Muffiny piernikowe

z kremem z białej czekolady 🙂

 

muffiny piernikowe

 

Muffiny piernikowe to świetna przekąska zimową porą 🙂

Są bardziej zwarte i bardziej sycące niż babeczki, a korzenne przyprawy świetnie poprawiają ich smak.

Zjedzenie jednej takie muffiny gwarantuje wam, że będziecie najedzeni 🙂 Przynajmniej u mnie wystarcza jedna 😉

Duża zaletą większości muffinek jest ich bardzo łatwe przygotowanie. Te robicie łyżką, którą mieszacie składniki w dwóch miskach.

Całość zajmuje góra 10 minut – a potem pieczenie.

Jeśli się wam spieszy, to wystarczy je posypać cukrem pudrem.

A jak chcecie trochę większą rozpustę, to przygotujcie sobie krem z białej czekolady i mascarpone 😍

Polecam wam także muffiny cynamonowe, z czekoladą oraz cytrynowe z makiem.

 

muffiny piernikowe z czekoladą piernikowe muffinki z białą czekoladą
 

piernikowe muffiny z białą czekoladą piernikowe babeczki z białą czekoladą
 

babeczki piernikowe mufinki piernikowe
 

Muffiny piernikowe – przepis do druku

 

Muffiny piernikowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 dużych muffin.
Autor:
Typ przepisu: Muffiny
Ilość: 12
Składniki
muffinki:
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (lub do smaku)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 170 g (pół szklanki) miodu
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • 1 i ⅓ szklanki maślanki
krem:
  • 125 serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj krem - śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Serek mascarpone krótko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  3. Schowaj krem do lodówki, aby stężał.
  4. W misce zmieszaj razem mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
  5. W drugiej misce zmieszaj razem maślankę, jajko, olej, cukier i miód.
  6. Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj lub zmiksuj.
  7. Nałóż ciasto do foremek na muffinki - tak do ⅔ wysokości.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj kremem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 340 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 46 g Białka: 6 g

 

 

Inspiracja.