Chciałam Wam dziś zaproponować domowe cebularze – niezła gratka dla wszystkich wielbicieli cebuli :)

Ja je lubię zjeść od czasu do czasu, ale wcale nie łatwo trafić na te bardzo smaczne – jakoś mam pecha i zwykle trafiam, na takie mocno przesolone :(

Dlatego zrobiłam je sobie sama :)

Jeśli ktoś z Was również lubi cebularze i cebulę, to zapraszam :)

Z podanej porcji otrzymacie aż 8 bułeczek.

cebularze1

cebularze2

cebularze3

 

cebularze

Cebularze

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 8

Składniki
  

ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli

farsz:

  • 3 - 4 duże cebule (zależy jak bardzo lubisz cebulę :))
  • 2 łyżki maku
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie starty ser do posypania po wierzchu

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  • Podziel na 8 części.
  • Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
  • Ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy - i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia - około 20 minut.
  • Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.

farsz:

  • Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.
  • Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista - ale jej nie przypal.
  • Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach - możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.