Przepis na prosty domowy chleb pszenny pieczony w garnku

chleb pszenny w garnku

Szukałam ostatnio przepis na prosty domowy chleb pszenny – do tego szybki, taki co robi się prawie sam.

Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu ;)

Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej.

Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej niekanapkowa :)

Chleb pszenny sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie.

Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)

Wypróbujcie również moje inne przepisy na domowe pieczywo.

Ten chlebek jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że piekę go co jakiś czas – w końcu doczekał się też nowych zdjęć :)

Chciałam wam tylko podpowiedzieć, że on się idealnie piecze w garnku. Musicie mieć tylko taki garnek, który można używać  w piekarniku (razem z przykrywką).

Ja garnek smaruję masłem, wysypuję mąką i wkładam chleb. Jak mam czas, to sobie jeszcze chwilę wyrasta pod przykrywką, a jak nie to od razu wstawiam do gorącego piekarnika – 190 stopni – termoobieg. 30 minut piekę z nałożoną przykrywką, po tym czasie pokrywkę zdejmuję i piekę chleb przez jeszcze 15-20 minut – tak aby był ślicznie rumiany :)

pszenny chleb na drożdżach  domowy chleb na drożdżach

chleb pszenny pieczony w garnku  prosty chleb pszenny

A tu moje stare zdjęcia – na nich ten chleb jakoś mniej apetycznie wygląda ….

prosty domowy chleb pszenny

prosty chleb pszenny

prosty chleb pszenny

prosty chleb pszenny

Prosty domowy chleb pszenny – przepis do druku

chleb pszenny w garnku

Prosty domowy chleb pszenny

Wypieki Beaty
Przepis na jeden bochenek.
4.16 z 19 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 45 minut
Porcje 1 bochenek

Składniki
  

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 300 ml wody letniej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.
  • W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
  • Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
  • Przełóż chleb na blaszkę.
  • Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
  • Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika - wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - czas pieczenia zostaje bez zmian - wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
  • Ustaw temperaturę na 190 stopni i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź.
Słowa kluczowe chleb, drożdże, pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis podaję z moimi zmianami.