Przepis na chleb bez wyrabiania

chleb bez zagniatania


Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny :D

Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.

W czym tkwi w takim razie tajemnica?

Otóż w „czasie”.

Jak zrobić chleb bez zagniatania?

Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie wyrabiacie – przykrywacie, a rano pieczecie.

A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego :D

Chleb bez zagniatania trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).

Po inne przepisy na chleby  zapraszam do działu pieczywnego :D

Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie :)

łatwy chleb

chleb pszenny

domowy chleb

prosty chleb pszenny

chleb bez zagniatania

chleb pszenny

Pszenny chleb bez zagniatania przepis do druku

chleb bez zagniatania

Chleb bez zagniatania

Wypieki Beaty
Chrupiący chleb pszenny bez wyrabiania, który robi się sam!
3.94 z 31 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 minut
16 godz
Czas całkowity 16 godz 21 minut
Porcje 1 bochenek

Składniki
  

  • 450 g mąki pszennej - najlepiej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
  • 1,5 szklanki wody letniej

Instrukcja
 

  • Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej wodę i całość wymieszaj łyżką.
  • Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką).
  • Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką i uformuj go w kształt bochenka i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania).
  • Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
  • Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
  • Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez kolejne 15-20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
  • Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Słowa kluczowe drożdże, mąka pszenna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet