Polska nazwa tego chleba jest wielce frapująca – a w zasadzie zastanawiające jest, czy ten ktoś, kto pierwszy raz tłumaczył nazwę kiedykolwiek widział tygrysa ;)

Muszę przyznać, że „chleb tygrysi” dołączył u mnie do kanonu najgorzej przetłumaczonych nazw/tytułów i może śmiało konkurować z „Reality Bites” („Orbitowanie bez cukru”), „Dirty Dancing” („Wirujący seks”), czy też nieśmiertelną serią „Die Hard” („Szklana pułapka”) ;)

No dobra, dobra – przestaję się już czepiać nazwy – zwał, jak zwał – chleb jest bardzo smaczny, a prezentuje się rewelacyjnie.

Swoją „zwierzęcą” skórkę zawdzięcza ryżowej masie, którą smaruje się wierzch chleba – tak naprawdę, to sam chleb może być dowolny i z dowolnego przepisu, bo to ta masa, czyni go „tygrysim” :)

Większość przepisów na sam chleb jest z wykorzystaniem samych drożdży, ale to mnie do końca nie przekonywało i chleb upiekłam na zaczynie i drożdżach.

Zaczynu poszło niewiele, więc chleb zachował swój „bułkowy” charakter.

Jeśli po pieczeniu chleba ryżowego  zostało Wam trochę mąki, to sobie przygotujcie taki chlebek, bo skórka jest „grzechu warta” :)

 

chleb tygrysi2

chleb tygrysi4

chleb tygrysi3

 

Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

zaczyn:

  • 50 g zakwasu (lub 5 g drożdży)
  • 100 g mąki
  • 100 g wody

chleb:

skorupka:

Instrukcja
 

  • Dzień wcześniej należy przygotować zaczyn. Można wykonać go z zakwasu - jeżeli posiadamy - albo wykorzystać drożdże. Ja jeżeli mogę używam zakwasu stąd też on w przepisie. Wszystko należy wymieszać razem i zostawić na noc pod przykryciem (jeśli używanie drożdże, to też zaczyn musi postać przez noc).
  • Drożdże do chleba rozpuść z cukrem w ciepłym mleku.
  • Połącz je razem z mąką, solą, zaczynem i wodą, i dobrze wyrób (ja standardowo korzystam z robota kuchennego z hakiem).
  • Ciasto posmaruj z wierzchu olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po godzinie, gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć i znowu odstaw na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką, rozpłaszcz i wielokrotnie złóż formując bochenek tak, aby ciasto było "napięte".
  • Chleb przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj naszą masę na skorupkę - w tym celu połącz razem wszystkie składniki i odstaw do wyrośnięcia.
  • Kiedy chleb podwoi swoją objętość, to posmaruj go obficie z wierzchu przygotowaną masą ryżową (masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany).
  • Włącz piekarnik na 200 stopni.
  • Kiedy piekarnik się nagrzeje włóż do niego chleb i piecz przez 50 minut.
  • Bochenek jest gotowy, gdy uderzając w jego spód usłyszysz głuchy dźwięk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!