Przepis na domowy chleb cebulowy
Zapraszam na pszenny chleb cebulowy.
To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.
Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu :)
Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.
Jak zrobić domowy chleb z cebulką?
Przede wszystkim potrzebujecie odpowiednią mąkę.
Tu najlepsza będzie tak zwana mąka chlebowa – typ 720 lub 750.
Jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie, to ostatecznie może być mąka typ 650.
To jest chleb na drożdżach, więc nie musicie się martwić o zakwas :)
Wyrabiacie ciasto drożdżowe – tu najlepiej spisuje się mikser, ale siła waszych mięśni też wystarczy.
Potem dodajecie do niego podsmażoną i przestudzoną cebulkę. Musi być ona przestudzona, bo jeśli dodacie gorącą, to może ona zabić drożdże i chleb nie wyrośnie.
Chleb pieczemy i zajadamy jeszcze ciepły – najlepszy!
Zachęcam was do pieczenia chleba i bułeczek w domu, więcej przepisów znajdziecie w kategorii Pieczywo – zajrzyjcie tam koniecznie!
Przepis na domowy chleb cebulowy

Chleb cebulowy
Składniki
Instrukcja
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
- Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
- W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą - ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
- Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.