Prosty domowy chleb pszenny
Przepis na prosty domowy chleb pszenny pieczony w garnku
Odkryj prosty przepis na domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką, który zachwyci Cię swoim aromatem i smakiem. Ten wypiek to doskonałe połączenie puszystego wnętrza i chrupiącej, złocistej skórki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się świeżym, aromatycznym chlebem, który możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni!
Spis treści
Prosty domowy chleb pszenny przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo świeżo wyjęte z piekarnika a masz mało czasu na jego przygotowanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Prosty domowy chleb pszenny przepis
Składniki
składniki na domowy chleb pszenny
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650 – 225 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 750 – 225 g)
- 300 ml wody (letniej )
- 15 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
Jak zrobić prosty chleb pszenny na drożdżach
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody – wymieszaj.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 300 ml wody
- Zagnieć ciasto – ja użyłam miksera z hakiem.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
- Przełóż chleb na blaszkę.
- Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
- Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika – wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika – czas pieczenia zostaje bez zmian – wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
- Ustaw temperaturę piekarnika na 190 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 40-45 minut – aż chleb będzie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź – najlepiej na kratce.
Prywatne
Pszenny chleb na drożdżach – uwagi
Szukałam ostatnio przepis na prosty domowy chleb pszenny – do tego szybki, taki co robi się prawie sam. Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu. Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej. Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej nie kanapkowa :)
Chleb pszenny sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie. Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)
Wypróbujcie również moje inne przepisy na domowe pieczywo.
Ps. Ten chlebek jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że piekę go co jakiś czas – w końcu doczekał się też nowych zdjęć :)
Chciałam wam tylko podpowiedzieć, że on się idealnie piecze w garnku. Musicie mieć tylko taki garnek, który można używać w piekarniku (razem z przykrywką).
Jak upiec chleb w garnku?
Ja garnek smaruję masłem, wysypuję mąką i wkładam chleb. Jak mam czas, to sobie jeszcze chwilę wyrasta pod przykrywką, a jak nie to od razu wstawiam do gorącego piekarnika – 190 stopni – termoobieg. 30 minut piekę z nałożoną przykrywką, po tym czasie pokrywkę zdejmuję i piekę chleb przez jeszcze 15-20 minut – tak aby był ślicznie rumiany :)
A tu moje stare zdjęcia – na nich ten chleb jakoś mniej apetycznie wygląda ….
Przepis podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na chleby jak i na domowe bułki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na chleb pszenny z garnka. Jeśli lubisz domowe pieczywo i lubisz piec chleb i bułki w domu, to wypróbuj mój przepis na prosty chleb pszenny na drożdżach. Taki chlebek zrobi każdy sam w swoim domu! Zobacz mój przepis i sprawdź jak upiec chleb pszenny w domu. To nie jest trudne! A zapach pieczonego chleba jest tak wspaniały, że trudno znaleźć lepszy. Koniecznie wypróbuj mój przepis krok po kroku na chleb drożdżowy. Taki chleb jest prosty do zrobienia i wymaga jedynie podstawowych składników. Jeśli upieczesz go w garnku, to po upieczeniu chleb będzie miał super chrupiącą skórkę! Upiecz rodzinie ten prosty domowy chleb pszenny na drożdżach i zjedzcie pyszne śniadanie! Zajrzycie również do innych moich przepisów na chleb pieczony w domu.
39 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Prosty domowy chleb pszenny
Drożdżowy chleb pszenny przepis
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie podwojenia składników, żeby chleb wyszedł większy. Czy czas pieczenia się zmienia?
Tak, wydłuż czas pieczenia, ale nie dwukrotnie. Tak myślę około 60-70 minut
Super chlebuś dzięki za przepis. Nie miałam tych typów mąki więc użyłam typów 550 i oto efekt
Dzięki, Chciałaś wkleić zdjęcie? Coś nie zadziałało ?
Wyszedł super, zamieniłam 1 szklankę na żytnią. Zdjęcie niestety nie chce się załadować.
Super, że wyszedł i szkoda, że zdjęcie nie chce się załadować. Masz jakiś komunikat błędu może ?
Nie, tak jakby przycisk był nieaktywny
Kurcze, sprawdzałam na innym komputerze bez logowania i po kliknięciu na znaczek zdjęcia pojawia mi się okno wyboru pliku. Robisz to z kmputera czy telefonu ?
robiłam z telefonu, spróbuję zaraz z kompa. No i wchodzi :) . Ale że koniecznie chciałam się pochwalić ;) wcześniej wysłałam Ci na fb
I cały bochen 1,30
Super :)
Robiłam z mąki 550 i tlko jednego gatunku i też jest dobry. Tylko trzeba dodać trochę więcej wody.
Witam, czy można prosić ilość mąki w gramach?
użyj tak 225 g mąki typ 650 i 200 g mąki typ 720
Chleb przepyszny, domownicy zachwyceni, szczególnie dzieci. Jak to powiedziały moje córki- najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Cieszę sie, że trafiłam na ten przepis.
Bardzo się cieszę, że chleb zasmakował :)
Co to znaczy maja 650 lub 750?
To są typy mąki – mają odpowiednio numerki 650 i 750 – to są tzw. mąki chlebowe.
Jest! Najsmaczniejszy jaki jadłam. Dziękuję. Jak miło patrzeć na domowników głaszczących się po brzuszkach.
Wow, super :)
Ciasto rośnie….
Oho, będzie chlebek :)
a czy może być inna mąka np.typ 400
na chleb mąka 400 się średnio nadaje. Jest zbyt mocno zmielona. Chleb wyjdzie bardziej bułkowaty. Zalecam co najmniej 650 :)
A czy chlebek wyjdzie z drozdzy instant? Jeśli tak to jaka ilość będzie odpowiednia??
Oczywiście, że wyjdzie. Najlepiej użyć tak 7 g suchych drożdży – zwykle jest to opakowanie.
Dziękuję za odpowiedź. Ja mam taką około 36cm i chlebek ma malutkue kromki,ale smaku to nie psuje. Jest pyszny
Jaka musi być długość keksówki,żeby chleb był ładny i wysoki?
Tak około 30 cm długa
Dziękuję,dzisiaj chyba zrobię oby się udał.
Na pewno :)
Chleb bardzo dobry. Wszyscy chwalili i zajadali się,mimo że kromeczki wyszły raczej malutkie. Chleb był długi,ale nie za wysoki.
Mam pytanie,czy mogę go upiec w keksówce i jak ją przygotować,żeby chleb nie przywarł?
Dziękuję za ten przepis
Pewnie, że możesz go upiec w keksówce. Ja ją zawsze smaruję dokładnie mąką i wysypuję mąką – nigdy nie było problemu z wyjęciem chleba :)
Właśnie piekę chlebek z tego przepisu. Mój pierwszy w życiu. Zobaczymy jak wyjdzie
Trzymam kciuki! Daj znać :)
Wygląda genialnie :) prawie czuć zapach świeżutkiego chleba ;)
Czuć aż ślinka leci :)
Beatko, przepis tak prosty, że ja, miłośniczka pieczenia chleba i bułek, muszę go wypróbować :). Nie wiem, czy dziś lub jutro, ale już zapisałam i też będę go zajadala :).
Spróbuj koniecznie :)