Keks angielski

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
keks angielski

Przepis na keks angielski, czyli christmas cake

Uwielbiam bakalie, a co za tym idzie, uwielbiam keksy pełne pysznych bakalii. W tym roku pokusiłam się o przygotowanie keksu w nowej wersji. Zapraszam was na keks angielski, czyli Christmas Cake, który zrobiony jest prawie z kilograma bakalii – no dobra, dobra, z 750 g, ale to już blisko kilograma! To ciasto jest tak pyszne, że trudno się mu oprzeć, a do tego bardzo długo zachowuje świeżość. Dlatego możecie go przygotować z wyprzedzeniem. Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić keks angielski.

ciasto z bakaliami na święta

Angielski Christmas Cake przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pełne bakalii keksy, to w tym roku przygotuj jego smakowitą angielską wersję.

keks świąteczny

Keks angielski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczne ciasto z bakaliami, czyli keks angielski.
4.47 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 45 minut
2 hours
Czas całkowity 4 hours 15 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na keks angielski – christmas cake

  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru trzcinowego ((użyłam dark muscovado) – 1 szklanka)
  • 750 g kandyzowanych i suszonych owoców (mieszanych (użyłam rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, daktyle i figi, można też dać suszone morele, czy śliwki))
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 100 ml brandy ( + około 4 łyżki do nasączenia keksu)
  • 85 g orzechów ( – użyłam nerkowce)
  • 3 jajka ( – rozmiar L)
  • 85 g migdałów (mielonych )
  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić keks angielski

  • Pokrojone masło, cukier, owoce kandyzowane (te większe trzeba pokroić na mniejsze kawałki), sok i skórkę z pomarańczy oraz 100 ml brandy podgrzej w rondelku, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze wymiesza, a następnie ostudź.
    175 g masła, 200 g ciemnego cukru trzcinowego, 750 g kandyzowanych i suszonych owoców, skórka i sok z 1 pomarańczy, 100 ml brandy
  • Orzechy podpraż na suchej patelni i lekko posiekaj.
    85 g orzechów
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami, dodaj do owoców z masłem i wymieszaj łyżką.
    200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 85 g migdałów
  • Jajka roztrzep lekko widelcem, dodaj do masy i wymieszaj.
    3 jajka
  • Przełóż ciasto do foremki o wielkości 20-22 cm średnicy.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz keks przez kolejną godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie nakłuj w kilku miejscach.
  • Polej wierzch ciasta 4 łyżkami brandy.
  • Ciasto możesz przechować przez 3 miesiące zawinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.
Prywatne
Słowa kluczowe keks z bakaliami, przepis na keks
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bożonarodzeniowy keks

Angielski keks świąteczny – uwagi

Nie tylko Polacy uwielbiają keksy.

Również Anglicy bardzo lubią jeść w Boże Narodzenie keks, który nazywają Christmas Cake.

Ich keks ma w sobie mnóstwo, na prawdę mnóstwo bakalii namoczonych w brandy i stosunkowo niewiele ciasta – tyle, żeby skleić bakalie razem i by się ciasto nie rozpadło :)

Za to taki keks zawinięty w papier do pieczenia i potem w folię spożywczą może leżeć 3 miesiące – super, prawda?

Dzięki temu możecie keks angielski upiec z wyprzedzeniem i przechować do świąt, będzie potem mieli dużo mniej pracy przy ciastach.

Przed Bożym Narodzeniem wystarczy go odwinąć, polukrować, albo polać czekoladą i gotowe – Anglicy najchętniej lukrują ciasto lukrem królewskim (czyli lukrem na bazie białek i cukru pudru), albo obkładają masą marcapanową.

Mój keks już sobie czeka na święta – uszczknęłam z niego jedynie kawałek do zdjęć – i powiem Wam jedno jest pyszny :)

Z ciasta keksowego możecie też przygotować rewelacyjne babeczki reniferki – dzieci je pokochają :D

A jeśli lubicie angielskie przepisy świąteczne, to wypróbujcie przepis na mince pies z żurawinami.

ciasto na boże narodzenie
keks angielski
ciasto keks
ciasto bakaliowe
keks na boże narodzenie

Przepis pochodzi z magazynu Apetyt Claudia (nr 6/2015).

Polecane przepisy na ciasta z bakaliami na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i pełne smakowitych bakalii ciasta i inne wypieki, które się sprawdzą na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 9 grudnia

Podziel się przepisem

4.47 from 13 votes (13 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na keks angielski

Jeśli lubicie zjeść w święta kawałek keksu pełnego pysznych bakalii zanurzonych w odrobinie ciasta, to w tym roku wypróbujcie przepis na keks angielski. Ten keks zwany tradycyjnie Christmas Cake różni się od naszego tradycyjnego keksu, tym, że nie jest pieczony w foremce keksowej, tylko w normalnej okrągłej foremce. Można go upiec nawet trzy miesiące przed świętami i przechować do Bożego Narodzenia. Można powiedzieć, że to taki angielski keks długo dojrzewający :D

Jak zrobić keks z bakaliami?

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na keks z bakaliami w alkoholu i upieczcie go na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Jego olbrzymią zaletą jest, że możecie go przygotować wcześniej. Zróbcie go więc tydzień, czy dwa przed świętami, a potem nie będziecie się musieli martwić, że nie zdążycie upiec nic smacznego na święta. A jeśli macie mało czasu, to możecie upiec ekspresowy piernik :)