Przepis na niezwykły chleb z czosnkiem
Coś dla wielbicieli czosnku – chleb z całymi ząbkami czosnku.
Przepis znaleziony na Mniam Mniam, ale ja go troszkę pozmieniałam :)
Serdecznie zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów na chleby i domowe pieczywo.
<
h2 style=”text-align: center”>Chleb czosnkowy przepis do druku
<a
<
h2 style=”text-align: center”>

Chleb czosnkowy
Przepis na pyszny i nietypowy chleb z czosnkiem w sosie balsamicznym.
Składniki
składniki chleba:
- 400 g pszennej mąki (ja robiłam z mąki 750, ale może być zwykła)
- 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 40 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych na 1/2 kg mąki)
- 1 płaska łyżka cukru – do rozpuszczenia drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1/3 szklanki mleka ciepłego (lub wody) – do rozpuszczenia drożdży
- 300 ml wody ciepłej (lub trochę mniej lub więcej)
- 6 łyżek oliwy
Instrukcja
czosnek balsamiczny
- Podziel czosnek na ząbki.3 główki czosnku
- Przełóż je do miseczki i zalej gorącą wodą.
- Po kilku minutach obierz je ze skóry (dzięki tej metodzie zrobisz to dużo szybciej).
- W rondelku zagotuj szklankę wody, włóż czosnek i gotuj do miękkości - w zależności od wielkości ząbków zajmie Ci to od 5 do 10 minut.
- Ugotowane ząbki odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, dodaj ocet balsamiczny, cukier, pieprz, kilka łyżek wody.3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 czubata łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
- Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż sos całkowicie odparuje.
- Ząbki przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
chleb
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku lub wodzie z dodatkiem cukru.40 g świeżych drożdży, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka cukru
- W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę.400 g pszennej mąki, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka miodu, sok, sok, 6 łyżek oliwy
- Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
- Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
- Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Chleb pieczemy w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut.
- Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki - skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.
Notatki
Ja nadzienie robię z połowy porcji, albo nawet z jednej główki, bo trzy to trochę jak dla mnie za dużo.
Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby zdążyło ostygnąć, przed dodaniem go do chleba.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!