Zaktualizowany: 2024 17 lutegoOpublikowano: 2021 19 kwietnia
bułki kukurydzianki

Przepis na drożdżowe bułki kukurydzianki

Odkryj przepis na wyjątkowe drożdżowe bułeczki kukurydzianki z dodatkiem słodkiej kukurydzy na wierzchu, które rozpieszczą Twoje podniebienie. Mój prosty przepis opisany krok po kroku sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie przyjemnością nawet dla osób początkujących w kuchni. Dzięki połączeniu lekko chrupiącej konsystencji z delikatnym wnętrzem i wyrazistym smakiem kukurydzy, te bułeczki staną się ulubionym dodatkiem do Twoich posiłków. Spróbuj koniecznie!

bułki z serem i kukurydzą

Bułki kukurydzianki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz przekąski na słono i lubisz zjeść takie bułeczki w ciągu dnia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kukurydzianki

Bułki kukurydzianki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste drożdżowe bułki z serem i kukurydzą na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 5
Kalorie 240 kcal
Składniki

składniki na bułki z kukurydzą

  • 15 g drożdży (świeżych lub opakowanie 7 g suszonych)
  • 100 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru (do zaczynu drożdżowego)
  • 50 ml oleju (1/5 szklanki)
  • 1 jajo (rozmiar L)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g sera (mniej więcej – tartego )
  • 1 puszka kukurydzy (nie zużyłam całej)
Instrukcja
 

Jak zrobić bułki z kukurydzą krok po kroku

  • Przygotuj zaczyn drożdżowy – do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
    15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę, olej, jajko i sól, dodaj rozczyn drożdżowy (musi być "napuszony" i wyrośnięty).
    250 g mąki pszennej, 50 ml oleju, 1 jajo, 0,5 łyżeczki soli
  • Wyrób ciasto – aż będzie elastyczne i odchodzące od ścianek.
  • Miskę przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto na blat posypany odrobiną mąki, krótko zagnieć i podziel na 8 mniej więcej równych części.
  • Każdą krótko ugnieć, uformuj w kulkę, a następnie mocno rozciągnij i rozpłaszcz.
  • Ułóż placki na blaszce do pieczenia.
  • Wierzch każdej posyp odrobiną tartego sera i nałóż po 2-3 czubate łyżeczki kukurydzy.
    30 g sera, 1 puszka kukurydzy
  • Możesz dodatkowo posypać kukurydzę odrobiną soli.
  • Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw tak na 30 minut.
  • W między czasie zagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Wstaw bułki do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut – aż będą rumiane.
  • Bułki można jeść na ciepło lub na zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 240kcalWeglowodany: 26gBiałko: 8gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułki kukurydzianki

Kukurydzianki czyli bułeczki z kukurydzą – uwagi

Nauczanie zdalne trwa w najlepsze, dzieciaki w domu i co przerwę w lekcjach wietrzą lodówkę. I tylko ciągle słyszę – mamo, co jest do jedzenia? To się zebrałam i upiekłam im takie bułki kukurydzianki z odrobiną mozzarelli i kukurydzą. Bułeczki robi się szybko i bardzo prosto – najwięcej czasu zajmie wyrastanie ciasta. Ja ciasto drożdżowe przygotowałam zaraz po śniadaniu i zostawiłam w ciepłym miejscu, aby sobie rosło. Tym sposobem na drugie śniadanie mogłam już zaserwować cieplutkie bułeczki z kukurydzą. Moim dzieciom bardzo one zasmakowały i zjadły na raz po dwie. Okazało się, że trzeba było zrobić je z podwójnej porcji. Koniecznie przygotujcie rodzinie te bułeczki!

bułeczki z kukurydzą i serem

Składniki potrzebne do zrobienia bułek kukurydzianek

Oczywiście podstawą są tu drożdże – ja najczęściej używam świeże drożdże. Jeśli macie tylko suszone, to użyjcie jedno opakowanie. Zamiast mozzarelli możecie użyć dowolny ser żółty – wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Jeśli macie dostępny tylko ser w plastrach, to pokrójcie go na drobniejsze kawałki. Kukurydzę używałam w puszcze, ale jeśli nie macie, a macie mrożoną, to weźcie ją. Najlepiej ją rozmrozić wcześniej, bo taka zimna kukurydza będzie hamowała rośnięcie ciasta drożdżowego.

A jak wy sobie radzicie z żywieniem dzieci siedzącymi cały dzień w domu? Co oni lubią zjadać w przerwach między lekcjami?

Ja wam mogę polecić również do upieczenia zakręcone bułeczki pizze. Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe pieczywo.

bułeczki kukurydzianki
bułeczki z kukurydzą i serem
kukurydzianki

Polecane przepisy na słone przekąski

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne przekąski idealne do zjedzenia w ciągu dnia, albo na szybki posiłek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem