Chleb bez zagniatania
Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny 😀
Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.
W czym tkwi w takim razie tajemnica?
Otóż w „czasie”.
Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie zagniatacie – przykrywacie, a rano pieczecie.
A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego 😀
Chleb trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żarooporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).
Po inne przepisy na chleby zapraszam do działu pieczywnego 😀
Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie 🙂
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1,5 szklanki letniej wody
- Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej wodę i całość wymieszaj łyżką.
- Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką).
- Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką i uformuj go w kształt bochenka i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania).
- Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
- Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez kolejne 15-20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
- Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Przepis znalazłam tutaj.
Właśnie zamierzam dziś zmieszać ciasto, czy mąka ma być specjalna do chleba czy każda?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Może być zwykła pszenna
Zrobiłam i wyszedł pyszny!
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Sprawdz też inne przepisy na chlebki 😀
🙂
Bułeczki to około 20-25 minut 🙂
Zrobiłam jednak chleb i wyszedł super!
To bułeczki następnym razem 🙂
Wspanialy chleb , czyli ” artasian breads in 5 minutes”, robie chleby w ten sposob od lat, rozrobione ciasto mozna przechowywac w lodowce az do dwoch tygodni i piec po jednej buleczce kazdego dnia. Im dluzej ciasto polezy w lodowce tym bardziej robi sie chlebek jak na ” zakwasie”. Mozna rowniez piec bez garnka od razu na blaszce, a na dolnej polce umiescic brytwanke z woda wczesniej rozgrzana w piekarniku co spowoduje ze chleb upiecze sie za jednym razem rowniez bedzie mial chrupiaca skorke. Z tego ciasta mozna rowniez zrobic spod do pysznej pizzy . Przepiekne zdjecie tego chlebka!
Wow, dzięki za podpowiedzi 🙂 nie pomyślałam o tym, aby go tak przechowywać w lodówce i podbierać po trochu na bułeczki – to może czasami uratować sytuację gdy „nie mam co dać dzieciom do szkoły” 😀
Świetnie wygląda 🙂 Ta chrupiąca skórka, mmm… 🙂
Dziękuję 🙂
Pięknie wygląda! Uwielbiam zapach pieczonego chleba 🙂 Przepis na pewno wypróbuję!
Dziękuję, a przepis jest tak dziecinnie prosty, że nie można z niego nie skorzystać 🙂