku

Sernik marmurkowy
Składniki
spód:
- 50 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady , połamanej na drobne kawałki
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko , w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g mąki pszennej
masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g czekolady mlecznej , roztopionej w kąpieli wodnej
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Rozpuść masło z czekoladą - możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.
- Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę. Zmiksuj do połączenia składników.
- Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
wykonanie masy sernikowej:
- Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko - tylko do połączenia się składników. Odlej 3/4 szklanki masy serowej.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).
- Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową - lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
- Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą. Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 - 70 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
- Sernik najlepiej dodatkowo schłódź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Wygląda obłędnie. Czy mogę dodać 1 kg sera tak by nic się nie zmarnowało? Czego jeszcze dodać więcej by wyszedł?
Zajrzyj do przeliczarki (jest w rozwijalnej liście w górnym prawym rogu). Ogólnie jeśli zwiększasz ilość twarogu, to proporcjonalnie musisz zwiększyć resztę składników. Mleka skondensowanego już bym więcej nie dawała, a na pewno weź dodatkowe jajko. Daj też trochę więcej mąki.
Sernik wygląda genialnie! Nie mogę wyjść z Twojego bloga, co chwilę zauważam coś fantastycznego :)
Dzięki i zapraszam :)
Wygląda super :) Wierzch udekorowałaś pięknie :)
Wspaniale się prezentuje!
Widziałam ten sernik, nie miał takiej ładnej jak Twoja dekoracji:)
Wlasnie wlozylam do pieca . Tyle , ze chyba go zepsulam bo zrobilam zbyt duzo ciemnej masy i zamiast marmurka wyszedl caly ciemny :( No to czekam az sie upiecze .
Tak czy siak na pewno będzie smaczny :)
Nie da sie.. po prostu sie nie da nie jesc slodyczy, kiedy dookola kusza takimi cudami! :D
Serniczek jak z marzen <3
Przepiękny:)
Przepięknie wygląda:)
Aż szkoda go jeść, a musiał być pyszny:)
przepięknie ozdobiony! zachwyciłam się:)
Pięknie wygląda ten serniczek , a te wzorki poezja
Pięknie!
Ależ on piękny! Chyba bym miała opory, by zjeść takie śliczności. ;-)
Pysznie, oj taki sernik do popołudniowej kawy… marzenie :)
sernik z pewnością, przepyszny, ale to co przyciągnęło moją uwagę to dekoracja, jest po prostu cudowna!
Sernik pyszny a ten wzorek mistrzostwo świata!
A jaki jest pyszny! Polecam wypróbować. :)
Dziękuję :)
Jest prześliczny i pięknie go udekorowałaś!