Przepis na sodowy chleb irlandzki
Przepis na chleb irlandzki na sodzie będzie idealny dla Was jeśli szukacie bardzo prostego i szybkiego do upieczenia chleba.
Nie ma w nim drożdży, więc nie musi wyrastać godzinami, szybko zagniatacie ciasto z podstawowych składników, dodajecie sodę i od razu pieczecie chleb.
Całość zajmie Wam jakąś godzinę – potem trzeba wytrwać chociaż chwilę, aż chleb ostygnie – ja mu dałam góra 20 minut i już się do niego dobrałam :)
Podobno taki chleb piecze się tradycyjnie w Irlandii.
Koniecznie musicie go naciąć w kształt krzyża, co podobno miało odpędzać „złe moce” i diabła.
Irlandczycy lubią do niego dodawać rodzynki i suszoną żurawinę (ja zrezygnowałam z tego dodatku).
Dzięki sodzie chlebek jest w środku ładnie karmelowy, a dodatkowo podczas pieczenia pachnie w domu ciastem :)
Gorąco polecam :)
Jeśli ktoś z was nie lubi sody i przeszkadza mu jej smak w wypiekach, to ten chleb raczej nie jest dla was. Ewentualnie możecie spróbować zrobić go na jednej łyżeczce sody.
Spróbujcie również inne moje przepisy na chleb, a tam znajdziecie między innymi przepis na chleb w godzinę!
Chleb irlandzki przepis do druku

Chleb irlandzki
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- około 2 szklanki maślanki (może trochę więcej)
- rodzynki lub żurawina suszona - opcjonalnie
Instrukcja
- W misie umieść mąkę, sodę, sól i prawie całą maślankę, zagnieć ciasto - jeśli jest taka potrzeba, to dodaj więcej maślanki - ciasto będzie lekko klejące.600 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, około 2 szklanki maślanki
- Jeśli chcesz to dodaj rodzynki albo żurawinę i zagnieć.rodzynki
- Garnek o wielkości około 22-23 cm średnicy (może to też być garnek rzymski - garnek będzie włożony do piekarnika, więc musi się nadawać do pieczenia w nim) wysmaruj masłem i wysyp mąką (albo otrębami jak ja).
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni (tryb góra-dół).
- Chleb przełóż do garnka, natnij na nim ostrym nożem krzyż (nacięcie ma być dość głębokie - około 1 cm), przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie pokrywkę zdejmij i piecz chleb przez kolejne 10 minut - aż będzie ładnie rumiany.
- Po upieczeniu przestudź.
Notatki
Przepis znalazłam tutaj.