Pierniczkowe markizy z kajmakiem

 

ciasteczka linzer z kajmakiem

 

Na święta piekę zawsze sporo różnych ciasteczek – tradycyjne pierniczki, ciasteczka cynamonowe, albo orzechowe.

W tym roku do tej słodkiej paczki dołączyły kruche pierniczkowe markizy z kajmakiem.

Ciasteczka zrobiłam na bazie ciasteczek maślanych – są więc bardzo kruche i chrupiące. Lekko kakaowe i bardzo delikatnie piernikowe (jeśli lubicie bardzo piernikowe ciasteczka, to możecie dać więcej przyprawy do piernika – najlepiej takiej domowej, mocno aromatycznej).

Ciasteczka pieczemy parami i w jednym z nich wycinamy środek, tak aby po złożeniu „wyglądał” przez nie kajmak (możecie też użyć zamiast kajmaku ulubiony dżem albo konfiturę – chociaż masa kajmakowa bardzo to smakowo pasuje).

Z podanej porcji wyszły mi trzy blachy ciasteczek – do złożenia – ich ilość zależy od tego jak duże będziecie robić ciasteczka.

Ciastka podczas pieczenia się lekko kurczą, więc nie róbcie też ich zbyt małych :)

 

pierniczki z kajmakiem  ciasteczka z kajmakiem
 

ciasteczka z karmelem  pierniczkowe markizy z kajmakiem
 

kruche ciasteczka z masą kajmakową  pierniczki z kajmakiem

Przepis do druku

 

markizy z kajmakiem

Pierniczkowe markizy z kajmakiem

Wypieki Beaty
Przepis na około 20 większych złożonych ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 20
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem.
  • Mąkę wymieszaj z kakao i przyprawą do piernika.
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a po każdym wsyp część mąki.
  • Gotowe ciasto przełóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez noc.
  • Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i pozwól się mu lekko ocieplić przez około pół godziny - ciasto będzie bardziej plastyczne.
  • Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj foremkami ciasteczka - parami, a w co drugim wytnij inną mniejszą foremką środek.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasteczka bez dziurki posmaruj po wierzchu masą kajmakową - mniej więcej mała łyżeczka masy.
  • Przykryj ciasteczkiem z dziurką.
  • Możesz dodatkowo posypać ciasteczka cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 400kcalWeglowodany: 48gBiałko: 7gTłuszcz: 20gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!