Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki lekko piernikowe

By |2018-06-20T12:21:05+00:002012 Grudzień 28th|Babeczki, Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe|

Przepis na te babeczki piernikowe wypatrzyłam na Moich wypiekach i od razu trafiły na moją listę do szybkiego wypróbowania.

Jak zwykle się nie zawiodłam 🙂 Babeczki są rewelacyjne – mocno czekoladowe (raczej mało słodkie), do tego mięciutkie, a w środku czeka niespodzianka z rozpływających się powideł (ja wykorzystałam swoje domowe śliwki smażone z kakao). Dodatek przypraw nadaje im delikatny korzenny smak, a gruba warstwa czekolady na wierzchu, to już szczyt rozpusty 🙂

Spróbujecie koniecznie 🙂

Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sporych babeczek.

babeczki lekko piernikowe

babeczki piernikowe

 

Babeczki lekko piernikowe
 
Autor:
Ilość: 12-14 sztuk
Składniki
babeczki:
  • ⅔ szklanki i 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru (ale może też być zwykły)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18 % (ja użyłam 12, bo taką miałam)
  • około 1 szklanki powideł śliwkowych
dekoracja:
  • 100 g czekolady
  • 30 g masła (lub 30-50 ml śmietany kremówki)
Wykonanie
  1. Masło rozpuść razem z czekoladą (możesz to zrobić w mikrofalówce - podgrzewaj przez około 1 minutę i dokładnie wymieszaj, jeśli całość się nie połączyła i czekolada się nie rozpuściła, to podgrzej jeszcze przez chwilkę). Do czekolady i masła dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do masy jajecznej dodaj lekko przestudzoną czekoladę. Wyłącz mikser i dalej używaj już łopatkę lub łyżkę. Dodawaj na zmianę mąkę ze śmietaną i mieszaj dokładnie łopatką.
  3. Do przygotowanych papilotek nałóż mniej wiecej po dużej łyżeczce ciasta, wyrównaj i nałóż po łyżeczce powideł. Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  4. Piecz w 180 stopniacha przez około 20-22 minuty (babeczki sporo urosną).
  5. Upieczone babeczki przestudź i udekoruj czekoladą (czekoladę rozpuść z masłem lub śmietaną kremówką i posmaruj po wierzchu).

 

Reklama

3 komentarze

  1. deserowo 2012/12/28 at 11:39 - Reply

    O tak, śliczne! (a z tym szałem na punkcie babeczek to mam podobnie) 😉

  2. Ola 2012/12/28 at 10:15 - Reply

    PIĘKNE. Mam małą książeczkę a w niej dużo babeczkowych przepisów 🙂 muszę zacząć je przenosić z kartki do piekarnika

    • wypiekibeaty 2012/12/28 at 11:23 - Reply

      Koniecznie 🙂 ja ostatnio mam zafiksowanie na punkcie babeczek 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: