Chciałam Wam dziś zaproponować domowe cebularze – niezła gratka dla wszystkich wielbicieli cebuli :)
Ja je lubię zjeść od czasu do czasu, ale wcale nie łatwo trafić na te bardzo smaczne – jakoś mam pecha i zwykle trafiam, na takie mocno przesolone :(
Dlatego zrobiłam je sobie sama :)
Jeśli ktoś z Was również lubi cebularze i cebulę, to zapraszam :)
Z podanej porcji otrzymacie aż 8 bułeczek.

Cebularze
Składniki
ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki soli
farsz:
- 3 - 4 duże cebule (zależy jak bardzo lubisz cebulę :))
- 2 łyżki maku
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie starty ser do posypania po wierzchu
Instrukcja
ciasto:
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
- Podziel na 8 części.
- Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
- Ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy - i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia - około 20 minut.
- Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.
farsz:
- Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.
- Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista - ale jej nie przypal.
- Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach - możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.
PRZE-PYSZ-NE :)
Wyglądają pysznie, bardzo lubię cebularze:)
wspaniale wyglądają. domowe z pewnością powalą te z piekarni :] bardzo lubię.
Ten zapach kiedy wychodzą z piekarnika – bezcenne :)
Wspaniałe!
Mam na nie wielką ochotę.
Zapraszam do wypróbowania. Przepis dośc prosty a ile przyjemności :)