Chleb ryżowy
Przepis na pyszny chleb ryżowy
Przygotuj dziś ze mną drożdżowy chleb pszenny zrobiony z dodatkiem zaparzanej mąki ryżowej. Dodaj do chleba swoje ulubione ziarenka, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i pożywny. Gorąco polecam!
Spis treści
Chleb ryżowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz piec w domu chleb, to koniecznie zobacz ten przepis na chleb z mąką ryżową.
Chleb ryżowy przepis
Składniki
zaparzanie mąki ryżowej
- 100 g mąki ryżowej
- 350 g wody ((wrzącej))
składniki na zaczyn drożdżowy:
- 5 g drożdży świeżych
- 100 g mąki chlebowej pszennej (typ 720)
- 50 g mąki razowej (u mnie pszenna typ 1850)
- 150 g wody
składniki na ciasto na chleb
- 10 g drożdży (rozpuszczonych w odrobinie wody)
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 720 )
- 100 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
- zaczyn drożdżowy
- zaparzona mąka ryżowa
- 300 g wody
- 1 łyżka soli
- 20 g oleju
Instrukcja
Jak zrobić chleb ryżowy
- Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i zamieszaj (powstanie coś w rodzaju puree z ryżu :)) – odstaw do wystudzenia.100 g mąki ryżowej, 350 g wody
- Przygotuj zaczyn drożdżowy – wszystkie składniki razem zmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.5 g drożdży świeżych, 100 g mąki chlebowej pszennej, 50 g mąki razowej, 150 g wody
- Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj zaparzoną mąkę ryżową i rozczyn drożdżowy.10 g drożdży, 500 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej, zaczyn drożdżowy, zaparzona mąka ryżowa, 300 g wody, 1 łyżka soli, 20 g oleju
- Zagnieć ciasto (ja tradycyjnie zrobiłam to mikserem).
- Możesz też dodać teraz ziarenka – ja tradycyjnie dałam siemię lniane.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, po godzinie zamieszaj i odstaw na kolejną godzinę.
- Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
- Ułóż bochenki na blaszce, przykryj ściereczką i pozwól im trochę podrosnąć (przez około 30 minut).
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół) – piecz chleby w tej temperaturze przez 15 minut (zaraz po włożeniu chlebów to piekarnika możesz wnętrze piekarnika spryskać wodą – powstanie wtedy para, która świetnie wpływa na chrupkość skórki od chleba).
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
- Na koniec włącz pieczenie tylko od spodu i podpiecz chleb 10 minut.
- Gorący chleb ostudź na kratce.
Prywatne
Ryżowy chleb z ziarenkami – uwagi
Dziś mam małą odmianę chlebową :)
Upiekliśmy sobie chleb ryżowy – chociaż może nazywanie go ryżowym, jest nieco szumne, bo wcale jakoś specjalnie dużo mąki ryżowej do niego nie idzie ;)
Zwał jak zwał – chlebek jest rewelacyjny, z przepyszną i bardzo chrupiącą skórką.
Sam „biały chleb” do nas nie przemawia, więc dodaliśmy do niego mnóstwo ziarenek siemienia lnianego (możecie oczywiście z niego zrezygnować, albo dodać inne – np. słonecznik, dynię, czarnuszkę).
Podaję tu dużą porcję – na dwa bochenki o wadze około 800 g i sporych w rozmiarze.
Jeśli to dla Was za dużo, to podzielcie sobie składniki na dwa :)
Zapraszam gorąco do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Przy pieczeniu inspirowaliśmy się przepisem z bloga Kuchnia Alicji, ale bardzo mocno go zmieniliśmy.
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy: