Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

 

cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

 

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym, to idealny deser dla wszystkich wielbicieli nutelli i wszelkich kremów czekoladowych :)

Oprócz tego, że są pyszne, to są bardzo sycące. Jej sytość w dużej mierze pochodzi z mąki pełnoziarnistej :)

Ta muffinka jest na prawdę spora i ja po jednej jestem obchana „pod korek” 🤣

Jeśli nie lubicie nutelli, albo uważacie ją za niezdrową, to możecie użyć domową nutellę, albo dodać do środka czekośliwkę lub domową konfiturę :)

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na muffinki z kawałkami czekolady, muffinki truskawkowe albo cytrynowe muffinki z makiem :)

 

babeczki z nutellą babeczki z nutellą i cynamonem
 

cynamonowe muffinki z czekoladą czekoladowe muffinki z cynamonem
 

muffinki z nutellą cynamonowe muffinki z nutellą
 

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym – przepis do druku

cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

Wypieki Beaty
Przepis na około 8 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Muffinki
Porcje 8
Kalorie 325 kcal

Składniki
  

muffinki:

  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (może też być ksylitol)
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół szklanki mleka
  • 190 g (1,5 szklanki) mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 8 łyżeczek kremu czekoladowego typ nutella

dodatkowo:

  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Instrukcja
 

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem.
  • W tym czasie połącz razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj,
  • Wsyp mniej więcej połowę mąki i mleko - zmiksuj, dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki - do każdej nałóż najpierw łyżkę ciasta.
  • Na ciasto nałóż po łyżeczce nutelli, a ją przykryj drugą łyżką ciasta.
  • Piecz najpierw 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez około 15-17 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odczekaj około 5 minut, następnie wierzch każdej muffinki zanurz w rozpuszczonym maśle, a następnie włóż do miseczki z cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Odstaw muffinki do wystudzenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 325kcalWeglowodany: 39gBiałko: 5gTłuszcz: 16g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.