Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

 

cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

 

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym, to idealny deser dla wszystkich wielbicieli nutelli i wszelkich kremów czekoladowych 🙂

Oprócz tego, że są pyszne, to są bardzo sycące. Jej sytość w dużej mierze pochodzi z mąki pełnoziarnistej 🙂

Ta muffinka jest na prawdę spora i ja po jednej jestem obchana „pod korek” 🤣

Jeśli nie lubicie nutelli, albo uważacie ją za niezdrową, to możecie użyć domową nutellę, albo dodać do środka czekośliwkę lub domową konfiturę 🙂

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na muffinki z kawałkami czekolady, muffinki truskawkowe albo cytrynowe muffinki z makiem 🙂

 

babeczki z nutellą babeczki z nutellą i cynamonem
 

cynamonowe muffinki z czekoladą czekoladowe muffinki z cynamonem
 

muffinki z nutellą cynamonowe muffinki z nutellą
 

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym – przepis do druku

Cynamonowe muffinki z kremem czekoladowym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Muffinki
Ilość: 8
Składniki
muffinki:
  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (może też być ksylitol)
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół szklanki mleka
  • 190 g (1,5 szklanki) mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 8 łyżeczek kremu czekoladowego typ nutella
dodatkowo:
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem.
  2. W tym czasie połącz razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
  3. Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj,
  4. Wsyp mniej więcej połowę mąki i mleko - zmiksuj, dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Nałóż ciasto do foremek na babeczki - do każdej nałóż najpierw łyżkę ciasta.
  6. Na ciasto nałóż po łyżeczce nutelli, a ją przykryj drugą łyżką ciasta.
  7. Piecz najpierw 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez około 15-17 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu odczekaj około 5 minut, następnie wierzch każdej muffinki zanurz w rozpuszczonym maśle, a następnie włóż do miseczki z cukrem wymieszanym z cynamonem.
  9. Odstaw muffinki do wystudzenia.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 325 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 39 g Białka: 5 g

 

 

Inspiracja.