Przepis na te babeczki piernikowe wypatrzyłam na Moich wypiekach i od razu trafiły na moją listę do szybkiego wypróbowania.

Jak zwykle się nie zawiodłam :) Babeczki są rewelacyjne – mocno czekoladowe (raczej mało słodkie), do tego mięciutkie, a w środku czeka niespodzianka z rozpływających się powideł (ja wykorzystałam swoje domowe śliwki smażone z kakao). Dodatek przypraw nadaje im delikatny korzenny smak, a gruba warstwa czekolady na wierzchu, to już szczyt rozpusty :)

Spróbujecie koniecznie :)

Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sporych babeczek.

babeczki lekko piernikowe

babeczki piernikowe

 

Babeczki lekko piernikowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 12 -14 sztuk

Składniki
  

babeczki:

dekoracja:

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść razem z czekoladą (możesz to zrobić w mikrofalówce - podgrzewaj przez około 1 minutę i dokładnie wymieszaj, jeśli całość się nie połączyła i czekolada się nie rozpuściła, to podgrzej jeszcze przez chwilkę). Do czekolady i masła dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do masy jajecznej dodaj lekko przestudzoną czekoladę. Wyłącz mikser i dalej używaj już łopatkę lub łyżkę. Dodawaj na zmianę mąkę ze śmietaną i mieszaj dokładnie łopatką.
  • Do przygotowanych papilotek nałóż mniej wiecej po dużej łyżeczce ciasta, wyrównaj i nałóż po łyżeczce powideł. Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  • Piecz w 180 stopniacha przez około 20-22 minuty (babeczki sporo urosną).
  • Upieczone babeczki przestudź i udekoruj czekoladą (czekoladę rozpuść z masłem lub śmietaną kremówką i posmaruj po wierzchu).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!