Przepis na drożdżowy chleb pszenny bez wyrabiania

chleb bez zagniatania


Chleb bez zagniatania, czyli chleb idealny :D

Pyszny, pszenny chleb na drożdżach z chrupiącą skórką – idealny na śniadanie.

W czym tkwi w takim razie tajemnica?

Otóż w „czasie”.

Jak zrobić chleb bez zagniatania?

Wieczorem wrzucacie wszystkie składniki chleba do miski, mieszacie łyżką – nie wyrabiacie – przykrywacie, a rano pieczecie.

To tak w skrócie :)

A potem to mi już tylko zostaje życzyć Wam smacznego :D

Chleb bez zagniatania trzeba piec pod przykryciem – nada się do tego brytwanka, garnek, który można wkładać do piekarnika, naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek rzymski (garnek trzeba wcześniej namoczyć).

Takie naczynie wcześniej nagrzewacie samo w piekarniku – to pozwoli na szybkie upieczenie chleba i zapewni chrupiącą skórkę.

Po inne przepisy na chleby  zapraszam do działu z pieczywem :D

Różne ciekawe porady na tematy kuchenne, również takie dotyczące pieczenia chleba w domu znajdziecie na portalu Kobiece Porady, gdzie będziecie również mogli znaleźć moje przepisy – tak więc zapraszam serdecznie :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.13 z 47 ocen
Postaw mi kawę

łatwy chleb

chleb pszenny

domowy chleb

prosty chleb pszenny

chleb bez zagniatania

chleb pszenny

Pszenny chleb bez zagniatania przepis do druku

chleb bez zagniatania

Chleb bez zagniatania

Wypieki Beaty
Chrupiący chleb pszenny bez wyrabiania, który robi się sam!
4.13 z 47 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 minut
16 godz
Czas całkowity 16 godz 21 minut
Porcje 1 nieduży bochenek
Kalorie 236 kcal

Składniki

  • 450 g mąki pszennej - najlepiej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
  • 1,5 szklanki wody letniej

Instrukcja
 

  • Świeże drożdże rozkrusz i zalej odrobiną letniej wody - rozmieszaj.
    15 g drożdży
    jak zrobić chleb drożdżowy
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże (jeśli używasz suszone, to dodaj je w takiej postaci do mąki), wlej resztę wody i całość wymieszaj łyżką.
    450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 szklanki wody
    jak zrobić chleb na drożdżach
  • Miskę przykryj folią spożywczą, albo szczelną pokrywką i odstaw na 12-18 godzin (poza lodówką). Ciasto po nocy stanie się lepkie i luźne - tak ma być.
    wyrastanie chleba
  • Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto na blat obsypany mąką, krótko do przemieszaj i przenieś na papier do pieczenia (bez zagniatania). Aby ciasto się nie rozlewało możesz papier z ciastem włożyć do miski.
    jak zrobić chleb
  • Możesz też dodać odrobinę mąki do miski z ciastem i delikatnie przemieszać ciasto. Do drugiej miski włożyć papier do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
    chleb pszenny
  • Przykryj ciasto folią i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb termoobieg). Wstaw do niego naczynie w którym będzie pieczony chleb i grzej go przez 30 minut.
  • Bochenek włóż do garnka razem z papierem do pieczenia, przykryj pokrywą i piecz przez 30 minut.
    jak zrobić chleb na drożdżach
  • Po tym czasie przykrywę zdejmij i podpiecz chleb przez mniej więcej 20 minut (lub do ładnego zrumieniania skórki).
  • Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
    chleb bez zagniatania

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 236kcalWeglowodany: 42gBiałko: 9gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe drożdże, mąka pszenna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.