Przepis na leciutkie biszkopciki nadziane owocową ricottą i jagodami

biszkopciki z owocową ricottą

Dziś mam dla Was przepis na leciutkie i delikatne biszkopciki z owocową ricottą.

Te ciastka to super deser, który idealnie sprawdzi się na różne okazje, ale również jako weekendowy wypiek.

Pracę nad tymi biskwitami możecie podzielić sobie na etapy.

Najpierw przygotujcie biszkoptowe omleciki.

Robicie ciasto jak na biszkopt.

Na papierze do pieczenia odrysowujcie małe okręgi (ja odrysowałam spodek) i na nie nakładacie ciasto.

Biszkopciki zaraz po upieczeniu musicie delikatnie zdjąć z papieru do pieczenia i od razu zgiąć (gdy są jeszcze ciepłe).

Tak złożone studzicie je i dopiero wtedy nakładacie krem.

Najczęściej te ciastka nadziewane są bitą śmietaną, ale ja postanowiłam je troszkę „odchudzić”.

Dlatego do środka nałożyłam lekki serek ricotta zmiksowany z konfiturą z czarnej porzeczki od Stovit.

Kremu już dodatkowo wtedy nie trzeba dosładzać :)

Żeby było bardziej owocowo na krem nałożyłam jeszcze resztki jagód.

Biszkopciki z kremem i owocami wyszły przepyszne i delikatne.

A do tego miały niedużo kalorii!

Same plusy :)

Ps.

Polecam Wam także przepisy na inne ciasta biszkoptowe oraz na pyszne domowe desery.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
biszkoptowe ciastka z kremem i owocami
ciastka z kremem i owocami
biszkopty z kremem i jagodami
biszkoptowe omleciki z kremem
biszkoptowe biskwity z kremem i owocami
biskwity z kremem i owocami

Biszkopciki z owocową ricottą przepis do druku

biszkopciki z owocową ricottą

Biszkopciki z owocową ricottą

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i pyszne biszkoptowe ciastka z kremem z ricotty z konfiturą i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 6 minut
20 minut
Czas całkowity 36 minut
Danie Deser
Porcje 8
Kalorie 145 kcal

Składniki
  

biszkopciki

krem

  • 250 g serka ricotta
  • 120 g konfitury 4 lekko czubate łyżki, użyłam z czarnej porzeczki od Stovit
  • owoce opcjonalnie – u mnie jagody

Instrukcja
 

biszkopciki

  • Oddziel białka od żółtek i zmiksuj białka z cukrem na gęstą i puszystą pianę.
  • W tym czasie przesiej obydwie mąki przez sitko.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj 8 kół – ja położyłam na papierze spodek (o średnicy 11 cm) i go odrysowałam.
  • Nałóż ciasto biszkoptowe na narysowane koła.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 6 minut – aż będą lekko rumiane.
  • Od razu po upieczeniu delikatnie odklej biszkopciki od papieru do pieczenia, zegnij na pół i odłóż do wystudzenia.

krem

  • Serek ricotta przełóż do miseczki, dodaj konfiturę i zmiksuj do połączenia składników.
  • Nałóż krem na połówki biszkopcików.
  • Możesz krem dodatkowo posypać owocami.
  • Złóż ciastka i na koniec posyp je odrobiną cukru pudru.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 145kcalWeglowodany: 16gBiałko: 6gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit