Przepis na ciasteczka pierniczkowe z kajmakiem
Na święta piekę zawsze sporo różnych ciasteczek – tradycyjne pierniczki, ciasteczka cynamonowe, albo orzechowe.
W tym roku do tej słodkiej paczki dołączyły kruche pierniczkowe markizy z kajmakiem.
Ciasteczka zrobiłam na bazie ciasteczek maślanych – są więc bardzo kruche i chrupiące. Lekko kakaowe i bardzo delikatnie piernikowe (jeśli lubicie bardzo piernikowe ciasteczka, to możecie dać więcej przyprawy do piernika – najlepiej takiej domowej, mocno aromatycznej).
Ciasteczka pieczemy parami i w jednym z nich wycinamy środek, tak aby po złożeniu „wyglądał” przez nie kajmak (możecie też użyć zamiast kajmaku ulubiony dżem albo konfiturę – chociaż masa kajmakowa bardzo to smakowo pasuje).
Z podanej porcji wyszły mi trzy blachy ciasteczek – do złożenia – ich ilość zależy od tego jak duże będziecie robić ciasteczka.
Ciastka podczas pieczenia się lekko kurczą, więc nie róbcie też ich zbyt małych :)
Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka a także przepisów na Boże Narodzenie.






Pierniczkowe markizy z kajmakiem – przepis do druku

Pierniczkowe markizy z kajmakiem
Składniki
- 350 g mąki (2 i 1/3 szklanki) - plus trochę do wałkowania
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej jeśli lubicie mocno piernikowe smaki)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 100 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 200 g miękkiego masła
- ok 125 g masy kajmakowej z puszki
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Mąkę wymieszaj z kakao i przyprawą do piernika.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a po każdym wsyp część mąki.
- Gotowe ciasto przełóż do woreczka foliowego i schłódź w lodówce przez noc.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i pozwól się mu lekko ocieplić przez około pół godziny - ciasto będzie bardziej plastyczne.
- Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj foremkami ciasteczka - parami, a w co drugim wytnij inną mniejszą foremką środek.
- Piecz w 170 stopniach przez około 10 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Ciasteczka bez dziurki posmaruj po wierzchu masą kajmakową - mniej więcej mała łyżeczka masy.
- Przykryj ciasteczkiem z dziurką.
- Możesz dodatkowo posypać ciasteczka cukrem pudrem.