Przepis na drożdżowe cebularze, czyli bułeczki z cebulą
Chciałam Wam dziś zaproponować domowe cebularze.
Te bułki z cebulą i makiem to niezła gratka dla wszystkich wielbicieli cebuli :)
Ja je lubię zjeść od czasu do czasu, ale wcale nie łatwo trafić na te bardzo smaczne. Jakoś mam pecha i zwykle trafiam, na takie mocno przesolone :(
Dlatego w końcu zrobiłam je sobie sama :)
Jeśli ktoś z Was również lubi cebularze i cebulę, to zapraszam :)
Jak zrobić cebularze?
Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe, bo ono będzie potrzebować trochę czasu do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto będzie sobie w cieple rosło przygotuj farsz z cebuli.
Cebulę obierz i pokrój, podsmaż na patelni aż będzie ładnie szklista, ale tylko delikatnie przyrumieniona.
Tak przygotowaną cebulkę nałóż na bułeczki drożdżowe i na koniec posyp po wierzchu makiem.
Jeśli lubisz, to możesz bułki posypać dodatkowo odrobiną tartego sera.
Bułki możesz jeść jeszcze na ciepło – będą smakowały rewelacyjnie.
Z podanej porcji otrzymasz aż 8 bułeczek!
Zapraszam cię również do wypróbowania innych moich przepisów na bułki oraz na ciasta drożdżowe.




A tu moje pierwsze zdjęcia bułek z cebulą z 2014 roku :)
Cebularze przepis do druku

Cebularze
Składniki
ciasto:
farsz:
- 3 - 4 cebule duże
- 2 łyżki maku
- sól i pieprz do smaku
- ser ewentualnie do posypania po wierzchu
Instrukcja
ciasto:
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Podziel na 8 części.
- Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
- Ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy - i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia - około 20 minut.
- Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.
farsz:
- Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.3 - 4 cebule
- Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista - ale jej nie przypal.
- Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.2 łyżki maku, sól i pieprz
- Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach - możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Przepis własny.