Przepis na świąteczne muffiny piernikowe z kremem z białej czekolady :)
Muffiny piernikowe to świetna przekąska zimową porą :)
Są bardziej zwarte i bardziej sycące niż babeczki, a korzenne przyprawy świetnie poprawiają ich smak.
Zjedzenie jednej takie muffiny gwarantuje wam, że będziecie najedzeni :) Przynajmniej u mnie wystarcza jedna ;)
Duża zaletą większości muffinek jest ich bardzo łatwe przygotowanie.
Te robicie łyżką, którą mieszacie składniki w dwóch miskach.
Całość zajmuje góra 10 minut – a potem pieczenie.
Jeśli się wam spieszy, to wystarczy je posypać cukrem pudrem.
A jak chcecie trochę większą rozpustę, to przygotujcie sobie krem z białej czekolady i mascarpone 😍
Polecam wam także muffiny cynamonowe, z czekoladą oraz cytrynowe z makiem.
Zachęcam do przejrzenia innych moich przepisów na Boże Narodzenie.






Muffiny piernikowe – przepis do druku

Muffiny piernikowe
Składniki
muffinki:
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (lub do smaku)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 170 g miodu (pół szklanki)
- 1 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 i 1/3 szklanki maślanki
krem:
- 125 serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Najpierw przygotuj krem - śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Serek mascarpone krótko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
- Schowaj krem do lodówki, aby stężał.
- W misce zmieszaj razem mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
- W drugiej misce zmieszaj razem maślankę, jajko, olej, cukier i miód.
- Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj lub zmiksuj.
- Nałóż ciasto do foremek na muffinki - tak do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj kremem.