Piernik na melasie

 

piernik na melasie

 

Ja się jakoś nie umiem oprzeć żadnemu piernikowi :) Uwielbiam ten korzenny aromat i smak przypraw dodawanych do piernika i nigdy ich sama nie żałuję :)

W czasach mojej młodości mama rzadko piekła pierniki. A jak już robiła, to zwykle było to Piernik Kętrzyński – taki z torebki :D

Niby z torebki, a był po prostu idealny i ciągle mam go gdzieś z tyłu głowy. Gdy piekę takie normalne ciasto piernikowe na dużą blachę. I zawsze sprawdzam, czy smak jest podobny czy nie. Chociaż z tymi smakami dzieciństwa to też różnie bywa. Najbardziej na ich wspomnienie wpływają jednak emocje z tamtych dni. To wszystko razem łączy się mieszankę typowej nostalgii lat dziecinnych :D

Teraz też upiekłam taki prosty, puszysty i wilgotny piernik na melasie.

Melasę miałam „fest” mocną, więc i ciasto wyszło mocno ciemne, z takim właśnie przydymionym, lekko kawowym smakiem melasy. Dla mnie bomba :)

Jeśli nie używaliście wcześniej melasy w swoich wypiekach, to koniecznie musicie to zrobić.

Kupicie ją bez problemu w sklepach internetowych – np. na allegro.

A jak już ją będziecie mieć, to upieczcie sobie jeszcze ciasto imbirowe, miękkie pierniczki albo puszystego piernika :)

 

prosty piernik z melasą wilgotny piernik
 

szybki piernik prosty piernik
 

piernik z melasą ciemny piernik na melasie
 

Piernik na melasie – przepis do druku

piernik na melasie

Piernik na melasie

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W większym garnku umieść razem masło, miód, melasę, cukier i przyprawę do piernika - pogrzej aż masło się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
  • Odstaw garnek do lekkiego ostudzenia - tak aby było jeszcze lekko ciepłe.
  • W tym czasie przesiej mąkę przez sito, a sodę rozpuść w wodzie.
  • Do przestudzonej masy wlej mleko i wymieszaj, a następnie wbij jajka i zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką.
  • Wsyp mąkę i zmiksuj.
  • Ciasto przelej do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku, wtedy może postać kilka dni.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 263kcalWeglowodany: 37gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja – Moje wypieki