Ciasto imbirowe bardzo smaczne i wilgotne

ciasto imbirowe

Uwielbiam takie wilgotne, mięsiste i wyraziste ciasta.

Same w sobie są tak dobre, że nic więcej nie potrzebują.

A to ciasto imbirowe baaardzo mi zasmakowało i zjadłam go dużo więcej niż planowałam.

Aby uzyskać w nim tą szczególną wilgotność, wręcz kleistość będziecie potrzebować kilku szczególnych składników.

Po pierwsze – melasa. Nie jest ona jeszcze u nas specjalnie popularna, ale można ją bez problemu dostać w sklepach internetowych, albo na allegro. Jak ją kupicie, to spokojnie wykorzystacie ją potem do pieczenia chleba, albo do mieciutkich pierniczków.

Po drugie – golden syrup, czyli syrop cukrowy. Jego też spokojnie kupicie w internecie, albo możecie zrobić go sami w domu. Ostatecznie możecie go zastąpić sztucznym miodem – ostatecznie – i nie zwykłym, a właśnie sztucznym.

Po trzecie – ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier dostaniecie spokojnie w większych marketach (np. firmy Diamant). Ten cukier jest niesamowity w smaku, bardzo wyrazisty, prawie kawowy. Jest dla mnie niezastąpiony do sticky toffee pudding – spróbujcie koniecznie :D

Reszta spokojnie znajdzie się już w domu :)

To ciasto imbirowe idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale również jako „zwykłe” ciasto weekendowe – spróbujcie koniecznie.

proste ciasto na boże narodzenie  proste ciasto imbirowe
proste ciasto piernikowe  wilgotne ciasto piernikowe
ciasto imbirowe  wilgotne ciasto imbirowe

Przepis do druku

proste ciasto piernikowe

Ciasto imbirowe

Wypieki Beaty
Przepis do długa keksówkę - około 30 cm.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 7 godz 30 minut
Czas całkowity 7 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 302 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
  • Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
  • Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
  • Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
  • Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 302kcalWeglowodany: 48gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.