Sernik marmurkowy

Przepis na ten sernik wypatrzyłam na stronie Moje Wypieki i chciałam go wypróbować głównie ze względu na dodatek mleka skondensowanego.

Wcześniej nie piekłam sernika z tym dodatkiem.

Ciasto wyszło super i mogę go z całego serca polecić również Wam :)

Spód jest fajnie czekoladowy, sam sernik dość zwarty i bardzo sycący.

Ja do „marmurka” użyłam mlecznej czekolady, ale możecie ją zastąpić gorzką.

Podana porcja jest na tortownicę 20-22 cm.

sernik bialo czarny 1

sernik bialo-czarny2

sernik bialo-czarny3

sernik bialo-czarny4

Sernik marmurkowy – przepis do druku

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • 50 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady , połamanej na drobne kawałki
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko , w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej

masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g czekolady mlecznej , roztopionej w kąpieli wodnej

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Rozpuść masło z czekoladą - możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.
  • Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę. Zmiksuj do połączenia składników.
  • Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

wykonanie masy sernikowej:

  • Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko - tylko do połączenia się składników. Odlej 3/4 szklanki masy serowej.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).
  • Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową - lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą. Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 - 70 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  • Sernik najlepiej dodatkowo schłódź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!