chleb irlandzki 4

Przepis na chleb irlandzki na sodzie będzie idealny dla Was jeśli szukacie bardzo prostego i szybkiego do upieczenia chleba.

Nie ma w nim drożdży, więc nie musi wyrastać godzinami, szybko zagniatacie ciasto z podstawowych składników, dodajecie sodę i od razu pieczecie chleb.

Całość zajmie Wam jakąś godzinę – potem trzeba wytrwać chociaż chwilę, aż chleb ostygnie – ja mu dałam góra 20 minut i już się do niego dobrałam :)

Podobno taki chleb piecze się tradycyjnie w Irlandii, koniecznie musicie go naciąć w kształt krzyża, co podobno miało odpędzać “złe moce” i diabła. Irlandczycy lubią do niego dodawać rodzynki i suszoną żurawinę (ja zrezygnowałam z tego dodatku).

Dzięki sodzie chlebek jest w środku ładnie karmelowy, a dodatkowo podczas pieczenia pachnie w domu ciastem :)

Gorąco polecam :)

chleb irlandzki 1

chleb irlandzki 3

chleb irlandzki 5

chleb irlandzki 7

chleb irlandzki 8

chleb irlandzki

Chleb irlandzki

Wypieki Beaty
3.92 z 12 ocen

Składniki
  

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 2 szklanki maślanki (może trochę więcej)
  • opcjonalnie rodzynki lub żurawina suszona

Instrukcja
 

  • W misie umieść mąkę, sodę, sól i prawie całą maślankę, zagnieć ciasto - jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej maślanki - ciasto będzie lekko klejące.
  • Garnek o wielkości około 22-23 cm średnicy (może to też być garnek rzymski - garnek będzie włożony do piekarnika, więc musi się nadawać do pieczenia w nim) wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo otrębami jak ja).
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  • Chleb przełóż do garnka, natnij na nim ostrym nożem krzyż (nacięcie ma być dość głębokie - około 1 cm), przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut.
  • Po tym czasie pokrywkę zdejmij i piecz chleb przez kolejne 10 minut - aż będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.