Kupiłam melasę z trzciny cukrowej i zastanawiałam się do czego ją najpierw wykorzystać, a że ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, to zdecydowałam się na chleb z melasą.

Pogrzebałam trochę w internecie i znalazłam obiecujący przepis (który trochę zmodyfikowałam).

Chleb upiekłam z połowy porcji, bo mało go jadamy w domu (jedynie po kanapce do pracy).

Aby był zdrowszy użyłam pszenną mąkę pełnoziarnistą, zmniejszyłam też ilość drożdży i melasy.

Melasa sprawiła, że chleb jest lekko słodki i ma ciemny, karmelowy kolor.

Myślę, że jest to ciekawy przepis, tylko następnym razem upiekę go w mniejszej foremce, bo teraz wyszedł mi dość niski (upiekłam w foremce długiej na 30 cm, lepsza byłaby foremka 24-25 cm).

chleb z melasa1

 

chleb z melasa3

 

chleb z melasa2

 

 

Chleb z melasą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Płatki owsiane zalej gorącą wodą, zamieszaj i odstaw do napęcznienia.
  • Drożdże i cukier zalej wodą, zamieszaj i odstaw na chwilę.
  • W dużej misce umieść mąkę, melasę, olej, sól, płatki owsiane i rozczyn drożdżowy.
  • Zagnieć ciasto - dodaj po trochu wodę jeśli jest zbyt gęste (nie dawaj za dużo, bo ma być zwarte).
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o długości około 24 cm.
  • Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!