ciasteczka orzechowe z miodem

Przepis na bezglutenowe ciastka orzechowe z miodem

Zapraszam na pyszne ciasteczka orzechowe z miodem. Zrobione zupełnie bez glutenu i bez dodanego białego cukru będą idealne dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko. Pełne smaku i proste do zrobienia zachwycą wszystkich. Gorąco polecam!

ciasteczka czekoladowe bez mąki

Ciasteczka orzechowe z miodem przepis krok po kroku

Koniecznie upieczcie te mocno orzechowe ciastka bez glutenu i białego cukru. Będziecie zachwyceni ich smakiem.

ciasteczka orzechowe z miodem

Ciasteczka orzechowe z miodem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka orzechowe z miodem.
4.60 z 15 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 27 minut
Porcje 12
Kalorie 407 kcal
Składniki

składniki na ciasteczka orzechowe z miodem

  • 225 g orzechów (drobno zmielonych – dowolnych)
  • 2 jajka ( użyłam rozmiar L)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy – można zastąpić 0,5 łyżeczki sody)
  • 7 łyżek miodu ( lub innego substytutu cukru – np. syropu z agawy)
  • 1 szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej )
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka orzechowe z miodem

  • Zmieszaj razem mielone orzechy, jajka, olej, proszek do pieczenia, miód, cynamon i sól.
    225 g orzechów, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 łyżek miodu, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj mniej więcej połowę posiekanej czekolady i wymieszaj.
    50 g gorzkiej czekolady
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nakładaj porcje ciasta (ja to robiłam łyżką do lodów).
  • Wierzch ciasteczek posyp pozostałą czekoladą.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut – nie piecz za długo, bo będą twardsze.
  • Po upieczeniu ciasteczka są miękkie więc poczekaj aż chwilę ostygną.
Notatki
Moje ciasto wyszło dość rzadkie i ciężko było mi formować ciasteczka, więc dodałam do niego trochę mąki kokosowej – ładnie zagęściła ona ciasto i nie było już wtedy problemów z nakładaniem ciasteczek.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 407kcalWeglowodany: 24gBiałko: 13gTłuszcz: 30g
Słowa kluczowe ciasteczka bez glutenu, ciastka bez cukru, ciastka orzechowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka czekoladowe bez cukru

Bezglutenowe ciastka orzechowe – uwagi

Zapraszam na mega pyszne ciasteczka orzechowe z miodem.

W zasadzie to można powiedzieć nawet, że to są po prostu orzechy 😜

Bezglutenowe ciastka zrobione są ze zmielonych orzeszków ziemnych zmieszanych z miodem, jajkami i czekoladą – tak w wielkim skrócie ;)

Trzeba przyznać, że mają trochę kalorii, ale za to są bardzo sycące.

Ja zjadłam jedno i się nim zapchałam.

Myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo.

Te ciastka będą też idealne dla osób z różnymi nietolerancjami – są bez glutenu i białego cukru, a zamiast mielonych orzeszków ziemnych możecie użyć inne mielone orzechy lub migdały.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.

proste ciastka orzechowe z czekoladą ciasteczka orzechowe z czekoladą
proste ciasteczka bez mąki i cukru ciasteczka orzechowe bez mąki

Przepis znalazłam u Madame Edith.

Polecane przepisy na ciasteczka orzechowe

Koniecznie wypróbujcie inne przepisy na ciasteczka orzechowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: