Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Prosty domowy chleb pszenny

By | 2018-05-29T11:30:04+00:00 2015 Marzec 20th|Pieczywo, Śniadania, Zdrowo i fit :)|

Prosty domowy chleb pszenny

Szukałam ostatnio przepis na prosty domowy chleb pszenny – do tego szybki, taki co robi się prawie sam.

Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu 😉

Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej.

Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej niekanapkowa 🙂

Chlebek sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie.

Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy 🙂

Wypróbujcie również moje inne przepisy na domowe pieczywo.

 

prosty domowy chleb pszenny

prosty chleb pszenny

prosty chleb pszenny

prosty chleb pszenny

 

Prosty domowy chleb pszenny
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden bochenek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1 i ¼ szklanki letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.
  2. W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
  3. Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
  6. Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
  7. Przełóż chleb na blaszkę.
  8. Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
  9. Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika.
  10. Ustaw temperaturę na 190 stopni i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.
  11. Po upieczeniu ostudź.

 

Przepis podaję z moimi zmianami.

Reklama

2 komentarze

  1. An etka 2015/03/20 at 13:13 - Reply

    Beatko, przepis tak prosty, że ja, miłośniczka pieczenia chleba i bułek, muszę go wypróbować :). Nie wiem, czy dziś lub jutro, ale już zapisałam i też będę go zajadala :).

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: