Keks angielski, czyli christmas cake

 

keks angielski

 

Nie tylko Polacy uwielbiają keksy.

Również Anglicy bardzo lubią jeść w Boże Narodzenie keks, który nazywają Christmas Cake.

Ich keks ma w sobie mnóstwo, na prawdę mnóstwo bakalii namoczonych w brandy i stosunkowo niewiele ciasta – tyle, żeby skleić bakalie razem i by się ciasto nie rozpadło :)

Za to taki keks zawinięty w papier do pieczenia i potem w folię spożywczą może leżeć 3 miesiące – super, prawda?

Dzięki temu możecie keks angielski upiec z wyprzedzeniem i przechować do świąt, będzie potem mieli dużo mniej pracy przy ciastach.

Przed Bożym Narodzeniem wystarczy go odwinąć, polukrować, albo polać czekoladą i gotowe – Anglicy najchętniej lukrują ciasto lukrem królewskim (czyli lukrem na bazie białek i cukru pudru), albo obkładają masą marcapanową.

Mój keks już sobie czeka na święta – uszczknęłam z niego jedynie kawałek do zdjęć – i powiem Wam jedno jest pyszny :)

Z ciasta keksowego możecie też przygotować rewelacyjne babeczki reniferki – dzieci je pokochają :D

 

Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki :)

bożonarodzeniowy keks

 

ciasto z bakaliami na święta

 

ciasto na boże narodzenie

 

keks angielski

 

ciasto keks

 

ciasto bakaliowe

 

keks na boże narodzenie

keks świąteczny

Keks angielski

Wypieki Beaty
4.17 z 6 ocen

Składniki
  

  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru trzcinowego (użyłam dark muscovado)
  • 750 g mieszanych kandyzowanych i suszonych owoców (użyłam rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, daktyle i figi, można też dać suszone morele, czy śliwki)
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 100 ml brandy + około 4 łyżki do nasączenia keksu
  • 85 g orzechów - użyłam nerkowce
  • 3 duże jajka - rozmiar L
  • 85 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Instrukcja
 

  • Pokrojone masło, cukier, owoce kandyzowane (te większe trzeba pokroić na mniejsze kawałki), sok i skórkę z pomarańczy oraz 100 ml brandy pogrzej w rondelku, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze wymiesza, a następnie ostudź.
  • Orzechy podpraż na suchej patelni i lekko posiekaj.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodaj do owoców z masłem i wymieszaj łyżką.
  • Jajka roztrzep lekko widelcem, dodaj do masy i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki o wielkości 20-22 cm średnicy.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz keks przez kolejną godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie nakłuj w kilku miejscach.
  • Polej wierzch ciasta 4 łyżkami brandy.
  • Ciasto możesz przechować przez 3 miesiące zawinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z magazynu Apetyt Claudia (nr 6/2015).