ciasteczka linzer z kajmakiem

Przepis na ciasteczka pierniczkowe z kajmakiem

Przygotujcie razem ze mną pierniczkowe markizy z kajmakiem. To chrupiące i kruche ciasteczka z przyprawą do piernika, które składa się po dwa i przekłada masą kajmakową. Dla lepszego efektu możecie w górnym ciasteczku wyciąć mniejszą foremką „okienko” przez które będzie widać nadzienie. Takie ciasteczka możecie ładnie spakować i podarować komuś w prezencie.

pierniczki z kajmakiem

Pierniczkowe markizy z kajmakiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i chrupiące ciasteczka, to wypróbuj przepis na takie ciasteczka z masą kajmakową.

markizy z kajmakiem

Pierniczkowe markizy z kajmakiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczne piernikowe ciasteczka przekładane masą kajmakową.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 20
Kalorie 400 kcal
Składniki

składniki na pierniczkowe markizy z kajmakiem

Instrukcja
 

Jak zrobić pierniczkowe markizy z kajmakiem

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem.
    200 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru
  • Mąkę wymieszaj z kakao i przyprawą do piernika.
    350 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a po każdym wsyp część mąki.
    2 jajka
  • Gotowe ciasto przełóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez noc.
  • Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i pozwól się mu lekko ocieplić przez około pół godziny – ciasto będzie bardziej plastyczne.
  • Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj foremkami ciasteczka – parami, a w co drugim wytnij inną mniejszą foremką środek.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasteczka bez dziurki posmaruj po wierzchu masą kajmakową – mniej więcej mała łyżeczka masy.
    ok 125 g masy kajmakowej
  • Przykryj ciasteczkiem z dziurką.
  • Możesz dodatkowo posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 400kcalWeglowodany: 48gBiałko: 7gTłuszcz: 20gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe kruche pierniczki, markizy z kajmakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka z kajmakiem

Ciastka markizy z kajmakiem – uwagi

Na święta piekę zawsze sporo różnych ciasteczek – tradycyjne pierniczki, ciasteczka cynamonowe, albo orzechowe.

W tym roku do tej słodkiej paczki dołączyły kruche pierniczkowe markizy z kajmakiem.

Ciasteczka zrobiłam na bazie ciasteczek maślanych – są więc bardzo kruche i chrupiące. Lekko kakaowe i bardzo delikatnie piernikowe (jeśli lubicie bardzo piernikowe ciasteczka, to możecie dać więcej przyprawy do piernika – najlepiej takiej domowej, mocno aromatycznej).

Ciasteczka pieczemy parami i w jednym z nich wycinamy środek, tak aby po złożeniu „wyglądał” przez nie kajmak (możecie też użyć zamiast kajmaku ulubiony dżem albo konfiturę – chociaż masa kajmakowa bardzo to smakowo pasuje).

Z podanej porcji wyszły mi trzy blachy ciasteczek – do złożenia – ich ilość zależy od tego jak duże będziecie robić ciasteczka.

Ciastka podczas pieczenia się lekko kurczą, więc nie róbcie też ich zbyt małych :)

Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka a także przepisów na Boże Narodzenie.

ciasteczka z karmelem  pierniczkowe markizy z kajmakiem
kruche ciasteczka z masą kajmakową  pierniczki z kajmakiem

Polecane przepisy na kruche ciasteczka

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne i chrupiące ciasteczka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: