Przepis na bezglutenowe ciastka orzechowe z miodem
Zapraszam na mega pyszne ciasteczka orzechowe z miodem.
W zasadzie to można powiedzieć nawet, że to są po prostu orzechy 😜
Bezglutenowe ciastka zrobione są ze zmielonych orzeszków ziemnych zmieszanych z miodem, jajkami i czekoladą – tak w wielkim skrócie ;)
Trzeba przyznać, że mają trochę kalorii, ale za to są bardzo sycące.
Ja zjadłam jedno i się nim zapchałam.
Myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo.
Te ciastka będą też idealne dla osób z różnymi nietolerancjami – są bez glutenu i białego cukru, a zamiast mielonych orzeszków ziemnych możecie użyć inne mielone orzechy lub migdały.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.






Ciasteczka orzechowe z miodem – przepis do druku

Ciasteczka orzechowe z miodem
Składniki
- 225 g orzechów drobno zmielonych - dowolnych
- 2 jajka użyłam rozmiar L
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy - można zastąpić 0,5 łyżeczki sody
- 7 łyżek miodu lub innego substytutu cukru - np. syropu z agawy
- 1 szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Instrukcja
- Zmieszaj razem mielone orzechy, jajka, olej, proszek do pieczenia, miód, cynamon i sól.225 g orzechów, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 łyżek miodu, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj mniej więcej połowę posiekanej czekolady i wymieszaj.50 g gorzkiej czekolady
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Nakładaj porcje ciasta (ja to robiłam łyżką do lodów).
- Wierzch ciasteczek posyp pozostałą czekoladą.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut - nie piecz za długo, bo będą twardsze.
- Po upieczeniu ciasteczka są miękkie więc poczekaj aż chwilę ostygną.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam u Madame Edith.