Przepis na chleb z melasą
Kupiłam melasę z trzciny cukrowej i zastanawiałam się do czego ją najpierw wykorzystać, a że ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, to zdecydowałam się na chleb z melasą.
Pogrzebałam trochę w internecie i znalazłam obiecujący przepis (który trochę zmodyfikowałam).
Chleb upiekłam z połowy porcji, bo mało go jadamy w domu (jedynie po kanapce do pracy).
Aby był zdrowszy użyłam pszenną mąkę pełnoziarnistą, zmniejszyłam też ilość drożdży i melasy.
Melasa sprawiła, że chleb jest lekko słodki i ma ciemny, karmelowy kolor.
Myślę, że jest to ciekawy przepis, tylko następnym razem upiekę go w mniejszej foremce, bo teraz wyszedł mi dość niski (upiekłam w foremce długiej na 30 cm, lepsza byłaby foremka 24-25 cm).
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowy chleb.
Chleb z melasą przepis do druku

Chleb z melasą
Wyposażenie
- Keksowa forma do pieczenia o długości około 25 cm.
Składniki
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka gorącej wody (do płatków owsianych)
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki letniej wody (do drożdży)
- 0,5 łyżeczki cukru (do drożdży)
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej użyłam pełnoziarnistą
- ok 0,5 szklanki wody letniej (do nadania ciastu konsystencji)
Instrukcja
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą, zamieszaj i odstaw do napęcznienia.0,5 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka gorącej wody
- Drożdże i cukier zalej wodą, zamieszaj i odstaw na chwilę.20 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki letniej wody
- W dużej misce umieść mąkę, melasę, olej, sól, płatki owsiane i rozczyn drożdżowy.2 łyżki melasy, 1 łyżeczka oleju, 3 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Zagnieć ciasto - dodaj po trochu wodę jeśli jest zbyt gęste (nie dawaj za dużo, bo ma być zwarte).
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około pół godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o długości około 25 cm.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch chleba płatkami owsianymi.
- Przykryj foremkę z chlebem i odstaw na około pół godziny do podrośnięcia.
- Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu wystudź.