Przepis na chleb ryżowy
Dziś mam małą odmianę chlebową :)
Upiekliśmy sobie chleb ryżowy – chociaż może nazywanie go ryżowym, jest nieco szumne, bo wcale jakoś specjalnie dużo mąki ryżowej do niego nie idzie ;)
Zwał jak zwał – chlebek jest rewelacyjny, z przepyszną i bardzo chrupiącą skórką.
Sam „biały chleb” do nas nie przemawia, więc dodaliśmy do niego mnóstwo ziarenek siemienia lnianego (możecie oczywiście z niego zrezygnować, albo dodać inne – np. słonecznik, dynię, czarnuszkę).
Podaję tu dużą porcję – na dwa bochenki o wadze około 800 g i sporych w rozmiarze.
Jeśli to dla Was za dużo, to podzielcie sobie składniki na dwa :)
Zapraszam gorąco do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Chleb ryżowy – przepis do druku

Chleb ryżowy
Składniki
zaparzanie mąki:
- 100 g mąki ryżowej
- 350 g wody (wrzącej)
zaczyn drożdżowy:
- 5 g drożdży świeżych
- 100 g mąki chlebowej pszennej
- 50 g mąki razowej
- 150 g wody
ciasto:
- 10 g drożdży rozpuszczonych w odrobinie wody
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- zaczyn drożdżowy
- zaparzona mąka ryżowa
- 300 g wody
- łyżka soli
- 20 g oleju
Instrukcja
- Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i zamieszaj (powstanie coś w rodzaju puree z ryżu :)) - odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj zaczyn drożdżowy - wszystkie składniki razem zmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
- Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj zaparzoną mąkę ryżową i rozczyn drożdżowy.
- Zagnieć ciasto (ja tradycyjnie zrobiłam to mikserem).
- Możesz też dodać teraz ziarenka - ja tradycyjnie dałam siemię lniane.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, po godzinie zamieszaj i odstaw na kolejną godzinę.
- Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
- Ułóż bochenki na blaszce, przykryj ściereczką i pozwól im trochę podrosnąć (przez około 30 minut).
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni - piecz chleby w tej temperaturze przez 15 minut (zaraz po włożeniu chlebów to piekarnika możesz wnętrze piekarnika spryskać wodą - powstanie wtedy para, która świetnie wpływa na chrupkość skórki od chleba).
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
- Na koniec włącz pieczenie tylko od spodu i podpiecz chleb 10 minut.
- Gorący chleb ostudź na kratce.
Przy pieczeniu inspirowaliśmy się przepisem z bloga Kuchnia Alicji, ale bardzo mocno go zmieniliśmy.
[…] po pieczeniu chleba ryżowego zostało Wam trochę mąki, to sobie przygotujcie taki chlebek, bo skórka jest „grzechu […]