Ciasto krówka z makiem

Zaktualizowany: 2023 25 września
ciasto krówka z makiem

Przepis na ciasto makowe z kremem kajmakowym

Dziś mam dla Was przepis na ciasto idealne na Boże Narodzenie (ale nie tylko). Ciasto krówka z makiem, to puszysty biszkopt makowy posmarowany masą kajmakową i przełożony lekkim kremem kajmakowym. Ciasto nie jest mocno słodkie mimo użycia kajmaku, a smakuje wyśmienicie :) Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić proste ciasto z makiem i kajmakiem, którym zachwycicie wszystkich!

ciasto na boże narodzenie z makiem

Ciasto krówka z makiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z makiem i do tego ciasta przekładane pysznym kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto krowka z makiem 8

Ciasto krówka z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto makowe przekładane kremem z masy kajmakowej.
4.67 z 21 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 292 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt makowy

składniki na krem kajmakowy do ciasta

składniki na poncz do ciasta

  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok 20 ml amaretto (lub rumu. zamiast alkoholu może być kilka kropel aromatu migdałowego)

dodatkowo

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt z makiem

  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    6 białek, 150 g cukru
    jak zmiksować białka z cukrem
  • W tym czasie przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
    100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    jak przygotować mąkę do biszkopta
  • Do przesianej mąki dodaj suchy mak i wymieszaj.
    200 g maku
    mąka z makiem do biszkopta makowego
  • Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach.
    6 żółtek
    dodawanie żółtek do piany z białek
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie mąki z makiem do ciasta
  • Wlej rozpuszczone masło oraz kilka kropel aromatu migdałowego – jeśli używasz – krótko zmieszaj.
    50 g masła, olejek migdałowy
    dodawanie masła do biszkoptu
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw bez papieru i bez smarowania).
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
    przekrojone blaty biszkopta makowego

Jak zrobić krem z kajmakiem do ciasta

  • Zimny serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową (ja użyłam 200 g i krem nie był mocno słodki – jeśli lubisz słodkie ciasta, to możesz użyć więcej kajmaku).
    250 g serka mascarpone, ok 200 g masy kajmakowej
    mascarpone z kajmakiem do kremu
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do niej serek z kajmakiem i krótko zmiksuj lub wymieszaj łopatką.
    dodawanie kajmaku do bitej śmietany
  • Jeśli chcesz, to możesz do kremu dodać trochę żelatyny – zalej ją zimną wodą tak aby przykryła żelatynę. Odstaw na kilka minut i gdy napęcznieje podgrzej ją krótko, aby stała się płynna. Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty kremu i energicznie wymieszaj.
    2 łyżeczki żelatyny

Ciasto krówka z makiem – złożenie

  • W foremce umieść spodni blat biszkopta makowego.
  • Nasącz go ponchem i posmaruj masą kajmakową.
    250 ml wody, 2 łyżeczki cukru, ok 20 ml amaretto, ok 200 g masy kajmakowej
    biszkopt posmarowany kajmakiem
  • Wyłóż mniej więcej 2/3 kremu na biszkopt i przykryj drugim blatem.
    makowy biszkopt z kremem kajmakowym
  • Nasącz wierzchni biszkopt, wyłóż resztę kremu i posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
    płatki migdałowe
  • Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 292kcalWeglowodany: 22gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe biszkopt makowy z kremem, makowiec z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
makowiec z kremem kajmakowym

Biszkopt makowy z kremem kajmakowym – uwagi

Zapraszam na świetne ciasto świąteczne, które jest proste do zrobienia, a jednocześnie wygląda tak, jakbyście się nad nim napracowali :)

Ciasto krówka z makiem to biszkopt makowy przełożony kremem kajmakowym, dodatkowo posmarowany kajmakiem i posypany płatkami migdałowymi.

Ja bardzo lubię smakowe połączenie maku i migdałów, stąd właśnie te płatki migdałowe na wierzchu.

Ale to nie jedyny akcent migdałowy w tym cieście :)

Do samego biszkoptu makowego dodałam trochę olejku migdałowego, a do nasączenia przekrojonych blatów dodałam trochę likieru amaretto.

Jeśli nie macie amaretto, a ciasta nie będą jadły małe dzieci, to możecie do ponczu dodać rum. W wersji bezalkoholowej wystarczy sama osłodzona woda – możecie też do niej dodać kilka kropel aromatu migdałowego.

krówka z makiem i kajmakiem

Jak zrobić makowy biszkopt – wskazówki

Aby zrobić biszkopt z makiem musicie do ciasta na biszkopt dodać suchy mak – taki w ziarenkach. Nie mielicie go wcześniej, ani nie gotujecie. Wystarczy wymieszać do z mąką i tak dodać do zmiksowanych jajek. Mak obciąża ciasto na biszkopt, dlatego tu wyjątkowo dodałam trochę proszku do pieczenia. Aby biszkopt nie był zbyt suchy dodałam na koniec trochę rozpuszczonego i ostudzonego masła.

