Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
1 cebula
Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę.
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 180 g wody
Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
Dodaj podsmażoną i przestudzoną cebulę i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, aby cebula się rozprowadziła po cieście.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą - ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Uwagi
Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na "mały" chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30