Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi

Zaktualizowany: 2023 24 października
chleb tygrysi2

Przepis na chleb tygrysi – Dutch Crunch Bread

Zapraszam dziś na niezwykły chleb pszenny z pyszną i mocno chrupiącą skórką. Ta skórka na chlebie tygrysim to chrupiąca warstwa ryżowej pasty. W wyniku pieczenia w piekarniku robi się fajnie chrupiąca i popękana. Gorąco polecam ten chleb tygrysi dla wszystkich wielbicieli domowego pieczywa.

chleb tygrysi

Chleb tygrysi przepis krok po kroku

Jeśli lubisz piec w domu chleby i masz ochotę na wyjątkowy chleb, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

chleb tygrysi1

Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chleb pszenny z charakterystyczną popękaną skórką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
13 hours 30 minut
Czas całkowity 14 hours 50 minut
Składniki

składniki na zaczyn do chleba tygrysiego

  • 50 g zakwasu ((lub 5 g drożdży))
  • 100 g mąki pszennej (chlebowej – typ 650-720 – 2/3 szklanki)
  • 100 g wody

składniki na chleb tygrysi

składniki na ryżową skorupkę na chleb

Instrukcja
 

Jak zrobić chleb tygrysi z ryżową skorupka

  • Dzień wcześniej należy przygotować zaczyn. Można wykonać go z zakwasu – jeżeli posiadamy – albo wykorzystać drożdże. Ja jeżeli mogę używam zakwasu stąd też on w przepisie. Wszystko należy wymieszać razem i zostawić na noc pod przykryciem (jeśli używanie drożdże, to też zaczyn musi postać przez noc).
    50 g zakwasu, 100 g mąki pszennej, 100 g wody
  • Następnego dnia drożdże do chleba rozpuść z cukrem w ciepłym mleku.
    15 g drożdży, 125 g mleka, 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • Połącz je razem z mąką, solą, zaczynem i wodą, i dobrze wyrób (ja standardowo korzystam z robota kuchennego z hakiem).
    250 g zaczynu, 350 g mąki pszennej, 50 g wody
  • Ciasto posmaruj z wierzchu olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
    2 łyżki oleju
  • Po godzinie, gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i znowu odstaw na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką, rozpłaszcz i wielokrotnie złóż formując bochenek tak, aby ciasto było "napięte".
  • Chleb przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj naszą masę na skorupkę – w tym celu połącz razem wszystkie składniki i odstaw do wyrośnięcia.
    2 łyżeczki soli, 5 g drożdży, 125 ml wody, 60 g mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju
  • Kiedy chleb podwoi swoją objętość, to posmaruj go obficie z wierzchu przygotowaną masą ryżową (masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany).
  • Włącz piekarnik na 200 stopni (góra/dół).
  • Kiedy piekarnik się nagrzeje włóż do niego chleb i piecz przez 50 minut.
  • Bochenek jest gotowy, gdy uderzając w jego spód usłyszysz głuchy dźwięk.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb z popękaną skórką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb tygrysi3

Chleb tygrysi – uwagi

Polska nazwa tego chleba jest wielce frapująca – a w zasadzie zastanawiające jest, czy ten ktoś, kto pierwszy raz tłumaczył nazwę kiedykolwiek widział tygrysa ;)

Muszę przyznać, że „chleb tygrysi” dołączył u mnie do kanonu najgorzej przetłumaczonych nazw/tytułów i może śmiało konkurować z „Reality Bites” („Orbitowanie bez cukru”), „Dirty Dancing” („Wirujący seks”), czy też nieśmiertelną serią „Die Hard” („Szklana pułapka”) ;)

No dobra, dobra – przestaję się już czepiać nazwy – zwał, jak zwał – chleb jest bardzo smaczny, a prezentuje się rewelacyjnie.

Swoją „zwierzęcą” skórkę zawdzięcza ryżowej masie, którą smaruje się wierzch chleba – tak naprawdę, to sam chleb może być dowolny i z dowolnego przepisu, bo to ta masa, czyni go „tygrysim” :)

Większość przepisów na sam chleb jest z wykorzystaniem samych drożdży, ale to mnie do końca nie przekonywało i chleb upiekłam na zaczynie i drożdżach.

Zaczynu poszło niewiele, więc chleb zachował swój „bułkowy” charakter.

Jeśli po pieczeniu chleba ryżowego  zostało Wam trochę mąki, to sobie przygotujcie taki chlebek, bo skórka jest „grzechu warta” :)

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i pachnące domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 29 listopada

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na tijgerbrood

Dziś u mnie chleb tygrysi, czyli pszenny chleb drożdżowy z charakterystyczną popękaną skórką. Ta skórka na chlebie to wynik posmarowania go przed pieczeniem gęstą masą z mąki ryżowej. Podczas pieczenia i rośnięcia, masa ryżowa na wierzchu pęka i twardnieje tworząc chrupiącą skórkę. Ten chleb wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jego smak wszystko wynagradza. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotuj ten niezwykły chleb.