Przepis na bezglutenowe ciastka orzechowe z miodem

ciasteczka orzechowe z miodem


Zapraszam na mega pyszne ciasteczka orzechowe z miodem.

W zasadzie to można powiedzieć nawet, że to są po prostu orzechy 😜

Bezglutenowe ciastka zrobione są ze zmielonych orzeszków ziemnych zmieszanych z miodem, jajkami i czekoladą – tak w wielkim skrócie ;)

Trzeba przyznać, że mają trochę kalorii, ale za to są bardzo sycące.

Ja zjadłam jedno i się nim zapchałam.

Myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo.

Te ciastka będą też idealne dla osób z różnymi nietolerancjami – są bez glutenu i białego cukru, a zamiast mielonych orzeszków ziemnych możecie użyć inne mielone orzechy lub migdały.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 7 ocen
Postaw mi kawę

ciasteczka czekoladowe bez mąki ciasteczka czekoladowe bez cukru

proste ciastka orzechowe z czekoladą ciasteczka orzechowe z czekoladą

proste ciasteczka bez mąki i cukru ciasteczka orzechowe bez mąki

Ciasteczka orzechowe z miodem – przepis do druku

ciasteczka orzechowe z miodem

Ciasteczka orzechowe z miodem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka orzechowe z miodem.
5 z 7 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 27 minut
Porcje 12
Kalorie 407 kcal

Składniki

  • 225 g orzechów drobno zmielonych - dowolnych
  • 2 jajka użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy - można zastąpić 0,5 łyżeczki sody
  • 7 łyżek miodu lub innego substytutu cukru - np. syropu z agawy
  • 1 szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mielone orzechy, jajka, olej, proszek do pieczenia, miód, cynamon i sól.
    225 g orzechów, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 łyżek miodu, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj mniej więcej połowę posiekanej czekolady i wymieszaj.
    50 g gorzkiej czekolady
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nakładaj porcje ciasta (ja to robiłam łyżką do lodów).
  • Wierzch ciasteczek posyp pozostałą czekoladą.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12 minut - nie piecz za długo, bo będą twardsze.
  • Po upieczeniu ciasteczka są miękkie więc poczekaj aż chwilę ostygną.

Notatki

Moje ciasto wyszło dość rzadkie i ciężko było mi formować ciasteczka, więc dodałam do niego trochę mąki kokosowej - ładnie zagęściła ona ciasto i nie było już wtedy problemów z nakładaniem ciasteczek.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 407kcalWeglowodany: 24gBiałko: 13gTłuszcz: 30g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam u Madame Edith.