Ciasteczka orzechowe z miodem

bez mąki i białego cukru

 

ciasteczka orzechowe z miodem

 

Zapraszam na mega orzechowe ciasteczka z miodem.

W zasadzie to można powiedzieć nawet, że to są po prostu orzechy 😜

Ciastka zrobione są ze zmielonych orzeszków ziemnych zmieszanych z miodem, jajkami i czekoladą – tak w wielkim skrócie 😉

Trzeba przyznać, że mają trochę kalorii, ale za to są bardzo sycące.

Ja zjadłam jedno i się nim zapchałam.

Myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo.

Te ciastka będą też idealne dla osób z różnymi nietolerancjami – są bez glutenu i białego cukru, a zamiast mielonych orzeszków ziemnych możecie użyć inne mielone orzechy lub migdały.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.

 

ciasteczka czekoladowe bez mąki ciasteczka czekoladowe bez cukru
 

proste ciastka orzechowe z czekoladą ciasteczka orzechowe z czekoladą
 

proste ciasteczka bez mąki i cukru ciasteczka orzechowe bez mąki

Ciasteczka orzechowe z miodem – przepis do druku

Ciasteczka orzechowe z miodem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 12
Składniki
  • 225 g drobno zmielonych orzechów
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek miodu lub innego substytutu cukru - np. syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mielone orzechy, jajka, olej, proszek do pieczenia, miód, cynamon i sól.
  2. Dodaj mniej więcej połowę posiekanej czekolady i wymieszaj.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Nakładaj porcje ciasta (ja to robiłam łyżką do lodów).
  5. Wierzch ciasteczek posyp pozostałą czekoladą.
  6. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut - nie piecz za długo, bo będą twardsze.
  7. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie więc poczekaj aż chwilę ostygną.
Notatki
Moje ciasto wyszło dość rzadkie i ciężko było mi formować ciasteczka, więc dodałam do niego trochę mąki kokosowej - ładnie zagęściła ona ciasto i nie było już wtedy problemów z nakładaniem ciasteczek.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 407 Tłuszcze: 30 g Węglowodany: 24 g Białka: 13 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.