Zapraszam Was na pyszny, lekki, mocno malinowy i mocno czekoladowy sernik na zimno.

Połączenie malin i czekolady jest doskonałe, a w tym serniku tworzą poezję smaku :)

Sernik jest puszysty, delikatny i aksamitny – po prostu rozpływa się w ustach.

Podany jest na spodzie biszkoptowym, który świetnie się komponuje z całością.

Ale dość już tych „ochów” i „achów” – zapraszam :)

malinowo-czekoladowy sernik na zimno4

malinowo-czekoladowy sernik na zimno1

malinowo-czekoladowy sernik na zimno3

malinowo-czekoladowy sernik na zimno5

sernik na zmino

Malinowo-czekoladowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

masa twarogowa:

Instrukcja
 

spód:

  • Zmiksuj biszkopty lub rozkrusz wałkiem.
  • Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć.
  • Wyłóż ciastkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.

sernik:

  • Włóż maliny do garnka, podlej odrobiną wody i posyp odrobiną cukru (około 2 łyżki). Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
  • Maliny lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
  • Sześć łyżeczek żelatyny rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia (jedną łyżeczkę zostaw na później). Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  • Zmiksuj ser z cukrem.
  • Odłuż 1/3 masy.
  • Do większej części dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj. Dodaj przetarte maliny i zmiksuj.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj 2/3 do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę na spód z biszkoptów i wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
  • Po około pół godziny przygotuj część czekoladową.
  • Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną kremówką. Dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.
  • Pozostałą łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę, a gdy się rozpuści dodaj ją do odłożonej części twarogu.
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę, a na koniec odłożoną ubitą śmietanę kremówkę.
  • Przełóż masę na schłodzoną masę malinową.
  • Schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

Notatki

Średnica foremki - 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.