Przepis na drożdżowy chleb pszenny bez wyrabiania
Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny :D
Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.
W czym tkwi w takim razie tajemnica?
Otóż w „czasie”.
Jak zrobić chleb bez zagniatania?
Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie wyrabiacie – przykrywacie, a rano pieczecie.
To tak w skrócie :)
A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego :D
Chleb bez zagniatania trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).
Takie naczynie wcześniej nagrzewacie samo w piekarniku – to pozwoli na szybkie upieczenie chleba i zapewni chrupiącą skórkę.
Po inne przepisy na chleby zapraszam do działu z pieczywem :D
Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie :)
Pszenny chleb bez zagniatania przepis do druku

Chleb bez zagniatania
Składniki
- 450 g mąki pszennej - najlepiej typ 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
- 1,5 szklanki wody letniej
Instrukcja
- Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.15 g drożdży
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej resztę wody i całość wymieszaj łyżką.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 szklanki wody
- Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką). Ciasto po nocy stanie się lepkie i luźne - tak ma być.
- Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką, krótko do przemieszaj i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania). Aby ciasto się nie rozlewało możesz papier z ciastem włożyć do miski.
- Możesz też dodać odrobinę mąki do miski z ciastem i delikatnie przemieszać ciasto. Do drugiej miski włożyć papier do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb termoobieg). Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
- Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez mniej więcej 20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
- Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Film
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj.