Chleb czosnkowy

Coś dla wielbicieli czosnku – chleb z całymi ząbkami czosnku.

Przepis znaleziony na Mniam Mniam, ale ja go troszkę pozmieniałam :)

Serdecznie zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na chleby i domowe pieczywo.

 

chleb czosnkowy

chleb czosnkowy

 

chleb czosnkowy

Chleb czosnkowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki chleba:

składniki nadzienia:

  • 3 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego (można ewentualnie pominąć, ale fajnie zmienia smak czosnku)
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcja
 

  • Podziel czosnek na ząbki. Przełóż je do miseczki i zalej gorącą wodą.
  • Po kilku minutach obierz je ze skóry (dzięki tej metodzie zrobisz to dużo szybciej).
  • W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż czosnek i gotuj do miękkości - w zależności od wielkości ząbków zajmie Ci to od 5 do 10 minut. Ugotowane ząbki odcedź.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj ocet balsamiczny, cukier, pieprz, kilka łyżek wody.
  • Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos całkowicie odparuje. Ząbki przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
  • Drożdże rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.
  • W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  • Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
  • Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Chleb pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut. Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki - skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.

Notatki

Ja nadzienie robię z połowy porcji, albo nawet z jednej główki, bo trzy to trochę jak dla mnie za dużo.
Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby zdążyło ostygnąć, przed dodaniem go do chleba.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!