Przepis na prosty domowy chleb pszenny pieczony w garnku
Szukałam ostatnio przepis na prosty domowy chleb pszenny – do tego szybki, taki co robi się prawie sam.
Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu ;)
Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej.
Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej niekanapkowa :)
Chleb pszenny sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie.
Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)
Wypróbujcie również moje inne przepisy na domowe pieczywo.
Ten chlebek jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że piekę go co jakiś czas – w końcu doczekał się też nowych zdjęć :)
Chciałam wam tylko podpowiedzieć, że on się idealnie piecze w garnku. Musicie mieć tylko taki garnek, który można używać w piekarniku (razem z przykrywką).
Ja garnek smaruję masłem, wysypuję mąką i wkładam chleb. Jak mam czas, to sobie jeszcze chwilę wyrasta pod przykrywką, a jak nie to od razu wstawiam do gorącego piekarnika – 190 stopni – termoobieg. 30 minut piekę z nałożoną przykrywką, po tym czasie pokrywkę zdejmuję i piekę chleb przez jeszcze 15-20 minut – tak aby był ślicznie rumiany :)
A tu moje stare zdjęcia – na nich ten chleb jakoś mniej apetycznie wygląda ….
Prosty domowy chleb pszenny – przepis do druku

Prosty domowy chleb pszenny
Składniki
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.
- W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
- Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
- Przełóż chleb na blaszkę.
- Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
- Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika - wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - czas pieczenia zostaje bez zmian - wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
- Ustaw temperaturę na 190 stopni i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź.
Przepis podaję z moimi zmianami.