Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Keks angielski

Keks angielski, czyli christmas cake

 

keks angielski

 

Nie tylko Polacy uwielbiają keksy.

Również Anglicy bardzo lubią jeść w Boże Narodzenie keks, który nazywają Christmas Cake.

Ich keks ma w sobie mnóstwo, na prawdę mnóstwo bakalii namoczonych w brandy i stosunkowo niewiele ciasta – tyle, żeby skleić bakalie razem i by się ciasto nie rozpadło 🙂

Za to taki keks zawinięty w papier do pieczenia i potem w folię spożywczą może leżeć 3 miesiące – super, prawda?

Dzięki temu możecie keks angielski upiec z wyprzedzeniem i przechować do świąt, będzie potem mieli dużo mniej pracy przy ciastach.

Przed Bożym Narodzeniem wystarczy go odwinąć, polukrować, albo polać czekoladą i gotowe – Anglicy najchętniej lukrują ciasto lukrem królewskim (czyli lukrem na bazie białek i cukru pudru), albo obkładają masą marcapanową.

Mój keks już sobie czeka na święta – uszczknęłam z niego jedynie kawałek do zdjęć – i powiem Wam jedno jest pyszny 🙂

Z ciasta keksowego możecie też przygotować rewelacyjne babeczki reniferki – dzieci je pokochają 😀

 

Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki 🙂

bożonarodzeniowy keks

 

ciasto z bakaliami na święta

 

ciasto na boże narodzenie

 

keks angielski

 

ciasto keks

 

ciasto bakaliowe

 

keks na boże narodzenie

Keks angielski
 
Autor:
Składniki
  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru trzcinowego (użyłam dark muscovado)
  • 750 g mieszanych kandyzowanych i suszonych owoców (użyłam rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, daktyle i figi, można też dać suszone morele, czy śliwki)
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 100 ml brandy + około 4 łyżki do nasączenia keksu
  • 85 g orzechów - użyłam nerkowce
  • 3 duże jajka - rozmiar L
  • 85 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Pokrojone masło, cukier, owoce kandyzowane (te większe trzeba pokroić na mniejsze kawałki), sok i skórkę z pomarańczy oraz 100 ml brandy pogrzej w rondelku, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze wymiesza, a następnie ostudź.
  2. Orzechy podpraż na suchej patelni i lekko posiekaj.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodaj do owoców z masłem i wymieszaj łyżką.
  4. Jajka roztrzep lekko widelcem, dodaj do masy i wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do foremki o wielkości 20-22 cm średnicy.
  6. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz keks przez kolejną godzinę - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie nakłuj w kilku miejscach.
  8. Polej wierzch ciasta 4 łyżkami brandy.
  9. Ciasto możesz przechować przez 3 miesiące zawinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.
 

Przepis pochodzi z magazynu Apetyt Claudia (nr 6/2015).

zBLOGowani.pl

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux