Ulubione ciasteczka orzechowe
Jak sama nazwa wskazuje są to moje ulubione ciasteczka orzechowe i piekę je od lat na Boże Narodzenie.
Muszę przyznać, że zwykle podczas przygotowań zdarza mi się zakląć na ciasto – bo niestety, nie jest zbyt przyjazne do pracy, ale efekt końcowy zawsze mi wszystko wynagradza :)
Ciasto jest bardzo kruche w konsystencji, a dodatkowo kawałki orzechów i skórki pomarańczowej utrudniają gładkie rozwałkowanie i wycinanie ciasteczek, ale jeśli lubicie orzechy, to się nie zawiedziecie smakiem tych ciasteczek :)
Koniecznie spróbujcie :)
Z podanej porcji otrzymacie 3 blachy ciasteczek.
Ulubione ciasteczka orzechowe – przepis do druku

Ulubione ciasteczka orzechowe
Przepis na trzy blachy ciasteczek.
Składniki
- 150 g kremowego masła orzechowego
- 300 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 100 g posiekanych orzechów (ja użyłam włoskie)
- 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- dodatkowo jeśli będzie trudno uzyskać elastyczną konsystencję ciasta można dodać zwykłego masła , albo śmietany
Instrukcja
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce, albo na blacie i szybko zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę miękkiego masła, albo śmietany (ja zwykle muszę dodać).
- Ciasto uformuj w kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na około pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i po kawałkach rozwałkuj podsypując mąką.
- Wytnij foremkami kształty i ułóż ciastka na wyłożonej papierem blaszce.
- Ciastka piecz w 180 stopniach przez 12-15 minut - do momentu aż będą rumiane.
- Po ostygnięciu możesz jej dodatkowo udekorować - ja je najbardziej lubię polane czekoladą i posypane orzechami, albo migdałami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru „Pani domu”.
Smacznego :)