Pszenny chleb tostowy
Przepis na domowy tostowy chleb
Przygotuj razem ze mną najlepszy domowy chleb tostowy. Będzie on o niebo lepszy od tego ze sklepu. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Same podstawowe składniki i pyszny chleb na tosty może być wasz. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić najlepszy chleb tostowy w domu.
Spis treści
Pszenny chleb tostowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz niezawodnego przepisu na domowy chleb tostowy to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pszenny chleb tostowy przepis
Wyposażenie
- Forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na chleb tostowy
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 szklanki wody (ciepłej – 180 ml)
- 3/4 szklanki mleka (ciepłego – 180 ml)
- ok 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej))
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić chleb tostowy krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki cukru
- W dużej misce umieść 4 szklanki mąki (600 g), resztę wody, mleko, masło oraz sól.3/4 szklanki wody, 3/4 szklanki mleka, ok 750 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
- Ciasto ma być gęste i elastyczne – tak aby uformować z niego kulę.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
- Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni (góra/dół).
- Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
- Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Prywatne
Pszenny tostowy chleb – uwagi
Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli przyznam się, że moje dzieci uwielbiają tosty i sandwicze.
Zwykle kupuję chleb tostowy (mimo jego mocno „wzbogaconego” składu), ale od czasu do czasu piekę go sama.
Przetestowałam kilka przepisów, ale ciągle było coś nie tak.
Teraz wpadł mi w ręce ten przepis na chleb tostowy i myślę, że to jest strzał w dziesiątkę :)
Chleb wychodzi idealnie, dobrze się kroi, jest odpowiednio miękki i świetnie się podgrzewa w tosterze.
A mój syn (w przypływie cieplejszych uczuć ;)) powiedział, że to najlepszy chleb tostowy jaki jadł :)
Podaję przepis troszkę zmieniony i przeliczony na porcję na foremkę keksową o długości 30 cm.
Jakie składniki na tostowy chleb?
Do przygotowania tego chleba używamy jedynie podstawowych składników:
- mąki pszennej – ja tu użyłam mąkę typ 500
- mleka – dodaje ono ciastu delikatności
- wody
- drożdży – ja użyłam świeże drożdże, bo wolę pracować z nimi, możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy tu opakowanie 7g
- odrobiny masła – rozpuszczonego i przestudzonego
Z tych składników przygotowujemy puszysty chleb tostowy – ja jak zwykle polecam przygotowanie ciasta na chleb mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Szczególnie, że to znacząco ułatwia i skraca pracę. Ciasto na chleb wyrobione mikserem będzie też dobrze napowietrzone, a to zapewni lekki i puszysty chleb.
Zobaczcie dokładny sposób wykonania chleba w przepisie umieszczonym tuż pod zdjęciami.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na chleby domowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy niezwykłe przepisy:
W dzisiejszym zabieganym świecie zwykle mamy mało czasu na śniadanie, ale ja nie wyobrażam sobie wysłać dzieci do szkoły bez zjedzenia czegoś rano. Dzieci są cały dzień w szkole i potrzebują dużo energii, aby skupić się odpowiednio na lekcji. Dlatego porządne śniadanie to podstawa. Tutaj z pomocą często przychodzą mi tosty - zapiekam je w tosterze, albo robię sandwicze. Zawsze kiedy mogę, to staram się używać domowe pieczywo, bo wiem, co jest w środku. Same dobre składniki, bez barwienia karmelem i bez dodatków przedłużających świeżość. W domu możecie również zrobić chleb na tosty. Nie będzie to miękka i bezpłciowa buła, która po chwili zachodzi pleśnią. Zróbcie prawdziwy pszenny chleb na tosty i zobaczcie jaka to różnica! Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na przygotowanie chleba tostowego. Ten chleb świetnie się podgrzewa, a tosty z niego są przepyszne i bardziej sycące niż miękkie buły ze sklepu. Sami się przekonajcie jak smakuje taki prawdziwy domowy tost!
14 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na chleb tostowy
Jak zrobić chleb tostowy?
Super przepis, ze względu na alergię zamieniłam mleko na mleko roślinne i masło na olej i wyszło super. Idealny chleb do tostów francuskich.
Dziękuję bardzo i fajnie, że w twojej wersji też wyszedł pyszny chleb.
Czy można użyć mleka migdałowego?
Można
Fajny chleb, świetnie się kroi, smaczny i wyszedł za 1 razem – polecam :)
Robiłem z mąki pszennej 550 (650g) i orkiszowej 650 (100g) i wg mnie wyszedł trochę za ciężki i mało puszysty (jak na tostowy).
Przy następnej próbie dam chyba 20g drożdży,
albo zostawię dłużej w foremce przed włożeniem do piekarnika, bo pękł bok podczas pieczenia.
Albo trochę więcej masła?
Albo mąkę 450?
Najlepszy chleb jaki jedliśmy kiedykolwiek. Przepis na stałe zostaje z nami, chleb pieczemy regularnie. Przeogromne dzięki za genialny przepis na idealny chleb tostowy!
Super, bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)
Przepis przydaje się cały czas. Dzięki Twojemu przepisowi możemy jeść przepyszne tosty i grzanki. Świeży też smakuje rewelacyjnie. Jeszcze raz bardzo Ci dziękujemy.
Chleb wyszedł pyszny dałam mąkę typ 480 i 500 pol na pol plus sezam na górę dziękuje za przepis :)
Proszę bardzo :)
Pyszny chleb, nieco pracochłonny, ale smak wszystko rekompensuje. Z jednej strony zupełnie zwykły chleb, a z drugiej w internecie ciężko trafić na chleb, który byłby po prostu dobry, nie zmanierowany w smaku. Ja dodałam do niego żurawinę dla urozmaicenia i myślę, że dobrze się tutaj odnajduje, następnym razem dam więcej. Chlebek puszysty w środku z chrupiąca skórką na zewnątrz. Super przepis.
Dziękuję.
Czy można ten chleb zrobić z mąki orkiszowej?
Myślę, że tak :) Jakbyś go upiekła na tej mące, to daj znać jak wyszedł :)