Przepis na niemiecki drożdżowy placek Apfelkuchen z jabłkami

Przepis na ten placek Apfelkuchen znalazłam w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”.
A że jestem wielbicielką ciast drożdżowych, to szybko postanowiłam go wypróbować.
Przepis troszeczkę pozmieniałam i dostosowałam do swojego gustu.
Ciasto wyszło bardzo smakowite, więc przepis wrzucam też dla Was.
Tłumacząc dosłownie Apflekuchen, to po prostu placek z jabłkami wywodzący się z Niemiec.
Prosty i smaczny drożdżowy placek z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw.
Ciasto drożdżowe możecie przygotować wieczorem i przechować je w lodówce.
Rano wystarczy wyjąć je, poczekać aż się ociepli i upiec na śniadanie.
Do ciasta użyłam jak zwykle świeże drożdże, ale możecie też wykorzystać suszone – wystarczy pół opakowania.
Jabłka możecie wykorzystać dowolne, 3 średnie sztuki powinny wystarczyć na cały placek.
Placek Apfelkuchen smakuje wybornie jeszcze na ciepło, ale równie pyszny jest po wystygnięciu.
Jeśli lubicie słodsze ciasta, to możecie dodatkowo wierzch ciasta polać odrobiną lukru.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta drożdżowe.






Placek Apfelkuchen z jabłkami – przepis do druku

Ciasto Apfelkuchen
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe
Instrukcja
ciasto drożdżowe
- Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Przykryj rozczyn i odstaw na około 15 minut, aby zaczął pracować.
- W tym czasie do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, resztę cukru, miękkie masło oraz gałkę muszkatołową (zamiast niej możesz użyć cynamon).
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i wyłóż je do przygotowanej blachy (wyłożonej papierem do pieczenia). Rozciągnij ciasto na całą powierzchnię – będzie dość cienkie.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około 15 minut.
- Włącz piekarnik na 200 stopni – tryb góra-dół.
- W tym czasie jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na niedużą kostkę.
- Jajko rozmieszaj ze śmietaną i posmaruj wierzch ciasta.
- Na to wyłóż jabłka.
- Posyp jabłka cukrem trzcinowym i posyp odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi.
- Podpiecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź i podaj jeszcze ciepłe :)