ciasto euforia

Przepis na czekoladowe ciasto euforia z makiem

Zapraszam dziś na rewelacyjne czekoladowe ciasto z makiem i kremem czekoladowym. Ciasto Euforia to wspaniałe ciasto warstwowe złożone z pysznego i wilgotnego ciasta czekoladowego przełożonego obłędnym kremem czekoladowym i ciastem makowym. Takie ciasto doskonale sprawdzi się na święta i różne specjalne okazje, szczególnie, że ciasto jest na dużą blachę i można go pokroić na wiele kawałków. Zobaczcie mój przepis na euforię i sprawdźcie jak zrobić pyszne ciasto na święta.

ciasto makowe z kremem

Czekoladowe ciasto euforia przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciasto z makiem, którym zaskoczysz i zachwycisz całą rodzinę i gości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto euforia

Czekoladowe ciasto euforia przepis

Wypieki Beaty
Niezwykłe ciasto przekładane na czekoladowym ciście z kremem czekoladowym i masą makową.
4.22 z 104 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 28
Kalorie 318 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na blachę o wielkości około 23/33 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do ciasta euforia

składniki na ciasto makowe z orzechami

składniki na krem czekoladowy z kajmakiem do ciasta euforia

dodatkowo do ciasta euforia

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe:

  • Żółtka utrzyj z cukrem aż będą gęste i jasne.
    100 g cukru, 6 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
    2 łyżki gorzkiego kakao, 150 g maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do utartych żółtek dodaj olej i krótko zmiksuj.
    1/3 szklanki oleju
  • Dodaj mąkę oraz kawę i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Białka ubij razem z 3 pozostałymi łyżkami cukru – ubijaj aż piana będzie gęsta.
    6 białek, 3 łyżki cukru
  • Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz nasączyć ciasto lekką kawą, albo herbatą.

Jak zrobić ciasto makowe z orzechami

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę.
    100 g masła, 100 g cukru pudru
  • Dodaj do masy po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
    4 żółka
  • Wsyp mak mielony i zmiksuj.
    150 g maku
  • Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
    100 g orzechów włoskich
  • Białka ubij aż będą sztywne, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
    4 białka
  • Formę do pieczenia o wielkości 23/33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta

  • Czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce, dodaj śmietanę.
    200 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą – tak aby dno miski nie dotykało do powierzchni wody.
  • Poczekaj aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.
    250 g serka mascarpone, 300 g masy kajmakowej
  • Dodaj ostudzoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.
  • Odłóż 2-3 czubate łyżki masy.

Ciasto euforia – wykończenie:

  • Spodni blat ciasta czekoladowego posmaruj połową powideł (możesz też najpierw nasączyć go lekką kawą), na powidła wyłóż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie.
    1 słoiczek powideł śliwkowych
  • Połóż na kremie ciasto makowe.
  • Posmaruj je resztą powideł i resztą kremu.
  • Połóż drugi blat ciasta czekoladowego.
  • Posmaruj go odłożonym wcześniej kremem.
  • Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 318kcalWeglowodany: 28gBiałko: 7gTłuszcz: 20g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z makiem, euforia ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
makowiec z kremem czekoladowym

Czekoladowe ciasto z makiem i kremem – uwagi

Przepis na to czekoladowe ciasto euforia wypatrzyłam na blogu Marta gotuje. Ona zrobiła je na kremie maślanym. Ja nie jestem fanką kremów maślanych, więc postanowiłam zrobić swoją wersję. I tak powstała moja euforia – czekoladowy biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone. Wyszło pysznie, nie tak maślano i przy okazji pewnie troszkę mniej kalorycznie. Takie ciasto wspaniale wygląda i świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, albo jako ciasto na różne rodzinne imprezy i okoliczności. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z makiem i kremem czekoladowym

Jak zrobić ciasto euforia – wskazówki i porady

Pieczemy czekoladowe ciasto o lekko kawowym aromacie. To ciasto jest bardziej wilgotne od tradycyjnego biszkoptu, bo dodajemy do niego nie tylko zaparzoną kawę ale również trochę oleju. Jeśli nie chcecie używać zwykłej kawy – ze względu na dzieci, to możecie zrobić ją na bazie kawy inki. Ciasto czekoladowe możecie przygotować dzień albo dwa wcześniej i przechować zawinięte w folię spożywczą, aby nie obsychało.

Oddzielnie pieczemy ciasto z maku i orzechów. To ciasto typu ucieranego, gdzie miękkie masło najpierw ucieramy z cukrem na puszystą masę. Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy już krótko do połączenia. To ciasto też można upiec wcześniej i przechować owinięte w folię. Gdy macie gotowe ciasto czekoladowe i ciasto makowe, to dalsze przygotowania będą już prostsze i szybsze.

czekoladowe ciasto z makiem

Jak zrobić krem czekoladowo-kajmakowy?

Do przygotowania kremu do ciasta euforia będziecie potrzebować czekoladę – polecam tu użyć czekoladę gorzką, bo do kremu dodajemy również sporo słodkiej masy kajmakowej z puszki. Jeśli jednak macie „słodki ząb” i słodkie ciasta lubicie najbardziej, to zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć mleczną. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej – czyli do mniejszego garnka nalejcie na dno wody i ustawcie ją do gotowania. Na górze połóżcie żaroodporną szklaną lub metalową miskę i przełóżcie do niej połamaną czekoladę. Miska będzie się ogrzewać od parującej wody i czekolada się rozpuści. Gdy będziecie już mieć rozpuszczoną czekoladę to robimy krem czekoladowy i przekładamy nim ciasto czekoladowe i ciasto makowe. Ciasto chowamy do lodówki, aby się schłodziło i przeszło smakami.

Ciasto jest bardzo podzielne, a wychodzi go duża blacha. Dlatego świetnie sprawdzi się na różne uroczystości, czy też na święta. Spróbujcie koniecznie!

Polecam wam również do wypróbowania Ciasto Michałek, Ciasto Kukułka oraz Chałwowca :)

ciasto czekoladowe z makiem ciasto euforia

Polecane przepisy na warstwowe ciasta z makiem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na niezwykłe ciasta z makiem idealne na święta i różne uroczystości. Tutaj polecam takie trzy przepisy, które na pewno zachwycą wszystkich!