Przepis na chleb pomidorowy

Nie samym zakwasem człowiek żyje ;), więc dziś przepis na chleb pomidorowy upieczony na drożdżach :)

Ja tradycyjnie upiekłam go w foremce keksowej, ale można go upiec bezpośrednio na blaszce lub kamieniu do pizzy formując wcześniej okrągły bochenek :)

Przepis znalazłam kiedyś w internecie i wydrukowałam, ale już nie pamiętam, skąd go wzięłam.

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to wypróbujcie również inne moje przepisy na chleb.


chleb pomidorowy

Pomidorowy chleb przepis do druku

chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo smaczny pomidorowy chleb na drożdżach.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 25 minut
Porcje 1 bochenek

Składniki

  • 220 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 280 g wody ciepłej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonych pomidorów zmielonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży lub 7g suszonych

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj odrobinę letniej wody i zamieszaj do rozpuszczenia.
    14 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Wszystkie składniki wsyp do miski, dodaj część wody i wyrób ciasto - dodaj wody według potrzeby.
    220 g mąki żytniej chlebowej, 200 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka soli, 280 g wody
  • Po wyrobieniu odstaw ciasto na około godzinę.
  • Ciasto krótko zagnieć i włóż do wysmarowanej foremki - u mnie taka o długości 30 cm.
  • Chleb odstaw ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół) przez około 15 minut.
  • Zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni (góra-dół) i piecz chleb przez kolejne 40 minut.
  • Chleb po upieczeniu wyjmij z foremki i odłóż na kratkę do ostudzenia.
  • Suszone pomidory możemy zastąpić słodką papryką w proszku i otrzymamy wtedy chleb paprykowy :)

Notatki

Tak jest w przepisie oryginalnym, ale ja dokonałam pewne zmiany - zamiast mąki żytniej 720, dałam żytnią 2000, bo tamtej po prostu nie mam, a tak wyszło zdrowiej :), zamiast mąki 550 - dałam chlebową 750, pomidorów suszonych dałam łyżkę i łyżkę płatków z pomidorów suszonych. Trzeba też pamiętać, że dając mąkę o większym typie trzeba dodać trochę więcej wody do ciasta.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!