Bułki kukurydzianki
Przepis na drożdżowe bułki kukurydzianki
Odkryj przepis na wyjątkowe drożdżowe bułeczki kukurydzianki z dodatkiem słodkiej kukurydzy na wierzchu, które rozpieszczą Twoje podniebienie. Mój prosty przepis opisany krok po kroku sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie przyjemnością nawet dla osób początkujących w kuchni. Dzięki połączeniu lekko chrupiącej konsystencji z delikatnym wnętrzem i wyrazistym smakiem kukurydzy, te bułeczki staną się ulubionym dodatkiem do Twoich posiłków. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Bułki kukurydzianki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz przekąski na słono i lubisz zjeść takie bułeczki w ciągu dnia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bułki kukurydzianki przepis
Składniki
składniki na bułki z kukurydzą
- 15 g drożdży (świeżych lub opakowanie 7 g suszonych)
- 100 ml mleka (lekko ciepłego)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru (do zaczynu drożdżowego)
- 50 ml oleju (1/5 szklanki)
- 1 jajo (rozmiar L)
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g sera (mniej więcej – tartego )
- 1 puszka kukurydzy (nie zużyłam całej)
Instrukcja
Jak zrobić bułki z kukurydzą krok po kroku
- Przygotuj zaczyn drożdżowy – do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę, olej, jajko i sól, dodaj rozczyn drożdżowy (musi być "napuszony" i wyrośnięty).250 g mąki pszennej, 50 ml oleju, 1 jajo, 0,5 łyżeczki soli
- Wyrób ciasto – aż będzie elastyczne i odchodzące od ścianek.
- Miskę przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto na blat posypany odrobiną mąki, krótko zagnieć i podziel na 8 mniej więcej równych części.
- Każdą krótko ugnieć, uformuj w kulkę, a następnie mocno rozciągnij i rozpłaszcz.
- Ułóż placki na blaszce do pieczenia.
- Wierzch każdej posyp odrobiną tartego sera i nałóż po 2-3 czubate łyżeczki kukurydzy.30 g sera, 1 puszka kukurydzy
- Możesz dodatkowo posypać kukurydzę odrobiną soli.
- Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw tak na 30 minut.
- W między czasie zagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Wstaw bułki do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut – aż będą rumiane.
- Bułki można jeść na ciepło lub na zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kukurydzianki czyli bułeczki z kukurydzą – uwagi
Nauczanie zdalne trwa w najlepsze, dzieciaki w domu i co przerwę w lekcjach wietrzą lodówkę. I tylko ciągle słyszę – mamo, co jest do jedzenia? To się zebrałam i upiekłam im takie bułki kukurydzianki z odrobiną mozzarelli i kukurydzą. Bułeczki robi się szybko i bardzo prosto – najwięcej czasu zajmie wyrastanie ciasta. Ja ciasto drożdżowe przygotowałam zaraz po śniadaniu i zostawiłam w ciepłym miejscu, aby sobie rosło. Tym sposobem na drugie śniadanie mogłam już zaserwować cieplutkie bułeczki z kukurydzą. Moim dzieciom bardzo one zasmakowały i zjadły na raz po dwie. Okazało się, że trzeba było zrobić je z podwójnej porcji. Koniecznie przygotujcie rodzinie te bułeczki!
Składniki potrzebne do zrobienia bułek kukurydzianek
Oczywiście podstawą są tu drożdże – ja najczęściej używam świeże drożdże. Jeśli macie tylko suszone, to użyjcie jedno opakowanie. Zamiast mozzarelli możecie użyć dowolny ser żółty – wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Jeśli macie dostępny tylko ser w plastrach, to pokrójcie go na drobniejsze kawałki. Kukurydzę używałam w puszcze, ale jeśli nie macie, a macie mrożoną, to weźcie ją. Najlepiej ją rozmrozić wcześniej, bo taka zimna kukurydza będzie hamowała rośnięcie ciasta drożdżowego.
A jak wy sobie radzicie z żywieniem dzieci siedzącymi cały dzień w domu? Co oni lubią zjadać w przerwach między lekcjami?
Ja wam mogę polecić również do upieczenia zakręcone bułeczki pizze. Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na słone przekąski
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne do zjedzenia w ciągu dnia, albo na szybki posiłek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bułki z kukurydzą
Odkryj mój szczegółowy przepis na wyjątkowe drożdżowe bułki kukurydzianki pieczone ze słodką kukurydzą na wierzchu. Mój dokładny przepis opisany krok po kroku sprawi, że przygotowanie tego pysznego wypieku będzie przyjemnością dla każdego, bez względu na doświadczenie kulinarnę. Te bułeczki to połączenie delikatnego wnętrza z wyrazistym smakiem kukurydzy. Gwarantuję, że staną się doskonałym dodatkiem do posiłku, albo wspaniałą przekąską w ciągu dnia. Wystarczy kilka prostych składników i chwila pracy w kuchni, by cieszyć się aromatem świeżo upieczonych bułeczek w swoim domu. Przygotuj te bułeczki razem ze mną i odkryj radość tworzenia smakowitych wypieków w swojej kuchni!