Ciasto imbirowe bardzo smaczne i wilgotne
Uwielbiam takie wilgotne, mięsiste i wyraziste ciasta.
Same w sobie są tak dobre, że nic więcej nie potrzebują.
A to ciasto imbirowe baaardzo mi zasmakowało i zjadłam go dużo więcej niż planowałam.
Aby uzyskać w nim tą szczególną wilgotność, wręcz kleistość będziecie potrzebować kilku szczególnych składników.
Po pierwsze – melasa. Nie jest ona jeszcze u nas specjalnie popularna, ale można ją bez problemu dostać w sklepach internetowych, albo na allegro. Jak ją kupicie, to spokojnie wykorzystacie ją potem do pieczenia chleba, albo do mieciutkich pierniczków.
Po drugie – golden syrup, czyli syrop cukrowy. Jego też spokojnie kupicie w internecie, albo możecie zrobić go sami w domu. Ostatecznie możecie go zastąpić sztucznym miodem – ostatecznie – i nie zwykłym, a właśnie sztucznym.
Po trzecie – ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier dostaniecie spokojnie w większych marketach (np. firmy Diamant). Ten cukier jest niesamowity w smaku, bardzo wyrazisty, prawie kawowy. Jest dla mnie niezastąpiony do sticky toffee pudding – spróbujcie koniecznie :D
Reszta spokojnie znajdzie się już w domu :)
To ciasto imbirowe idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale również jako „zwykłe” ciasto weekendowe – spróbujcie koniecznie.






Przepis do druku
Ciasto imbirowe
- 225 g (1,5 szklanki) mąki pszenne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 115 g masła
- 115 g melasy
- 115 golden syrup
- 115 g ciemnego cukru dark muscovado
- 275 g mleka
- 1 duże jajka - lekko roztrzepane.
- Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
- Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
- Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
- Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.
Przepis znalazłam tutaj.
ale pysznie musi pachnąć, uwielbiam zapach imbiru;)
I pysznie smakuje