Ulubione ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

 

Jak sama nazwa wskazuje są to moje ulubione ciasteczka orzechowe i piekę je od lat na Boże Narodzenie.

Muszę przyznać, że zwykle podczas przygotowań zdarza mi się zakląć na ciasto – bo niestety, nie jest zbyt przyjazne do pracy, ale efekt końcowy zawsze mi wszystko wynagradza :)

Ciasto jest bardzo kruche w konsystencji, a dodatkowo kawałki orzechów i skórki pomarańczowej utrudniają gładkie rozwałkowanie i wycinanie ciasteczek, ale jeśli lubicie orzechy, to się nie zawiedziecie smakiem tych ciasteczek :)

Koniecznie spróbujcie :)

Z podanej porcji otrzymacie 3 blachy ciasteczek.

 

ulubioneorzechowe1

ulubioneorzechowe3

ulubioneorzechowe5

ulubioneorzechowe2

Ulubione ciasteczka orzechowe – przepis do druku

ciasteczka orzechowe

Ulubione ciasteczka orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na trzy blachy ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 40

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki umieść w dużej misce, albo na blacie i szybko zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę miękkiego masła, albo śmietany (ja zwykle muszę dodać).
  • Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na około pół godziny.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i po kawałkach rozwałkuj podsypując mąką.
  • Wytnij foremkami kształty i ułóż ciastka na wyłożonej papierem blaszce.
  • Ciastka piecz w 180 stopniach przez 12-15 minut - do momentu aż będą rumiane.
  • Po ostygnięciu możesz jej dodatkowo udekorować - ja je najbardziej lubię polane czekoladą i posypane orzechami, albo migdałami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z archiwalnego numeru “Pani domu”.

Smacznego :)