ciasto imbirowe

Przepis na imbirowe ciasto – wilgotne i pyszne

Jeśli macie ochotę na szybkie, pyszne i wilgotne ciasto pachnące świętami, to koniecznie zróbcie to ciasto imbirowe. Będziecie do niego potrzebować dwóch składników, których zwykle nie mamy w domu – melasę i golden syrup. Warto mieć w domu przynajmniej melasę, bo często przydaje się przy piernikowych wypiekach. Zróbcie więc odpowiednie zakupy i bierzcie się za pieczenie.

proste ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i bardzo aromatyczne ciasta to koniecznie tej zimy wypróbuj ten przepis.

proste ciasto piernikowe

Ciasto imbirowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno wilgotne i korzenne w smaku ciasto imbirowe.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 7 hours 30 minut
Czas całkowity 7 hours 50 minut
Porcje 10
Kalorie 302 kcal
Wyposażenie
  • Przepis do długa keksówkę – około 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto imbirowe

Instrukcja
 

Jak zrobić imbirowe ciasto

  • Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
    115 g melasy, 115 g ciemnego cukru dark muscovado, 275 g mleka, 115 g golden syrup
  • Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
    225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
    115 g masła
  • Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
    1 jajko
  • Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.
Notatki
Jeśli nie macie golden syrup, to możecie zastąpić go miodem. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 302kcalWeglowodany: 48gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe ciasto z imbirem, ciasto z melasą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste ciasto na boże narodzenie

Wilgotne ciasto imbirowe – uwagi

Uwielbiam takie wilgotne, mięsiste i wyraziste ciasta.

Same w sobie są tak dobre, że nic więcej nie potrzebują.

A to ciasto imbirowe baaardzo mi zasmakowało i zjadłam go dużo więcej niż planowałam.

Aby uzyskać w nim tą szczególną wilgotność, wręcz kleistość będziecie potrzebować kilku szczególnych składników.

Po pierwsze – melasa.

Nie jest ona jeszcze u nas specjalnie popularna, ale można ją bez problemu dostać w sklepach internetowych, albo na allegro.

Jak ją kupicie, to spokojnie wykorzystacie ją potem do pieczenia chleba, albo do mieciutkich pierniczków.

Po drugie – golden syrup, czyli syrop cukrowy. Jego też spokojnie kupicie w internecie, albo możecie zrobić go sami w domu. Ostatecznie możecie go zastąpić sztucznym miodem – ostatecznie – i nie zwykłym, a właśnie sztucznym.

Po trzecie – ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier dostaniecie spokojnie w większych marketach (np. firmy Diamant). Ten cukier jest niesamowity w smaku, bardzo wyrazisty, prawie kawowy. Jest dla mnie niezastąpiony do sticky toffee pudding – spróbujcie koniecznie :D

Reszta spokojnie znajdzie się już w domu :)

To ciasto imbirowe idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale również jako „zwykłe” ciasto weekendowe – spróbujcie koniecznie.

proste ciasto piernikowe  wilgotne ciasto piernikowe
ciasto imbirowe  wilgotne ciasto imbirowe

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na ciasta świąteczne

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta idealne na święta Bożego Narodzenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy: