Przepis na chleb cebulowy

Zaktualizowany: 2023 21 września
chleb cebulowy

Przepis na domowy chleb cebulowy

Przygotuj dziś ze mną niezwykły pszenny chleb na drożdżach zrobiony z podsmażoną cebulką. Taki chleb doskonale smakuje i świetnie nadaje się na kanapki. Sprawdź mój przepis opisany krok po kroku i upiecz pyszny cebulowy chleb dla siebie i swoich bliskich.

cebulowy2

 Przepis na domowy chleb cebulowy krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie pieczesz własne chleby, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chleb cebulowy

Chleb cebulowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy chleb pszenny z podsmażaną cebulką.
4.42 z 29 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 10 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na chleb cebulowy

  • 300 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750))
  • 180 g wody (ciepłej )
  • 10 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula (jedna duża, albo więcej)
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb cebulowy

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
    1 cebula
  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
    10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 180 g wody
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą – ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
  • Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
  • Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Notatki
Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na „mały” chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z cebulką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cebulowy3

Pszenny chleb z cebulką – uwagi

Zapraszam na pszenny chleb cebulowy.

To świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu :)

Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.

cebulowy1

Jak zrobić domowy chleb z cebulką – wskazówki

Przede wszystkim potrzebujecie odpowiednią mąkę.

Tu najlepsza będzie tak zwana mąka chlebowa – typ 720 lub 750.

Jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie, to ostatecznie może być mąka typ 650.

To jest chleb na drożdżach, więc nie musicie się martwić o zakwas :)

Wyrabiacie ciasto drożdżowe – tu najlepiej spisuje się mikser, ale siła waszych mięśni też wystarczy.

Potem dodajecie do niego podsmażoną i przestudzoną cebulkę. Musi być ona przestudzona, bo jeśli dodacie gorącą, to może ona zabić drożdże i chleb nie wyrośnie.

Chleb pieczemy i zajadamy jeszcze ciepły – najlepszy!

Zachęcam was do pieczenia chleba i bułeczek w domu, więcej przepisów znajdziecie w kategorii Pieczywo – zajrzyjcie tam koniecznie!

Polecane przepisy na chleb pszenny

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne chleby pszenne. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 16 listopada

Podziel się przepisem

4.42 from 29 votes (26 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy