Przepis na sodowy chleb irlandzki

chleb irlandzki 4


Przepis na chleb irlandzki na sodzie będzie idealny dla Was jeśli szukacie bardzo prostego i szybkiego do upieczenia chleba.

Nie ma w nim drożdży, więc nie musi wyrastać godzinami, szybko zagniatacie ciasto z podstawowych składników, dodajecie sodę i od razu pieczecie chleb.

Całość zajmie Wam jakąś godzinę – potem trzeba wytrwać chociaż chwilę, aż chleb ostygnie – ja mu dałam góra 20 minut i już się do niego dobrałam :)

Podobno taki chleb piecze się tradycyjnie w Irlandii.

Koniecznie musicie go naciąć w kształt krzyża, co podobno miało odpędzać „złe moce” i diabła.

Irlandczycy lubią do niego dodawać rodzynki i suszoną żurawinę (ja zrezygnowałam z tego dodatku).

Dzięki sodzie chlebek jest w środku ładnie karmelowy, a dodatkowo podczas pieczenia pachnie w domu ciastem :)

Gorąco polecam :)

Jeśli ktoś z was nie lubi sody i przeszkadza mu jej smak w wypiekach, to ten chleb raczej nie jest dla was. Ewentualnie możecie spróbować zrobić go na jednej łyżeczce sody.

Spróbujcie również inne moje przepisy na chleb, a tam znajdziecie między innymi przepis na chleb w godzinę!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 13 ocen
Postaw mi kawę

chleb irlandzki 1

chleb irlandzki 3

chleb irlandzki 5

chleb irlandzki 7

chleb irlandzki 8

Chleb irlandzki przepis do druku

chleb irlandzki

Chleb irlandzki

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny chleb irlandzki na sodzie.
4 z 13 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 1 bochenek

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 2 szklanki maślanki (może trochę więcej)
  • rodzynki lub żurawina suszona - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • W misie umieść mąkę, sodę, sól i prawie całą maślankę, zagnieć ciasto - jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej maślanki - ciasto będzie lekko klejące.
    600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, około 2 szklanki maślanki
  • Jeśli chcesz to dodaj rodzynki albo żurawinę i zagnieć.
    rodzynki
  • Garnek o wielkości około 22-23 cm średnicy (może to też być garnek rzymski - garnek będzie włożony do piekarnika, więc musi się nadawać do pieczenia w nim) wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo otrębami jak ja).
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni (tryb góra-dół).
  • Chleb przełóż do garnka, natnij na nim ostrym nożem krzyż (nacięcie ma być dość głębokie - około 1 cm), przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut.
  • Po tym czasie pokrywkę zdejmij i piecz chleb przez kolejne 10 minut - aż będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu przestudź.

Notatki

Niektórzy narzekają na mocny smak sody w chlebie - jeśli przeszkadza ci smak sody w chlebie, to możesz spróbować użyć jej mniej (1 łyżeczkę), albo dodać trochę proszku do pieczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.