Czekoladowe ciasto euforia

z makiem 🙂

 

czekoladowe ciasto euforia

 

Przepis na to czekoladowe ciasto euforia wypatrzyłam u Marty.

Ona zrobiła je na kremie maślanym. Ja nie jestem fanką kremów maślanych, więc postanowiłam zrobić swoją wersję 🙂

I tak powstała moja euforia na bazie kremu z mascarpone.

Wyszło pysznie, nie tak maślano i przy okazji pewnie troszkę mniej kalorycznie 😉

Ciasto jest bardzo podzielne, a wychodzi go duża blacha. Dlatego świetnie sprawdzi się na różne uroczystości, czy też na święta.

Nie jest też w sumie mocno skomplikowane.

Pieczecie najpierw czekoladowy biszkopt i ciasto makowe, a potem już tylko krem i gotowe.

Polecam wam również do wypróbowania Ciasto Michałek, Ciasto Kukułka oraz Chałwowca 🙂

 

ciasto makowe z kremem makowiec z kremem czekoladowym
 

ciasto z makiem i kremem czekoladowym czekoladowe ciasto z makiem
 

ciasto czekoladowe z makiem ciasto euforia
 

Czekoladowe ciasto euforia – przepis do druku

 

Czekoladowe ciasto euforia

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę o wielkości około 23/33 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 28
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 6 dużych jajek - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ⅓ szklanki oleju
  • 120 ml przestudzonej kawy (z 1 łyżeczki kawy)
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto makowe:
  • 150 g suchego mielonego maku
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 4 duże jajka - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g (1 szklanka) orzechów włoskich - posiekanych
krem czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g masy kajmakowej z puszki
dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem (100 g) aż będą gęste i jasne.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
  3. Do utartych żółtek dodaj olej i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę oraz kawę i zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Białka ubij razem z 3 pozostałymi łyżkami cukru - ubijaj aż piana będzie gęsta.
  6. Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż ciasto do formy o wielkości około 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.
  10. Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz nasączyć ciasto lekką kawą, albo herbatą.
ciasto makowe:
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę.
  2. Dodaj do masy po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
  3. Wsyp mak mielony i zmiksuj.
  4. Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  5. Białka ubij aż będą sztywne, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia o wielkości 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
krem czekoladowy:
  1. Czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce, dodaj śmietanę.
  2. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą - tak aby dno miski nie dotykało do powierzchni wody.
  3. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  5. Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
  6. Dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.
  7. Odłóż 2-3 czubate łyżki masy.
wykończenie:
  1. Spodni blat ciasta czekoladowego posmaruj połową powideł (możesz też najpierw nasączyć go lekką kawą), na powidła wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie.
  2. Połóż na kremie ciasto makowe.
  3. Posmaruj je resztą powideł i resztą kremu.
  4. Połóż drugi blat ciasta czekoladowego.
  5. Posmaruj go odłożonym wcześniej kremem.
  6. Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 318 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 28 g Białka: 7 g