Przepis na wilgotne ciasto imbirowe

ciasto imbirowe

Uwielbiam takie wilgotne, mięsiste i wyraziste ciasta.

Same w sobie są tak dobre, że nic więcej nie potrzebują.

A to ciasto imbirowe baaardzo mi zasmakowało i zjadłam go dużo więcej niż planowałam.

Aby uzyskać w nim tą szczególną wilgotność, wręcz kleistość będziecie potrzebować kilku szczególnych składników.

Po pierwsze – melasa.

Nie jest ona jeszcze u nas specjalnie popularna, ale można ją bez problemu dostać w sklepach internetowych, albo na allegro.

Jak ją kupicie, to spokojnie wykorzystacie ją potem do pieczenia chleba, albo do mieciutkich pierniczków.

Po drugie – golden syrup, czyli syrop cukrowy. Jego też spokojnie kupicie w internecie, albo możecie zrobić go sami w domu. Ostatecznie możecie go zastąpić sztucznym miodem – ostatecznie – i nie zwykłym, a właśnie sztucznym.

Po trzecie – ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier dostaniecie spokojnie w większych marketach (np. firmy Diamant). Ten cukier jest niesamowity w smaku, bardzo wyrazisty, prawie kawowy. Jest dla mnie niezastąpiony do sticky toffee pudding – spróbujcie koniecznie :D

Reszta spokojnie znajdzie się już w domu :)

To ciasto imbirowe idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale również jako “zwykłe” ciasto weekendowe – spróbujcie koniecznie.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

proste ciasto na boże narodzenie  proste ciasto imbirowe
proste ciasto piernikowe  wilgotne ciasto piernikowe
ciasto imbirowe  wilgotne ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe – przepis do druku

proste ciasto piernikowe

Ciasto imbirowe

Wypieki Beaty
Przepis na mocno wilgotne i korzenne w smaku ciasto imbirowe.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 7 godz 30 minut
Czas całkowity 7 godz 50 minut
Porcje 10
Kalorie 302 kcal

Wyposażenie

  • Przepis do długa keksówkę - około 30 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.
  • Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.
  • Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.
  • Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
  • Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 302kcalWeglowodany: 48gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.