Przepis na drożdżowe bułki kukurydzianki

Nauczanie zdalne trwa w najlepsze, dzieciaki w domu i co przerwę w lekcjach wietrzą lodówkę ;)
I tylko ciągle słyszę – mamo, co jest do jedzenia?
To się zebrałam i upiekłam im takie bułki kukurydzianki z odrobiną mozzarelli i kukurydzą.
Bułeczki robi się szybko i bardzo prosto – najwięcej czasu zajmie wyrastanie ciasta.
Ja ciasto drożdżowe przygotowałam zaraz po śniadaniu i zostawiłam w ciepłym miejscu, aby sobie rosło.
Tym sposobem na drugie śniadanie mogłam już zaserwować cieplutkie bułeczki z kukurydzą.
Moim dzieciom bardzo one zasmakowały i zjadły na raz po dwie.
Okazało się, że trzeba było zrobić je z podwójnej porcji :)
Koniecznie przygotujcie rodzinie te bułeczki!
Co potrzeba do zrobienia bułek kukurydzianek?
Oczywiście podstawą są tu drożdże – ja najczęściej używam świeże drożdże. Jeśli macie tylko suszone, to użyjcie jedno opakowanie.
Zamiast mozzarelli możecie użyć dowolny ser żółty – wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Jeśli macie dostępny tylko ser w plastrach, to pokrójcie go na drobniejsze kawałki.
Kukurydzę używałam w puszcze, ale jeśli nie macie, a macie mrożoną, to weźcie ją. Najlepiej ją rozmrozić wcześniej, bo taka zimna kukurydza będzie hamowała rośnięcie ciasta drożdżowego.
A jak wy sobie radzicie z żywieniem dzieci siedzącymi cały dzień w domu?
Co oni lubią zjadać w przerwach między lekcjami?
Ja wam mogę polecić również do upieczenia zakręcone bułeczki pizze.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe pieczywo.






Bułki kukurydzianki przepis do druku

Bułki kukurydzianki
Składniki
Instrukcja
- Przygotuj zaczyn drożdżowy – do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- W dużej misce umieść mąkę, olej, jajko i sól, dodaj rozczyn drożdżowy (musi być "napuszony" i wyrośnięty).
- Wyrób ciasto – aż będzie elastyczne i odchodzące od ścianek.
- Miskę przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto na blat posypany odrobiną mąki, krótko zagnieć i podziel na 8 mniej więcej równych części.
- Każdą krótko ugnieć, uformuj w kulkę, a następnie mocno rozciągnij i rozpłaszcz.
- Ułóż placki na blaszce do pieczenia.
- Wierzch każdej posyp odrobiną tartego sera i nałóż po 2-3 czubate łyżeczki kukurydzy.
- Możesz dodatkowo posypać kukurydzę odrobiną soli.
- Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw tak na 30 minut.
- W między czasie zagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Wstaw bułki do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut – aż będą rumiane.
- Bułki można jeść na ciepło lub na zimno.