Muffiny piernikowe

z kremem z białej czekolady :)

 

muffiny piernikowe

 

Muffiny piernikowe to świetna przekąska zimową porą :)

Są bardziej zwarte i bardziej sycące niż babeczki, a korzenne przyprawy świetnie poprawiają ich smak.

Zjedzenie jednej takie muffiny gwarantuje wam, że będziecie najedzeni :) Przynajmniej u mnie wystarcza jedna ;)

Duża zaletą większości muffinek jest ich bardzo łatwe przygotowanie. Te robicie łyżką, którą mieszacie składniki w dwóch miskach.

Całość zajmuje góra 10 minut – a potem pieczenie.

Jeśli się wam spieszy, to wystarczy je posypać cukrem pudrem.

A jak chcecie trochę większą rozpustę, to przygotujcie sobie krem z białej czekolady i mascarpone 😍

Polecam wam także muffiny cynamonowe, z czekoladą oraz cytrynowe z makiem.

 

muffiny piernikowe z czekoladą piernikowe muffinki z białą czekoladą
 

piernikowe muffiny z białą czekoladą piernikowe babeczki z białą czekoladą
 

babeczki piernikowe mufinki piernikowe
 

Muffiny piernikowe – przepis do druku

 

muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 dużych muffin.
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Muffiny
Porcje 12
Kalorie 340 kcal

Składniki
  

muffinki:

  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (lub do smaku)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 170 g (pół szklanki) miodu
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki

krem:

  • 125 serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki

Instrukcja
 

  • Najpierw przygotuj krem - śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Serek mascarpone krótko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  • Schowaj krem do lodówki, aby stężał.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce zmieszaj razem maślankę, jajko, olej, cukier i miód.
  • Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj lub zmiksuj.
  • Nałóż ciasto do foremek na muffinki - tak do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj kremem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 340kcalWeglowodany: 46gBiałko: 6gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.