Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Chleb bez zagniatania

Chleb bez zagniatania

 

chleb z garnka

 

Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny 😀

Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.

W czym tkwi w takim razie tajemnica?

Otóż w „czasie”.

Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie zagniatacie – przykrywacie, a rano pieczecie.

A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego 😀

Chleb trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żarooporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).

Po inne przepisy na chleby  zapraszam do działu pieczywnego 😀

Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie 🙂

łatwy chleb

 

chleb pszenny

 

domowy chleb

 

prosty chleb pszenny

 

chleb bez zagniatania

 

chleb pszenny

 

Chleb bez zagniatania
 
Autor:
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1,5 szklanki letniej wody
Wykonanie
  1. Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej wodę i całość wymieszaj łyżką.
  3. Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką).
  4. Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką i uformuj go w kształt bochenka i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania).
  5. Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
  7. Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
  8. Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez kolejne 15-20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
  9. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
 

Przepis znalazłam tutaj.

 

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet

Related Post

Reklama

  • Słone Słodkim Przeplatane

    Pięknie wygląda! Uwielbiam zapach pieczonego chleba 🙂 Przepis na pewno wypróbuję!

    • wypiekibeaty

      Dziękuję, a przepis jest tak dziecinnie prosty, że nie można z niego nie skorzystać 🙂

  • gin

    Świetnie wygląda 🙂 Ta chrupiąca skórka, mmm… 🙂

    • wypiekibeaty

      Dziękuję 🙂

  • Kiki

    Wspanialy chleb , czyli ” artasian breads in 5 minutes”, robie chleby w ten sposob od lat, rozrobione ciasto mozna przechowywac w lodowce az do dwoch tygodni i piec po jednej buleczce kazdego dnia. Im dluzej ciasto polezy w lodowce tym bardziej robi sie chlebek jak na ” zakwasie”. Mozna rowniez piec bez garnka od razu na blaszce, a na dolnej polce umiescic brytwanke z woda wczesniej rozgrzana w piekarniku co spowoduje ze chleb upiecze sie za jednym razem rowniez bedzie mial chrupiaca skorke. Z tego ciasta mozna rowniez zrobic spod do pysznej pizzy . Przepiekne zdjecie tego chlebka!

    • Wow, dzięki za podpowiedzi 🙂 nie pomyślałam o tym, aby go tak przechowywać w lodówce i podbierać po trochu na bułeczki – to może czasami uratować sytuację gdy „nie mam co dać dzieciom do szkoły” 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux