Przepis na chleb ryżowy

 

Dziś mam małą odmianę chlebową :)

Upiekliśmy sobie chleb ryżowy – chociaż może nazywanie go ryżowym, jest nieco szumne, bo wcale jakoś specjalnie dużo mąki ryżowej do niego nie idzie ;)

Zwał jak zwał – chlebek jest rewelacyjny, z przepyszną i bardzo chrupiącą skórką.

Sam „biały chleb” do nas nie przemawia, więc dodaliśmy do niego mnóstwo ziarenek siemienia lnianego (możecie oczywiście z niego zrezygnować, albo dodać inne – np. słonecznik, dynię, czarnuszkę).

Podaję tu dużą porcję – na dwa bochenki o wadze około 800 g i sporych w rozmiarze.

Jeśli to dla Was za dużo, to podzielcie sobie składniki na dwa :)

Zapraszam gorąco do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

 

chleb ryżowy1

chleb ryżowy2

chleb ryżowy3jpg

 

Chleb ryżowy – przepis do druku

 

chleb

Chleb ryżowy

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
2 godz
Czas całkowity 55 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 2 bochenki

Składniki
  

zaparzanie mąki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 350 g wody (wrzącej)

zaczyn drożdżowy:

  • 5 g drożdży świeżych
  • 100 g mąki chlebowej pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • 150 g wody

ciasto:

  • 10 g drożdży rozpuszczonych w odrobinie wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • zaczyn drożdżowy
  • zaparzona mąka ryżowa
  • 300 g wody
  • łyżka soli
  • 20 g oleju

Instrukcja
 

  • Mąkę ryżową zalej wrzątkiem i zamieszaj (powstanie coś w rodzaju puree z ryżu :)) - odstaw do wystudzenia.
  • Przygotuj zaczyn drożdżowy - wszystkie składniki razem zmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  • Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj zaparzoną mąkę ryżową i rozczyn drożdżowy.
  • Zagnieć ciasto (ja tradycyjnie zrobiłam to mikserem).
  • Możesz też dodać teraz ziarenka - ja tradycyjnie dałam siemię lniane.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, po godzinie zamieszaj i odstaw na kolejną godzinę.
  • Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie równe części i uformuj bochenki.
  • Ułóż bochenki na blaszce, przykryj ściereczką i pozwól im trochę podrosnąć (przez około 30 minut).
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni - piecz chleby w tej temperaturze przez 15 minut (zaraz po włożeniu chlebów to piekarnika możesz wnętrze piekarnika spryskać wodą - powstanie wtedy para, która świetnie wpływa na chrupkość skórki od chleba).
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
  • Na koniec włącz pieczenie tylko od spodu i podpiecz chleb 10 minut.
  • Gorący chleb ostudź na kratce.
Słowa kluczowe drożdże, mąka ryżowa, pieczywo, ryżowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przy pieczeniu inspirowaliśmy się przepisem z bloga Kuchnia Alicji, ale bardzo mocno go zmieniliśmy.