Ciasto imbirowe bardzo smaczne i wilgotne

ciasto imbirowe

Uwielbiam takie wilgotne, mięsiste i wyraziste ciasta.

Same w sobie są tak dobre, że nic więcej nie potrzebują.

A to ciasto imbirowe baaardzo mi zasmakowało i zjadłam go dużo więcej niż planowałam.

Aby uzyskać w nim tą szczególną wilgotność, wręcz kleistość będziecie potrzebować kilku szczególnych składników.

Po pierwsze – melasa. Nie jest ona jeszcze u nas specjalnie popularna, ale można ją bez problemu dostać w sklepach internetowych, albo na allegro. Jak ją kupicie, to spokojnie wykorzystacie ją potem do pieczenia chleba, albo do mieciutkich pierniczków.

Po drugie – golden syrup, czyli syrop cukrowy. Jego też spokojnie kupicie w internecie, albo możecie zrobić go sami w domu. Ostatecznie możecie go zastąpić sztucznym miodem – ostatecznie – i nie zwykłym, a właśnie sztucznym.

Po trzecie – ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier dostaniecie spokojnie w większych marketach (np. firmy Diamant). Ten cukier jest niesamowity w smaku, bardzo wyrazisty, prawie kawowy. Jest dla mnie niezastąpiony do sticky toffee pudding – spróbujcie koniecznie 😀

Reszta spokojnie znajdzie się już w domu 🙂

To ciasto imbirowe idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale również jako „zwykłe” ciasto weekendowe – spróbujcie koniecznie.

proste ciasto na boże narodzenie  proste ciasto imbirowe
proste ciasto piernikowe  wilgotne ciasto piernikowe
ciasto imbirowe  wilgotne ciasto imbirowe

Przepis do druku

Ciasto imbirowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis do długa keksówkę - około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszenne
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 115 g masła
  • 115 g melasy
  • 115 golden syrup
  • 115 g ciemnego cukru dark muscovado
  • 275 g mleka
  • 1 duże jajka - lekko roztrzepane.
Wykonanie
  1. Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
  2. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
  3. Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
  4. Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
  5. Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  6. Przelej ciasto.
  7. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  9. Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 302 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 48 g Błonnik: 0,5 g Białka: 4 g

Przepis znalazłam tutaj.