Przepis na czekoladowe ciasto euforia z makiem :)

ciasto euforia


Przepis na to czekoladowe ciasto euforia wypatrzyłam na blogu Marta gotuje.

Ona zrobiła je na kremie maślanym. Ja nie jestem fanką kremów maślanych, więc postanowiłam zrobić swoją wersję :)

I tak powstała moja euforiaczekoladowy biszkopt z kremem na bazie mascarpone.

Wyszło pysznie, nie tak maślano i przy okazji pewnie troszkę mniej kalorycznie ;)

Jak zrobić ciasto euforia?

Pieczemy czekoladowe ciasto, które potem przekrajamy i jeśli lubimy to nasączamy kawą.

Oddzielnie pieczemy ciasto z maku i orzechów.

Robimy krem czekoladowy i przekładamy nim ciasto czekoladowe i ciasto makowe.

Ciasto chowamy do lodówki, aby się schłodziło i przeszło smakami 😀

Ciasto jest bardzo podzielne, a wychodzi go duża blacha. Dlatego świetnie sprawdzi się na różne uroczystości, czy też na święta.

Nie jest też w sumie mocno skomplikowane.

Spróbujcie koniecznie!

Polecam wam również do wypróbowania Ciasto Michałek, Ciasto Kukułka oraz Chałwowca :)

ciasto makowe z kremem makowiec z kremem czekoladowym

ciasto z makiem i kremem czekoladowym czekoladowe ciasto z makiem

ciasto czekoladowe z makiem ciasto euforia

Czekoladowe ciasto euforia – przepis do druku

ciasto euforia

Czekoladowe ciasto euforia

Wypieki Beaty
Niezwykłe ciasto przekładane na czekoladowym ciście z kremem czekoladowym i masą makową.
3.9 z 48 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 28
Kalorie 318 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na blachę o wielkości około 23/33 cm.

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 6 jajek - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g cukru (pół szklanki) + 3 łyżki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 120 ml kawy przestudzonej (z 1 łyżeczki kawy)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto makowe:

  • 150 g maku suchego mielonego
  • 100 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 4 jajka - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g orzechów włoskich (1 szklanka) - posiekanych

krem czekoladowy:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 250 g serka mascarpone zimnego
  • 300 g masy kajmakowej z puszki

dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Żółtka utrzyj z cukrem (100 g) aż będą gęste i jasne.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
  • Do utartych żółtek dodaj olej i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę oraz kawę i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Białka ubij razem z 3 pozostałymi łyżkami cukru - ubijaj aż piana będzie gęsta.
  • Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz nasączyć ciasto lekką kawą, albo herbatą.

ciasto makowe:

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę.
  • Dodaj do masy po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
  • Wsyp mak mielony i zmiksuj.
  • Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  • Białka ubij aż będą sztywne, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wielkości 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem czekoladowy:

  • Czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce, dodaj śmietanę.
  • Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą - tak aby dno miski nie dotykało do powierzchni wody.
  • Poczekaj aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
  • Dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.
  • Odłóż 2-3 czubate łyżki masy.

wykończenie:

  • Spodni blat ciasta czekoladowego posmaruj połową powideł (możesz też najpierw nasączyć go lekką kawą), na powidła wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie.
  • Połóż na kremie ciasto makowe.
  • Posmaruj je resztą powideł i resztą kremu.
  • Połóż drugi blat ciasta czekoladowego.
  • Posmaruj go odłożonym wcześniej kremem.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 318kcalWeglowodany: 28gBiałko: 7gTłuszcz: 20g
Słowa kluczowe biała czekolada, kajmak, kakao, kremówka, mak, mascarpone, śmietanka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!