Polska nazwa tego chleba jest wielce frapująca – a w zasadzie zastanawiające jest, czy ten ktoś, kto pierwszy raz tłumaczył nazwę kiedykolwiek widział tygrysa ;)
Muszę przyznać, że „chleb tygrysi” dołączył u mnie do kanonu najgorzej przetłumaczonych nazw/tytułów i może śmiało konkurować z „Reality Bites” („Orbitowanie bez cukru”), „Dirty Dancing” („Wirujący seks”), czy też nieśmiertelną serią „Die Hard” („Szklana pułapka”) ;)
No dobra, dobra – przestaję się już czepiać nazwy – zwał, jak zwał – chleb jest bardzo smaczny, a prezentuje się rewelacyjnie.
Swoją „zwierzęcą” skórkę zawdzięcza ryżowej masie, którą smaruje się wierzch chleba – tak naprawdę, to sam chleb może być dowolny i z dowolnego przepisu, bo to ta masa, czyni go „tygrysim” :)
Większość przepisów na sam chleb jest z wykorzystaniem samych drożdży, ale to mnie do końca nie przekonywało i chleb upiekłam na zaczynie i drożdżach.
Zaczynu poszło niewiele, więc chleb zachował swój „bułkowy” charakter.
Jeśli po pieczeniu chleba ryżowego zostało Wam trochę mąki, to sobie przygotujcie taki chlebek, bo skórka jest „grzechu warta” :)

Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi
Składniki
zaczyn:
- 50 g zakwasu (lub 5 g drożdży)
- 100 g mąki
- 100 g wody
chleb:
- 15 g drożdży
- 250 g zaczynu (całość)
- 350 g mąki pszennej
- 50 g wody
- 125 g mleka
- 2 łyżki oleju + olej do polania ciasta podczas wyrastania
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 2 łyżeczki soli
skorupka:
- 5 g drożdży
- 125 ml wody
- 60 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
Instrukcja
- Dzień wcześniej należy przygotować zaczyn. Można wykonać go z zakwasu - jeżeli posiadamy - albo wykorzystać drożdże. Ja jeżeli mogę używam zakwasu stąd też on w przepisie. Wszystko należy wymieszać razem i zostawić na noc pod przykryciem (jeśli używanie drożdże, to też zaczyn musi postać przez noc).
- Drożdże do chleba rozpuść z cukrem w ciepłym mleku.
- Połącz je razem z mąką, solą, zaczynem i wodą, i dobrze wyrób (ja standardowo korzystam z robota kuchennego z hakiem).
- Ciasto posmaruj z wierzchu olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po godzinie, gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i znowu odstaw na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką, rozpłaszcz i wielokrotnie złóż formując bochenek tak, aby ciasto było "napięte".
- Chleb przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj naszą masę na skorupkę - w tym celu połącz razem wszystkie składniki i odstaw do wyrośnięcia.
- Kiedy chleb podwoi swoją objętość, to posmaruj go obficie z wierzchu przygotowaną masą ryżową (masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany).
- Włącz piekarnik na 200 stopni.
- Kiedy piekarnik się nagrzeje włóż do niego chleb i piecz przez 50 minut.
- Bochenek jest gotowy, gdy uderzając w jego spód usłyszysz głuchy dźwięk.