Przepis na drożdżowe bułki kukurydzianki

bułki kukurydzianki

Nauczanie zdalne trwa w najlepsze, dzieciaki w domu i co przerwę w lekcjach wietrzą lodówkę ;)

I tylko ciągle słyszę – mamo, co jest do jedzenia?

To się zebrałam i upiekłam im takie bułki kukurydzianki z odrobiną mozzarelli i kukurydzą.

Bułeczki robi się szybko i bardzo prosto – najwięcej czasu zajmie wyrastanie ciasta.

Ja ciasto drożdżowe przygotowałam zaraz po śniadaniu i zostawiłam w ciepłym miejscu, aby sobie rosło.

Tym sposobem na drugie śniadanie mogłam już zaserwować cieplutkie bułeczki z kukurydzą.

Moim dzieciom bardzo one zasmakowały i zjadły na raz po dwie.

Okazało się, że trzeba było zrobić je z podwójnej porcji :)

Koniecznie przygotujcie rodzinie te bułeczki!

Co potrzeba do zrobienia bułek kukurydzianek?

Oczywiście podstawą są tu drożdże – ja najczęściej używam świeże drożdże. Jeśli macie tylko suszone, to użyjcie jedno opakowanie.

Zamiast mozzarelli możecie użyć dowolny ser żółty – wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Jeśli macie dostępny tylko ser w plastrach, to pokrójcie go na drobniejsze kawałki.

Kukurydzę używałam w puszcze, ale jeśli nie macie, a macie mrożoną, to weźcie ją. Najlepiej ją rozmrozić wcześniej, bo taka zimna kukurydza będzie hamowała rośnięcie ciasta drożdżowego.

A jak wy sobie radzicie z żywieniem dzieci siedzącymi cały dzień w domu?

Co oni lubią zjadać w przerwach między lekcjami?

Ja wam mogę polecić również do upieczenia zakręcone bułeczki pizze.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe pieczywo.

bułeczki z kukurydzą i serem
bułeczki kukurydzianki
bułki kukurydzianki
bułki z serem i kukurydzą
bułeczki z kukurydzą i serem
kukurydzianki

Bułki kukurydzianki przepis do druku

kukurydzianki

Bułki kukurydzianki

Wypieki Beaty
Przepis na proste drożdżowe bułki z serem i kukurydzą na wierzchu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 5
Kalorie 240 kcal

Składniki
  

  • 15 g drożdży świeżych lub opakowanie 7 g suszonych
  • 100 ml mleka lekko ciepłego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru do zaczynu drożdżowego
  • 50 ml oleju 1/5 szklanki
  • 1 jajo rozmiar L
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g sera mniej więcej – tartego
  • 1 puszka kukurydzy nie zużyłam całej

Instrukcja
 

  • Przygotuj zaczyn drożdżowy – do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce umieść mąkę, olej, jajko i sól, dodaj rozczyn drożdżowy (musi być "napuszony" i wyrośnięty).
  • Wyrób ciasto – aż będzie elastyczne i odchodzące od ścianek.
  • Miskę przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto na blat posypany odrobiną mąki, krótko zagnieć i podziel na 8 mniej więcej równych części.
  • Każdą krótko ugnieć, uformuj w kulkę, a następnie mocno rozciągnij i rozpłaszcz.
  • Ułóż placki na blaszce do pieczenia.
  • Wierzch każdej posyp odrobiną tartego sera i nałóż po 2-3 czubate łyżeczki kukurydzy.
  • Możesz dodatkowo posypać kukurydzę odrobiną soli.
  • Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw tak na 30 minut.
  • W między czasie zagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Wstaw bułki do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut – aż będą rumiane.
  • Bułki można jeść na ciepło lub na zimno.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 240kcalWeglowodany: 26gBiałko: 8gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!