Przepis na pszenny chleb tostowy
Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli przyznam się, że moje dzieci uwielbiają tosty i sandwicze.
Zwykle kupuję chleb tostowy (mimo jego mocno „wzbogaconego” składu), ale od czasu do czasu piekę go sama.
Przetestowałam kilka przepisów, ale ciągle było coś nie tak.
Teraz wpadł mi w ręce ten przepis i myślę, że to jest strzał w dziesiątkę :)
Chleb wychodzi idealnie, dobrze się kroi, jest odpowiednio miękki i świetnie się podgrzewa w tosterze.
A mój syn (w przypływie cieplejszych uczuć ;)) powiedział, że to najlepszy chleb tostowy jaki jadł :)
Podaję przepis troszkę zmieniony i przeliczony na porcję na foremkę keksową o długości 30 cm.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Pszenny chleb tostowy

Pszenny chleb tostowy
Wyposażenie
- Forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- około 5-5 ,5 szklanki mąki (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody - wymieszaj.
- W dużej misce umieść 4 szklanki mąki, resztę wody, mleko, masło oraz sól.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
- Ciasto ma być gęste i elastyczne - tak aby uformować z niego kulę.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjmij n a posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
- Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni.
- Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
- Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.