Piernik na melasie

Zaktualizowany: 2023 28 września
piernik na melasie

Przepis na wilgotnego piernika z melasą

Jeśli lubicie pierniki i macie w domu melasę i nie wiecie co z nią zrobić, to koniecznie upieczcie taki wilgotny piernik na melasie. Melasa dodana do ciasta nadaje mu piękny czekoladowy kolor oraz niezwykły jakby kawowy smak. W okresie bożonarodzeniowym warto upiec to ciasto i rozkoszować się jego smakiem. Polecam!

szybki piernik

Piernik na melasie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, aromatyczne i wilgotne pierniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

piernik na melasie

Piernik na melasie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i bardzo aromatyczny wilgotny piernik z melasą.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 35 minut
Porcje 14
Kalorie 263 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na wilgotnego piernika z melasą

Instrukcja
 

Jak zrobić piernika z melasą

  • W większym garnku umieść razem masło, miód, melasę, cukier i przyprawę do piernika – pogrzej aż masło się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
    150 g masła, 200 g miodu, 200 g melasy, 100 g cukru, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Odstaw garnek do lekkiego ostudzenia – tak aby było jeszcze lekko ciepłe.
  • W tym czasie przesiej mąkę przez sito, a sodę rozpuść w wodzie.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Do przestudzonej masy wlej mleko i wymieszaj, a następnie wbij jajka i zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką.
    250 ml mleka, 2 jajka
  • Wsyp mąkę i zmiksuj.
  • Ciasto przelej do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku, wtedy może postać kilka dni.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 263kcalWeglowodany: 37gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasto z melasą, wilgotny piernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
prosty piernik

Piernik na melasie – uwagi

Ja się jakoś nie umiem oprzeć żadnemu piernikowi :)

Uwielbiam ten korzenny aromat i smak przypraw dodawanych do piernika i nigdy ich sama nie żałuję :)

W czasach mojej młodości mama rzadko piekła pierniki.

A jak już robiła, to zwykle było to Piernik Kętrzyński – taki z torebki :D

Niby z torebki, a był po prostu idealny i ciągle mam go gdzieś z tyłu głowy. Gdy piekę takie normalne ciasto piernikowe na dużą blachę. I zawsze sprawdzam, czy smak jest podobny czy nie. Chociaż z tymi smakami dzieciństwa to też różnie bywa. Najbardziej na ich wspomnienie wpływają jednak emocje z tamtych dni. To wszystko razem łączy się mieszankę typowej nostalgii lat dziecinnych :D

Teraz też upiekłam taki prosty, puszysty i wilgotny piernik na melasie.

Melasę miałam „fest” mocną, więc i ciasto wyszło mocno ciemne, z takim właśnie przydymionym, lekko kawowym smakiem melasy. Dla mnie bomba :)

Jeśli nie używaliście wcześniej melasy w swoich wypiekach, to koniecznie musicie to zrobić.

Kupicie ją bez problemu w sklepach internetowych – np. na allegro.

Do piernika będziecie oczywiście potrzebować również przyprawę do piernika. Ja wam polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika, bo jest mega aromatyczna i dużo lepsza od tych sklepowych. 

A jak już ją będziecie mieć, to upieczcie sobie jeszcze ciasto imbirowe, miękkie pierniczki albo puszystego piernika :)

prosty piernik z melasą wilgotny piernik
piernik z melasą ciemny piernik na melasie

Inspiracja – Moje wypieki

Polecane przepisy na piernikowe słodkości

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy pachnące piernikiem. Tutaj polecam między innymi takie trzy:

Opublikowano: 2019 16 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na piernik z melasą

Przygotujcie na święta prosty i pyszny wilgotny piernik przygotowany z dodatkiem melasy. Melasa to gęsty i ciemnobrązowy syrop, który powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru. Nie jest ona szczególnie mocno słodka, ma za to mocny i dość ciężki smak, taki jakby kawowy i "przydymiony". To ciasto nie ma w sobie czekolady, ani kakao, a kolor zawdzięcza właśnie melasie. Piernik jest fajnie puszysty i wilgotny i może długo poleżeć jeśli jest w szczelnym pojemniku. Gorąco polecam na święta Bożego Narodzeni i nie tylko.

Jak zrobić ciasto z melasą?

Zobaczcie mój dokładny przepis na piernika i zróbcie piernik na melasie. Poza melasą potrzebujecie tu jedynie podstawowe składniki normalnie dostępne w domu. Takie aromatyczne ciasto z przyprawą do piernika zasmakuje i dzieciom i dorosłym. Spróbujcie koniecznie! Upieczcie również moje ulubione pierniczki idealne na Boże Narodzenie.