Czekoladowe ciasto euforia
Przepis na czekoladowe ciasto euforia z makiem
Zapraszam dziś na rewelacyjne czekoladowe ciasto z makiem i kremem czekoladowym. Ciasto Euforia to wspaniałe ciasto warstwowe złożone z pysznego i wilgotnego ciasta czekoladowego przełożonego obłędnym kremem czekoladowym i ciastem makowym. Takie ciasto doskonale sprawdzi się na święta i różne specjalne okazje, szczególnie, że ciasto jest na dużą blachę i można go pokroić na wiele kawałków. Zobaczcie mój przepis na euforię i sprawdźcie jak zrobić pyszne ciasto na święta.
Spis treści
Czekoladowe ciasto euforia przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto z makiem, którym zaskoczysz i zachwycisz całą rodzinę i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowe ciasto euforia przepis
Wyposażenie
- Przepis na blachę o wielkości około 23/33 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe do ciasta euforia
- 6 białek (- z jajek rozmiar L )
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki oleju (- 80 ml)
- 120 ml kawy (przestudzonej (z 1 łyżeczki kawy))
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na ciasto makowe z orzechami
- 150 g maku (suchego mielonego )
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- 4 żółka ( – z jajek rozmiar L )
- 4 białka
- 100 g orzechów włoskich ((1 szklanka) – posiekanych)
składniki na krem czekoladowy z kajmakiem do ciasta euforia
- 200 g czekolady (gorzkiej )
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 300 g masy kajmakowej (z puszki)
dodatkowo do ciasta euforia
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe:
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą gęste i jasne.100 g cukru, 6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.2 łyżki gorzkiego kakao, 150 g maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do utartych żółtek dodaj olej i krótko zmiksuj.1/3 szklanki oleju
- Dodaj mąkę oraz kawę i zmiksuj na niskich obrotach.
- Białka ubij razem z 3 pozostałymi łyżkami cukru – ubijaj aż piana będzie gęsta.6 białek, 3 łyżki cukru
- Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.
- Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz nasączyć ciasto lekką kawą, albo herbatą.
Jak zrobić ciasto makowe z orzechami
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę.100 g masła, 100 g cukru pudru
- Dodaj do masy po jednym żółtku i krótko zmiksuj.4 żółka
- Wsyp mak mielony i zmiksuj.150 g maku
- Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.100 g orzechów włoskich
- Białka ubij aż będą sztywne, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.4 białka
- Formę do pieczenia o wielkości 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta
- Czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce, dodaj śmietanę.200 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą – tak aby dno miski nie dotykało do powierzchni wody.
- Poczekaj aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw czekoladę do wystudzenia.
- Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.250 g serka mascarpone, 300 g masy kajmakowej
- Dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.
- Odłóż 2-3 czubate łyżki masy.
Ciasto euforia – wykończenie:
- Spodni blat ciasta czekoladowego posmaruj połową powideł (możesz też najpierw nasączyć go lekką kawą), na powidła wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie.1 słoiczek powideł śliwkowych
- Połóż na kremie ciasto makowe.
- Posmaruj je resztą powideł i resztą kremu.
- Połóż drugi blat ciasta czekoladowego.
- Posmaruj go odłożonym wcześniej kremem.
- Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z makiem i kremem – uwagi
Przepis na to czekoladowe ciasto euforia wypatrzyłam na blogu Marta gotuje. Ona zrobiła je na kremie maślanym. Ja nie jestem fanką kremów maślanych, więc postanowiłam zrobić swoją wersję. I tak powstała moja euforia – czekoladowy biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone. Wyszło pysznie, nie tak maślano i przy okazji pewnie troszkę mniej kalorycznie. Takie ciasto wspaniale wygląda i świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, albo jako ciasto na różne rodzinne imprezy i okoliczności. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić ciasto euforia – wskazówki i porady
Pieczemy czekoladowe ciasto o lekko kawowym aromacie. To ciasto jest bardziej wilgotne od tradycyjnego biszkoptu, bo dodajemy do niego nie tylko zaparzoną kawę ale również trochę oleju. Jeśli nie chcecie używać zwykłej kawy – ze względu na dzieci, to możecie zrobić ją na bazie kawy inki. Ciasto czekoladowe możecie przygotować dzień albo dwa wcześniej i przechować zawinięte w folię spożywczą, aby nie obsychało.
Oddzielnie pieczemy ciasto z maku i orzechów. To ciasto typu ucieranego, gdzie miękkie masło najpierw ucieramy z cukrem na puszystą masę. Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy już krótko do połączenia. To ciasto też można upiec wcześniej i przechować owinięte w folię. Gdy macie gotowe ciasto czekoladowe i ciasto makowe, to dalsze przygotowania będą już prostsze i szybsze.
Jak zrobić krem czekoladowo-kajmakowy?
Do przygotowania kremu do ciasta euforia będziecie potrzebować czekoladę – polecam tu użyć czekoladę gorzką, bo do kremu dodajemy również sporo słodkiej masy kajmakowej z puszki. Jeśli jednak macie „słodki ząb” i słodkie ciasta lubicie najbardziej, to zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć mleczną. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej – czyli do mniejszego garnka nalejcie na dno wody i ustawcie ją do gotowania. Na górze połóżcie żaroodporną szklaną lub metalową miskę i przełóżcie do niej połamaną czekoladę. Miska będzie się ogrzewać od parującej wody i czekolada się rozpuści. Gdy będziecie już mieć rozpuszczoną czekoladę to robimy krem czekoladowy i przekładamy nim ciasto czekoladowe i ciasto makowe. Ciasto chowamy do lodówki, aby się schłodziło i przeszło smakami.
Ciasto jest bardzo podzielne, a wychodzi go duża blacha. Dlatego świetnie sprawdzi się na różne uroczystości, czy też na święta. Spróbujcie koniecznie!
Polecam wam również do wypróbowania Ciasto Michałek, Ciasto Kukułka oraz Chałwowca :)
Polecane przepisy na warstwowe ciasta z makiem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na niezwykłe ciasta z makiem idealne na święta i różne uroczystości. Tutaj polecam takie trzy przepisy, które na pewno zachwycą wszystkich!
1 komenarz
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepyszne ciasto. Rodzina była zachwycona. Masę kajakowa zamieniłam na masę o smaku advocata, a piszkoot nasączyłam wódka smakowa. Całość wyszła cudowna. Dziękuję za przepis