Jeszcze jedna propozycja świątecznego wypieku – keksowe babeczki.
Jest to normalny przepis na keksa, ale myślę, że upieczenie go w formie babeczek może trochę zmienić świąteczną rutynę, a jednocześnie daje sposobność do zaszalenia z dekoracją :)
Ja ze swoich babeczek zrobiłam renifery – jest to bardzo prosta, a jednocześnie efektowana dekoracja. Wystarczy rozpuścić czekoladę i posmarować nią babeczki, precelki ostrożnie przedzielić na pól (nie jest to wcale takie proste :)), przykleić białe drażetki jako oczy oraz czerwone jako nosy. Zaproście do tego dzieci, a na pewno będą zachwycone.
Z podanego przepisu wychodzi około 18 babeczek, albo normalny keks (pieczony w blaszcze o długości 24 cm).

Keksowe renifery
Składniki
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g owoców kandyzowanych lub suszonych (można część zastąpić orzechami)
- 80 g rodzynek
- 50 ml rumu
Instrukcja
- Owoce i rodzynki namocz w rumie i pozostaw aż alkohol się wchłonie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodawaj pojedynczo jajka i mieszaj do połączenia składników. Dosypuj po trochu mąkę. Owoce oprósz mąką, wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Ciasto nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz około 30 minut w 170 stopniach.
- Jeśli pieczesz normalnego keksa, to piecz go przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni.
- Po upieczeniu babeczki przestudź i udekoruj.