Przepis na drożdżowe cebularze, czyli bułeczki z cebulą

cebularze


Chciałam Wam dziś zaproponować domowe cebularze.

Te bułki z cebulą i makiem to niezła gratka dla wszystkich wielbicieli cebuli :)

Ja je lubię zjeść od czasu do czasu, ale wcale nie łatwo trafić na te bardzo smaczne. Jakoś mam pecha i zwykle trafiam, na takie mocno przesolone :(

Dlatego w końcu zrobiłam je sobie sama :)

Jeśli ktoś z Was również lubi cebularze i cebulę, to zapraszam :)

Jak zrobić takie bułki z cebulą?

Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe, bo ono będzie potrzebować trochę czasu do wyrośnięcia.

W czasie, gdy ciasto będzie sobie w cieple rosło przygotuj farsz z cebuli.

Cebulę obierz i pokrój, podsmaż na patelni aż będzie ładnie szklista, ale tylko delikatnie przyrumieniona.

Tak przygotowaną cebulkę nałóż na bułeczki drożdżowe i na koniec posyp po wierzchu makiem.

Jeśli lubisz, to możesz bułki posypać dodatkowo odrobiną tartego sera.

Bułki możesz jeść jeszcze na ciepło – będą smakowały rewelacyjnie.

Z podanej porcji otrzymasz aż 8 bułeczek!

Zapraszam cię również do wypróbowania innych moich przepisów na bułki oraz na ciasta drożdżowe.


bułki drożdżowe cebularze bułeczki z cebulą i makiem

bułki z cebulą i makiem cebularze/


A tu moje pierwsze zdjęcia bułek z cebulą z 2014 roku :)


cebularze1

cebularze2

cebularze3

Cebularze przepis do druku

cebularze

Cebularze

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bułki drożdżowe z farszem ze smażonej cebuli i maku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 8

Składniki
  

ciasto:

farsz:

  • 3 - 4 cebule duże
  • 2 łyżki maku
  • sól i pieprz do smaku
  • ser ewentualnie do posypania po wierzchu

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 8 części.
  • Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
  • Ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy - i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia - około 20 minut.
  • Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.

farsz:

  • Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.
  • Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista - ale jej nie przypal.
  • Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach - możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.