Miętowy sernik na zimno
Przepis na sernik miętowy z czekoladą
Zapraszam na pyszny i cudnie orzeźwiający miętowy sernik na zimno. Taki sernik z miętą i kawałkami czekolady polany na koniec polewą czekoladową to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Miętowy sernik na zimno przepis krok po kroku
Jeśli lubicie miętowe smaki i miętowe słodkości, to koniecznie zróbcie ten sernik miętowy bez pieczenia!
Miętowy sernik na zimno przepis
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika miętowego
- 135 g ciasteczek (zmiksowanych (ja dałam pełnoziarniste LU Digestive w czekoladzie))
- 65 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik miętowy
- 1 kg sera twarogowego ((tradycyjne polecam Piątnicę))
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 6 łyżeczek żelatyny ( w proszku)
- 8 łyżek wody (zimnej )
- 4 łyżki soku z cytryny
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej – podzielonej na porcje 100 i 400 ml)
- 2 garście mięty (świeżej – samych liści)
- około 130 g czekolady (posiekanej – użyłam czekoladki Afer Eight – można pominąć)
składniki na polewę czekoladową do sernika miętowego
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
Instrukcja
Jak zrobić miętowy sernik krok po kroku
- Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.135 g ciasteczek, 65 g masła
- 100 ml śmietany kremówki zagotuj z 1 garścią mięty i zostaw pod przykryciem do wystudzenia, aż mięta odda smak i kolor. Po zaparzeniu odcedź śmietankę dobrze wyciskając ją z liści mięty.500 ml śmietany kremówki, 2 garście mięty
- Do sera dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj.1 kg sera twarogowego, 200 g cukru
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek wody
- Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej.4 łyżki soku z cytryny
- Garść mięty (tym razem same liście) utrzyj w moździerzu albo poszatkuj i dorzuć wraz z wystudzoną "miętową śmietanką"
- Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
- Czekoladki ułóż na dnie foremki.około 130 g czekolady
- Przełóż sernik na spód i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę – do stężenia.
- Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
- Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania (proponuję polać go rozpuszczoną z odrobiną śmietany kremówki czekoladą).50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
Prywatne
Sernik miętowy bez pieczenia – uwagi
Na gorące dni nie ma lepszej ochłody niż mięta, dlatego chcę dziś zaproponować pyszny miętowy sernik na zimno.
Do mojego oprócz świeżej mięty wykorzystałam dodatkowo miętowe czekoladki After Eight (które się nawiasem mówiąc zachowały bardzo dziwnie w cieście, gdyż zaczęło z nich wypływać nadzienie, co na szczęście w niczym nie zmieniło walorów smakowych sernika).
Proponuję w masie umieścić całe czekoladki a nie pokruszone.
Lubię wysokie serniki, więc porcję z pół kilograma sera upiekłam w tortownicy o średnicy 16 cm (przepis podany jest na tortownice 22 cm), ale możecie wykorzystać również większą foremkę – wtedy trzeba zrobić trochę więcej spodu.
Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo sernik wyszedł zaskakująco bardzo smaczny (sama się zdziwiłam tym, jak bardzo mi smakował).
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki.
Polecane przepisy na serniki bez pieczenia
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne serniki bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
witam chcialabym zapytam ile powinnam dodac zelatyny jesli uzywam tej w listkach?mieszkam za granica i tutaj tylko taka mozna dostac! Bardzo prosze o odpowiedz
Ja zawsze mam odwrotny problem z angielskimi przepisami :) Nie wiem, ile powinno być takiej żelatyny w listkach, ale 6 łyżeczek żelatyny w proszku to około 20 g – mam nadzieję, że ta informacja ci pomoże :)
Świetnie wygląda! ale czy można użyć zamiast śmietany kremówki wersji light a mianowicie jogurtu naturalnego ?
Pozdrawiam :)
Możesz dać ale sernik zmieni troszkę smak i nie będzie taki puszysty jak przy bitej śmietanie. Zrezygnuj też z cytryny bo jogurt jest kwaskowaty :)
wysoki :) Piękny!
Idealny dla lubiacych polaczenie miety z czekolada:-)
To ciasto to moje marzenie! muszę je zrobić bo się rozchoruję ;-)!!!
Piekłam już sernik miętowy, był bardzo smaczny, myślę więc, że i taki na zimno przypadłby mi do gustu:)
Zapisuję na liście „do zrobienia”
Imponujący! Taki wysoki i bardzo elegancki :)
Uwielbiam miętę w deserach ;) Sernik lekki i puszysty, pycha!
wygląda bardzo obiecująco:)
pycha
Wow ! Uwielbiam połączenie mięty i czekolady. A jeszcze w formie sernika ! Ale się zrobiłam głodna !!:)