Przepis na dwukolorowy sernik na spodzie brownie

Przepis na ten sernik wypatrzyłam na stronie Moje Wypieki i chciałam go wypróbować głównie ze względu na dodatek mleka skondensowanego.

Wcześniej nie piekłam sernika z tym dodatkiem.

Ciasto wyszło super i mogę go z całego serca polecić również Wam :)

Spód jest fajnie czekoladowy, sam sernik na mleku skondensowanym dość zwarty i bardzo sycący.

Ja do „marmurka” użyłam mlecznej czekolady, ale możecie ją zastąpić gorzką.

Podana porcja jest na tortownicę 20-22 cm.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik bialo czarny 1

sernik bialo-czarny2

sernik bialo-czarny3

sernik bialo-czarny4

Sernik marmurkowy – przepis do druku

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik dwukolorowy z czekoladowymi łatkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 25 minut
6 godz
Czas całkowity 7 godz 55 minut
Porcje 12

Składniki

spód:

masa serowa:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Rozpuść masło z czekoladą - możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.
    50 g masła, 40 g gorzkiej czekolady
  • Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę.
    100 g cukru, 1 jajko, 50 g mąki pszennej
  • Zmiksuj do połączenia składników.
  • Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

wykonanie masy sernikowej:

  • Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko - tylko do połączenia się składników.
    750 g twarogu sernikowego, 3 jajka, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Odlej 3/4 szklanki masy serowej.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).
    120 g czekolady mlecznej
  • Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową - lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół).
  • Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
  • Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 - 70 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  • Sernik najlepiej dodatkowo schłodź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!