chleb ryżowy1

Przepis na pyszny chleb ryżowy

Przygotuj dziś ze mną drożdżowy chleb pszenny zrobiony z dodatkiem zaparzanej mąki ryżowej. Dodaj do chleba swoje ulubione ziarenka, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i pożywny. Gorąco polecam!

chleb ryżowy2

Chleb ryżowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piec w domu chleb, to koniecznie zobacz ten przepis na chleb z mąką ryżową.

chleb

Chleb ryżowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na apetyczny chleb z mąką ryżową.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
2 hours
Czas całkowity 55 minut
Porcje 2 bochenki
Składniki

zaparzanie mąki ryżowej

składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 5 g drożdży świeżych
  • 100 g mąki chlebowej pszennej (typ 720)
  • 50 g mąki razowej (u mnie pszenna typ 1850)
  • 150 g wody

składniki na ciasto na chleb

  • 10 g drożdży (rozpuszczonych w odrobinie wody)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 720 )
  • 100 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
  • zaczyn drożdżowy
  • zaparzona mąka ryżowa
  • 300 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 20 g oleju
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb ryżowy

  • Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i zamieszaj (powstanie coś w rodzaju puree z ryżu :)) – odstaw do wystudzenia.
    100 g mąki ryżowej, 350 g wody
  • Przygotuj zaczyn drożdżowy – wszystkie składniki razem zmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
    5 g drożdży świeżych, 100 g mąki chlebowej pszennej, 50 g mąki razowej, 150 g wody
  • Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj zaparzoną mąkę ryżową i rozczyn drożdżowy.
    10 g drożdży, 500 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej, zaczyn drożdżowy, zaparzona mąka ryżowa, 300 g wody, 1 łyżka soli, 20 g oleju
  • Zagnieć ciasto (ja tradycyjnie zrobiłam to mikserem).
  • Możesz też dodać teraz ziarenka – ja tradycyjnie dałam siemię lniane.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, po godzinie zamieszaj i odstaw na kolejną godzinę.
  • Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
  • Ułóż bochenki na blaszce, przykryj ściereczką i pozwól im trochę podrosnąć (przez około 30 minut).
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół) – piecz chleby w tej temperaturze przez 15 minut (zaraz po włożeniu chlebów to piekarnika możesz wnętrze piekarnika spryskać wodą – powstanie wtedy para, która świetnie wpływa na chrupkość skórki od chleba).
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
  • Na koniec włącz pieczenie tylko od spodu i podpiecz chleb 10 minut.
  • Gorący chleb ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdże, mąka ryżowa, pieczywo, ryżowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb ryżowy3jpg

Ryżowy chleb z ziarenkami – uwagi

Dziś mam małą odmianę chlebową :)

Upiekliśmy sobie chleb ryżowy – chociaż może nazywanie go ryżowym, jest nieco szumne, bo wcale jakoś specjalnie dużo mąki ryżowej do niego nie idzie ;)

Zwał jak zwał – chlebek jest rewelacyjny, z przepyszną i bardzo chrupiącą skórką.

Sam „biały chleb” do nas nie przemawia, więc dodaliśmy do niego mnóstwo ziarenek siemienia lnianego (możecie oczywiście z niego zrezygnować, albo dodać inne – np. słonecznik, dynię, czarnuszkę).

Podaję tu dużą porcję – na dwa bochenki o wadze około 800 g i sporych w rozmiarze.

Jeśli to dla Was za dużo, to podzielcie sobie składniki na dwa :)

Zapraszam gorąco do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

Przy pieczeniu inspirowaliśmy się przepisem z bloga Kuchnia Alicji, ale bardzo mocno go zmieniliśmy.

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy: