Zapraszam Was na pyszny, lekki, mocno malinowy i mocno czekoladowy sernik na zimno.
Połączenie malin i czekolady jest doskonałe, a w tym serniku tworzą poezję smaku :)
Sernik jest puszysty, delikatny i aksamitny – po prostu rozpływa się w ustach.
Podany jest na spodzie biszkoptowym, który świetnie się komponuje z całością.
Ale dość już tych „ochów” i „achów” – zapraszam :)

Malinowo-czekoladowy sernik na zimno
Składniki
spód:
- 125 g biszkoptów
- 50 g rozpuszczonego masła
masa twarogowa:
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g cukru
- około 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 9 łyżek zimnej wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki (do czekolady)
Instrukcja
spód:
- Zmiksuj biszkopty lub rozkrusz wałkiem.
- Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć.
- Wyłóż ciastkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
sernik:
- Włóż maliny do garnka, podlej odrobiną wody i posyp odrobiną cukru (około 2 łyżki). Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
- Maliny lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
- Sześć łyżeczek żelatyny rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia (jedną łyżeczkę zostaw na później). Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
- Zmiksuj ser z cukrem.
- Odłuż 1/3 masy.
- Do większej części dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj. Dodaj przetarte maliny i zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj 2/3 do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę na spód z biszkoptów i wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
- Po około pół godziny przygotuj część czekoladową.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną kremówką. Dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.
- Pozostałą łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę, a gdy się rozpuści dodaj ją do odłożonej części twarogu.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę, a na koniec odłożoną ubitą śmietanę kremówkę.
- Przełóż masę na schłodzoną masę malinową.
- Schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Notatki
Średnica foremki - 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.