Pszenny chleb na zakwasie

z chrupiącą skórką

 

chleb pszenny

 

Macie ochotę na domowy chleb z mega chrupiącą skórką?

Jeśli tak, to bierzcie swój zakwas i do roboty.

Dziś mam dla was przepis na pszenny chleb na zakwasie. Nieduży bochenek – taki na szybko do zjedzenia.

Robimy go na samym zakwasie, więc wymaga trochę więcej czasu na wyrastanie.

Za to robi się mega szybko.

Jeśli nie macie swojego zakwasu, to możecie go zrobić sami – wtedy dobrze jest go przygotować z tydzień wcześniej. Im zakwas jest starszy tym lepiej wyrasta na nim chleb. Taki świeży zakwas będzie miał „mniejszą moc”, więc chleb będzie potrzebował więcej czasu, aby wyrosnąć.

Ale jak już raz zaczniecie robić swój zakwas, to będziecie mogli upiec sobie chleb, kiedy tylko będziecie chcieli 😀

Jeśli nie macie zakwasu, a chcecie upiec chleb, to możecie zrobić taki na drożdżach, albo na sodzie.

 

domowy chleb na zakwasie chleb pszenny na zakwasie
 

prosty domowy chleb pszenny homemade bread
 

domowy chleb na zakwasie domowy chleb pszenny
 

Pszenny chleb na zakwasie – przepis do druku

Pszenny chleb na zakwasie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden nieduży bochenek.
Autor:
Typ przepisu: Chleb
Ilość: 1
Składniki
  • 250 g zakwasu
  • 350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki pszennej typ 650
  • około 100 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Umieść w misce wszystkie składniki i wyrób ciasto - ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
  2. Ciasto ma być gęste - tak aby dało się z niego zrobić bochenek.
  3. Ilość wody dodanej do chleba zależy od tego jak gęsty macie zakwas - mój jest taki konsystencji śmietany. Jeśli masz bardzo gęsty zakwas, to będziesz potrzebować trochę więcej wody.
  4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat, lekko rozpłaszcz, a następnie ciasno zwiń formując bochenek.
  6. Przełóż chleb na blachę do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - tak aby podrósł - ten czas będzie zależał od mocy zakwasu.
  7. Wyrośnięty chlebek możesz delikatnie naciąć bardzo ostrym nożem.
  8. Piekarnik nagrzej do 230 stopni (tryb góra dół), na dole postaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  9. Piecz chleb przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 30 minut.
  10. Po upieczeniu chleb wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 224 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 40 g Białka: 8 g