Tak przygotowany biszkopt piekłam przez około 30 minut – aż patyczek włożony w środek był suchy. Gotowy biszkopt ostudziłam i przekroiłam na dwa blaty.

Sam biszkopt makowy możecie upiec wcześniej – nawet 1-2 dni. Wtedy zawińcie go w folię spożywczą, aby nie obsychał.

makowy biszkopt przekładany kremem kajmakowym

Jak zrobić krem karmelowy z masy kajmakowej?

Ja, jak zwykle, postawiłam na prostotę przygotowania oraz lekkość. Dlatego przygotowałam krem na bazie śmietany kremówki. Pamiętajcie, że śmietana kremówka przed miksowaniem musi być bardzo mocno schłodzona – inaczej się nie ubije. Aby krem się nie zwarzył pozostałe składniki też powinny być schłodzone. Dlatego serek mascarpone i masą kajmakową też schowajcie wcześniej do lodówki, aby były zimne.

Jeśli chcecie, aby krem był bardziej stabilny, to możecie dodać do niego trochę żelatyny.

Lubię mniej słodkie ciasta, dlatego do kremu użyłam tylko około 200 g kajmaku (niecałe pół puszki) i krem był tylko delikatnie słodki. Dlatego jeśli lubicie słodkie ciasta z kremem, to spokojnie możecie dać więcej kajmaku. Przy tym cieście możecie spokojnie zużyć puszkę – około 500 g kajmaku. Część z niej pójdzie na posmarowanie biszkopta z makiem, a resztę dodajcie do kremu :)

bożonarodzeniowe ciasto z makiem i migdałami

Jak przygotować żelatynę do kremu?

Ja żelatynę w proszku wsypuję do niedużej szklanki i zalewam zimną wodą – tak aby woda zakryła żelatynę. Mieszam łyżeczką i odstawiam do napęcznienia na kilka minut. Wtedy podgrzewam ją w mikrofalówce – bardzo krótko – maksymalnie przez 10 sekund – tak aby stała się płynna. Żelatyny nie można podgrzewać za długo, bo gdy się przegrzeje, to może stracić swoje żelujące właściwości. Jeśli nie macie mikrofalówki, to szklankę z żelatyną możecie wstawić do większej miski z gorącą wodą i poczekać aż się rozpuści. Żeby żelatyna dodana do kremu nie zrobiła w nim „farfocli” trzeba ją zahartować. Dodajemy więc do niej łyżkę kremu i mieszamy, dopiero wtedy przelewamy żelatynę do reszty kremu.

Gotowe ciasto makowa krówka chowamy do lodówki, aby się schłodziło i smaki się przegryzły.

W lodówce może ono stać spokojnie nawet kilka dni.

Mam nadzieję, że przepis na ciasto krówka z makiem się Wam spodoba i przygotujecie to pyszne ciasto z makiem i kremem kajmakowym na nadchodzące święta :)

A jeśli lubicie takie makowe ciasta, to gorąco polecam wam również ciasto makowa panienka z wiśniami – przepyszne!

Ps.

Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne i proste przepisy na domowe słodkie wypieki – takie jak ciasteczka, babeczki, ciasta, serniki i torty :)

warstwowe ciasto z makiem i kajmakiem

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z makiem. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 16 grudnia

Podziel się przepisem

4.67 from 21 votes (21 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasto makowa krówka przepis

Zapraszam na pyszne i jednocześnie proste w przygotowaniu ciasto z kremem, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie albo na różne rodzinne uroczystości. To ciasto krówka z makiem, to ciasto na dużą blachę, dlatego możecie pokroić je na sporo kawałków. Na pewno ciasta wystarczy dla każdego :) Jak się robi makową krówkę? Robimy tu biszkopt makowy z kremem kajmakowym i na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami zamieszczony powyżej i sprawdźcie jak zrobić biszkopt z makiem oraz jak zrobić krem kajmakowy do ciasta.

Przepis biszkopt z makiem i kremem

Makowa krówka to pyszne warstwowe ciasto z kremem przekładane dodatkowo warstwą kajmaku, który dodaje ciastu słodyczy. Ale mimo użycia słodkiej masy kajmakowej z puszcze, to ciasto nie jest mocno słodkie, na pewno się więc nim nie zasłodzicie. Dodatkowo biszkopt z makiem nasączony jest ponchem z amaretto, który dodaje ciastu fajnego lekko migdałowego smaku. Jeśli więc chcecie na święta przygotować ciasto, które nie wymaga wiele pracy, ale za to wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje, to takie warstwowe ciasto makowe z kremem jest przepisem właśnie dla was! Spróbujcie koniecznie!

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z makiem oraz zachęcam do sprawdzenia jakie przepisy na Boże Narodzenie pojawiły się do tej pory na blogu.