Piernik na melasie

 

piernik na melasie

 

Ja się jakoś nie umiem oprzeć żadnemu piernikowi 🙂 Uwielbiam ten korzenny aromat i smak przypraw dodawanych do piernika i nigdy ich sama nie żałuję 🙂

W czasach mojej młodości mama rzadko piekła pierniki. A jak już robiła, to zwykle było to Piernik Kętrzyński – taki z torebki 😀

Niby z torebki, a był po prostu idealny i ciągle mam go gdzieś z tyłu głowy. Gdy piekę takie normalne ciasto piernikowe na dużą blachę. I zawsze sprawdzam, czy smak jest podobny czy nie. Chociaż z tymi smakami dzieciństwa to też różnie bywa. Najbardziej na ich wspomnienie wpływają jednak emocje z tamtych dni. To wszystko razem łączy się mieszankę typowej nostalgii lat dziecinnych 😀

Teraz też upiekłam taki prosty, puszysty i wilgotny piernik na melasie.

Melasę miałam „fest” mocną, więc i ciasto wyszło mocno ciemne, z takim właśnie przydymionym, lekko kawowym smakiem melasy. Dla mnie bomba 🙂

Jeśli nie używaliście wcześniej melasy w swoich wypiekach, to koniecznie musicie to zrobić.

Kupicie ją bez problemu w sklepach internetowych – np. na allegro.

A jak już ją będziecie mieć, to upieczcie sobie jeszcze ciasto imbirowe, miękkie pierniczki albo puszystego piernika 🙂

 

prosty piernik z melasą wilgotny piernik
 

szybki piernik prosty piernik
 

piernik z melasą ciemny piernik na melasie
 

Piernik na melasie – przepis do druku

Piernik na melasie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 14
Składniki
  • 150 g masła
  • 200 g (0,6 szklanki lub 10 łyżek) miodu
  • 200 g (0,6 szklanki lub 10 łyżek) melasy
  • 90 g (pół szklanki) cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej wody
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
Wykonanie
  1. W większym garnku umieść razem masło, miód, melasę, cukier i przyprawę do piernika - pogrzej aż masło się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
  2. Odstaw garnek do lekkiego ostudzenia - tak aby było jeszcze lekko ciepłe.
  3. W tym czasie przesiej mąkę przez sito, a sodę rozpuść w wodzie.
  4. Do przestudzonej masy wlej mleko i wymieszaj, a następnie wbij jajka i zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką.
  5. Wsyp mąkę i zmiksuj.
  6. Ciasto przelej do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  7. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku, wtedy może postać kilka dni.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 263 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 37 g Białka: 4 g

 

 

Inspiracja.