Przepis na sernik miętowy z czekoladą

Na gorące dni nie ma lepszej ochłody niż mięta, dlatego chcę dziś zaproponować pyszny miętowy sernik na zimno.

Do mojego oprócz świeżej mięty wykorzystałam dodatkowo miętowe czekoladki After Eight (które się nawiasem mówiąc zachowały bardzo dziwnie w cieście, gdyż zaczęło z nich wypływać nadzienie, co na szczęście w niczym nie zmieniło walorów smakowych sernika).

Proponuję w masie umieścić całe czekoladki a nie pokruszone.

Lubię wysokie serniki, więc porcję z pół kilograma sera upiekłam w tortownicy o średnicy 16 cm (przepis podany jest na tortownice 22 cm), ale możecie wykorzystać również większą foremkę – wtedy trzeba zrobić trochę więcej spodu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo sernik wyszedł zaskakująco bardzo smaczny (sama się zdziwiłam tym, jak bardzo mi smakował).

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

miętowy sernik na zimno

Miętowy sernik na zimno przepis

miC499towy sernik na zimno1

Miętowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na miętowy sernik bez pieczenia.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 12

Składniki

składniki spodu:

  • 135 g ciasteczek zmiksowanych (ja dałam pełnoziarniste LU Digestive w czekoladzie)
  • 65 g masła rozpuszczonego

składniki sernika:

  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek wody zimnej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki zimnej - podzielonej na porcje 100 i 400 ml
  • 2 garście mięty świeżej - samych liści
  • około 130 g czekoladek Afer Eight albo innych miętowych - można pominąć

Instrukcja
 

  • Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
    135 g ciasteczek, 65 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki zagotuj z 1 garścią mięty i zostaw pod przykryciem do wystudzenia, aż mięta odda smak i kolor. Po zaparzeniu odcedź śmietankę dobrze wyciskając ją z liści mięty.
    500 ml śmietany kremówki, 2 garście mięty
  • Do sera dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj.
    1 kg sera twarogowego, 200 g cukru
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
    6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek wody
  • Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej.
    4 łyżki soku z cytryny
  • Garść mięty (tym razem same liście) utrzyj w moździerzu albo poszatkuj i dorzuć wraz z wystudzoną "miętową śmietanką"
  • Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
  • Czekoladki ułóż na dnie foremki.
    około 130 g czekoladek Afer Eight
  • Przełóż sernik na spód i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę - do stężenia.
  • Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  • Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania (proponuję polać go rozpuszczoną z odrobiną śmietany kremówki czekoladą).
    50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!