Przepis na pełen bakalii keks na cydrze

ciasto na cydrze

Zrobiłam sobie keks na cydrze i muszę powiedzieć, że to chyba najlepszy keks jaki jadłam :)

Przepis znalazłam w książce Erica Lanlarda “Home Bake”, tylko Eric używał tam “ale”, a ja go zastąpiłam cydrem (a dokładnie cydrem gruszkowym).

W tym cydrze najpierw gotujemy, a następnie trzymamy przez całą noc suszone owoce (ja użyłam rodzynki, żurawinę, suszone morele, suszone śliwki i daktyle). Po takim “nasączaniu” owoce były mięciutkie i pyszne.

Do samego ciasta nie dajemy żadnego tłuszczu, więc jest też lżejsze pod względem kalorycznym ;)

Jeszcze jedną zaletą tego keksu jest to, że może długo poleżeć – zawinięty w folię spożywczą może leżeć nawet 6 tygodni :)

Polecam wam również przepis na keks angielski (fruit cake) albo na bezglutenowe ciasto świąteczne.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

angielski fruitcake  świąteczne ciasto z bakaliami

ciasto z bakaliami  keks na cydrze

prosty keks bez tłuszczu  keks na cydrze

Keks na cydrze – przepis do druku

keks na cydrze

Keks na cydrze

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotny keks z masą bakalii moczonych w cydrze.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 10
Kalorie 215 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.

Składniki
  

  • około 400 g suszonych owoców mieszanych (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki)
  • 250 ml cydru
  • 100 g cukru trzcinowego (pół szklanki)
  • 85 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki)
  • 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 2 jajka duże roztrzepane

Instrukcja
 

  • Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki, wszystkie przełóż do rondelka, dodaj cydr i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
  • Rondelek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do nasączenia.
  • Rano do bakalii dodaj roztrzepane jajka - wymieszaj.
  • W misce zmieszaj razem cukier, obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  • Wsyp suche składniki do bakalii i wymieszaj łyżką.
  • Formę keksową o długości maks. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż do niej ciasto.
  • Piecz w 140 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
  • Jeszcze gorący keks - zaraz po upieczeniu możesz z wierzchu posmarować łyżką płynnego miodu.
  • Keks ostudź.
  • Jeśli chcesz go dłużej przechować, to owiń go szczelnie folia spożywczą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 215kcalWeglowodany: 46gBiałko: 5gTłuszcz: 2gBłonnik: 3.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ps. Podaję przepis lekko przeze mnie zmieniony.