Przepis na niezwykły chleb z czosnkiem

Coś dla wielbicieli czosnkuchleb z całymi ząbkami czosnku.

Przepis znaleziony na Mniam Mniam, ale ja go troszkę pozmieniałam :)

Serdecznie zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na chleby i domowe pieczywo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

chleb czosnkowy

chleb czosnkowy<a

<

h2 style=”text-align: center”>Chleb czosnkowy przepis do druku

<a

<

h2 style=”text-align: center”>

chleb czosnkowy

Chleb czosnkowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i nietypowy chleb z czosnkiem w sosie balsamicznym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 45 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 3 godz 15 minut
Porcje 1 bochenek

Składniki

składniki chleba:

  • 400 g pszennej mąki (ja robiłam z mąki 750, ale może być zwykła)
  • 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 40 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych na 1/2 kg mąki)
  • 1 płaska łyżka cukru – do rozpuszczenia drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/3 szklanki mleka ciepłego (lub wody) – do rozpuszczenia drożdży
  • 300 ml wody ciepłej (lub trochę mniej lub więcej)
  • 6 łyżek oliwy

składniki nadzienia:

  • 3 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego (można ewentualnie pominąć, ale fajnie zmienia smak czosnku)
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz świeżo zmielony - do smaku

Instrukcja
 

czosnek balsamiczny

  • Podziel czosnek na ząbki.
    3 główki czosnku
  • Przełóż je do miseczki i zalej gorącą wodą.
  • Po kilku minutach obierz je ze skóry (dzięki tej metodzie zrobisz to dużo szybciej).
  • W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż czosnek i gotuj do miękkości - w zależności od wielkości ząbków zajmie Ci to od 5 do 10 minut.
  • Ugotowane ząbki odcedź.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj ocet balsamiczny, cukier, pieprz, kilka łyżek wody.
    3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 czubata łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
  • Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos całkowicie odparuje.
  • Ząbki przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.

chleb

  • Drożdże rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.
    40 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka cukru
  • W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę.
    400 g pszennej mąki, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka miodu, sok, sok, 6 łyżek oliwy
  • Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  • Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
  • Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  • Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Chleb pieczemy w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut.
  • Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki - skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.

Notatki

Ja nadzienie robię z połowy porcji, albo nawet z jednej główki, bo trzy to trochę jak dla mnie za dużo.
Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby zdążyło ostygnąć, przed dodaniem go do chleba.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!