Przepis na chleb cebulowy

Zaktualizowany: 2023 21 września
chleb cebulowy

Przepis na domowy chleb cebulowy

Przygotuj dziś ze mną niezwykły pszenny chleb na drożdżach zrobiony z podsmażoną cebulką. Taki chleb doskonale smakuje i świetnie nadaje się na kanapki. Sprawdź mój przepis opisany krok po kroku i upiecz pyszny cebulowy chleb dla siebie i swoich bliskich.

cebulowy2

 Przepis na domowy chleb cebulowy krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie pieczesz własne chleby, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chleb cebulowy

Chleb cebulowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy chleb pszenny z podsmażaną cebulką.
4.42 z 29 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 10 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb cebulowy

  • 300 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750))
  • 180 g wody (ciepłej )
  • 10 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula (jedna duża, albo więcej)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb cebulowy

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
    1 cebula
  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 180 g wody
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą – ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
  • Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
  • Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Notatki
Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na „mały” chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z cebulką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cebulowy3

Pszenny chleb z cebulką – uwagi

Zapraszam na pszenny chleb cebulowy.

To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu :)

Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.

cebulowy1

Jak zrobić domowy chleb z cebulką – wskazówki

Przede wszystkim potrzebujecie odpowiednią mąkę.

Tu najlepsza będzie tak zwana mąka chlebowa – typ 720 lub 750.

Jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie, to ostatecznie może być mąka typ 650.

To jest chleb na drożdżach, więc nie musicie się martwić o zakwas :)

Wyrabiacie ciasto drożdżowe – tu najlepiej spisuje się mikser, ale siła waszych mięśni też wystarczy.

Potem dodajecie do niego podsmażoną i przestudzoną cebulkę. Musi być ona przestudzona, bo jeśli dodacie gorącą, to może ona zabić drożdże i chleb nie wyrośnie.

Chleb pieczemy i zajadamy jeszcze ciepły – najlepszy!

Zachęcam was do pieczenia chleba i bułeczek w domu, więcej przepisów znajdziecie w kategorii Pieczywo – zajrzyjcie tam koniecznie!

Polecane przepisy na chleb pszenny

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne chleby pszenne. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 16 listopada

Podziel się przepisem

18 komentarzy

  1. 82e227cc9af14e766fae1f269798f577?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2023 9 grudnia w 09:43- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Chleb wyszedł przepyszny. Ja zamiast sama zrobić cebulę, użyłam cebulki prażonej dałam na dwa małe chlebki po 300g mąki, 7 łyżek, pięknie pachniał cebulką, ale mało wyczuwalna w smaku. Następnym razem spróbuje z większą ilością cebulki. Piekłam z mąki tortowej typ 450. Im lżejsza mąka tym lżejszy chlebek.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 9 grudnia w 11:06- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę, że chleb zasmakował

  2. 535d07b67adc1b81bea40758530b80d5?s=54&d=mm&r=g
    eksperymentator 2022 12 grudnia w 11:03- Odpowiedz

    niby fajnie ale dodałem do cebuli sos sojowy pieprz i dżem truskawkowy …zobaczymy co wyjdzie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 12 grudnia w 11:21- Odpowiedz

      Koniecznie daj znać :)

  3. d66e46ae6443817cfbd655083bfa4686?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2021 3 grudnia w 20:33- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszny chlebek. Piekłam na zwykłej mące pszennej tortowej i skrócilam wyrastanie o 1h i wyszedł pycha. Cebula i granulowany czosnek robią robote. Polecam przepis. Pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 grudnia w 10:47- Odpowiedz

      Hej, bardzo się cieszę że smakowało :)

  4. af775418aca9b54aa506d43467e3cd46?s=54&d=mm&r=g
    Katrzyna 2020 1 listopada w 09:24- Odpowiedz

    Właśnie wzięłam się za pieczenie chleba. Proces dlugotrwaly, ale malo pracochlonny.

  5. 0ca05c36ac4e2705dbbbc6d9a9a4bbea?s=54&d=mm&r=g
    Debil 2020 28 kwietnia w 13:12- Odpowiedz

    Witam, w przepisie nie doczytałem co zrobić z cebulą po podsmażeniu, czy po upieczeniu chleba można dodać tą cebule do jajecznicy, czy wtedy chleb przestanie być cebulowym?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 28 kwietnia w 15:42- Odpowiedz

      Można dodać do jajecznicy :D Chleb już nie będzie cebulowy, ale to nie szkodzi :D Już dopisuję w przepisie co z tą cebulą.

  6. Chleb pszenno-pomidorowy « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 17 stycznia w 08:12- Odpowiedz

    […] chlebie cebulowym przyszła kolej na chleb […]

  7. 1e28196cea11bbae60efef59421b1b14?s=54&d=mm&r=g
    Kornelia 2013 13 grudnia w 22:13- Odpowiedz

    Witam. Przepis bardzo dobry, chleb upiekłam i wyszedł pyszny, jednak mam pewne pytania do Pani, mianowicie: czy po rozpuszczeniu drożdży trzeba czekać aż drożdże chwilę podrosną, czy od razu można wlać do miski z mąką? Czy drożdże można zastąpić suszonymi i czy wtedy należy dać ich o połowę mniej niż w przypadku świeżych?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 13 grudnia w 22:26- Odpowiedz

      Nigdy nie pracuję na suszonych drożdżach – nie mam do nich zaufania. Nie znaczy to oczywiście, że się nie nadają – ja wolę normalne. Zawsze daję chwilę na rozpoczęcie procesu i dopiero później dodaję je do mąki. Jeżeli są świeże to zadziałają również dodane bezpośrednio. Cieszę się, że chlebek się udał :)

      • 1e28196cea11bbae60efef59421b1b14?s=54&d=mm&r=g
        Kornelia 2013 14 grudnia w 10:40- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Dziękuję za szybką odpowiedź. :) Nie dość, że się udał, to jeszcze całej rodzinie smakował a mój młodszy brat od razu z pół bochenka zjadł he he. Jeszcze raz dziękuję i będę zaglądać tutaj do Pani w poszukiwaniu równie udanych przepisów :) Pozdrawiam.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2013 15 grudnia w 14:08- Odpowiedz

          Cieszę się bardzo, że chlebek smakował – my dziś sobie też taki upieczemy :)

          • 45f3d477c395977161b2346a78608f19?s=54&d=mm&r=g
            joanna 2014 2 marca w 09:19

            a czy można ten chleb wyrobić i upiec w maszynie do chleba?

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2014 2 marca w 09:32

            Nie mam maszyny do chleba ale wydaje mi się, że ciasto jest za sztywne aby mieszadełka sobie poradziły. Sporo sukcesu w tym chlebie to odpowiednie go złożenie i wyczekanie aż ciasto będzie miało elastyczną strukturę. Polecam jednak zwykły piekarnik i ręczną kontrolę :)

  8. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 16 listopada w 23:23- Odpowiedz

    Ależ zgrabny Ci wyszedł!
    Z cebulką lubię bardzo :)

  9. 237a05d6b483b262a7bbe332c70329cb?s=54&d=mm&r=g
    Malwinka 2013 16 listopada w 12:22- Odpowiedz

    Piekłam kiedyś chleb z cebulką, nadaje mu cudowny posmak :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy