Przepis na domowy chleb cebulowy

chleb cebulowy

Zapraszam na pszenny chleb cebulowy.

To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu :)

Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.

Jak zrobić domowy chleb z cebulką?

Przede wszystkim potrzebujecie odpowiednią mąkę.

Tu najlepsza będzie tak zwana mąka chlebowa – typ 720 lub 750.

Jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie, to ostatecznie może być mąka typ 650.

To jest chleb na drożdżach, więc nie musicie się martwić o zakwas :)

Wyrabiacie ciasto drożdżowe – tu najlepiej spisuje się mikser, ale siła waszych mięśni też wystarczy.

Potem dodajecie do niego podsmażoną i przestudzoną cebulkę. Musi być ona przestudzona, bo jeśli dodacie gorącą, to może ona zabić drożdże i chleb nie wyrośnie.

Chleb pieczemy i zajadamy jeszcze ciepły – najlepszy!

Zachęcam was do pieczenia chleba i bułeczek w domu, więcej przepisów znajdziecie w kategorii Pieczywo – zajrzyjcie tam koniecznie!

cebulowy3

cebulowy1

cebulowy2

 Przepis na domowy chleb cebulowy

chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Wypieki Beaty
Przepis na domowy chleb pszenny z podsmażaną cebulką.
4 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
3 godz
Czas całkowity 4 godz 10 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 1 bochenek

Składniki
  

  • 300 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 180 g wody ciepłej
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula jedna duża, albo więcej

Instrukcja
 

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą - ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
  • Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.

Notatki

Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na "mały" chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30
Słowa kluczowe cebula, drożdże
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!