Przepis na biszkopt z lekkim jagodowym musem

 

Idziemy na jagody :)

Mąż po połażeniu po lesie za jagodami doszedł do wniosku, że cena na ryneczku jest na prawdę bardzo przyjazna ;)

Zakupił mi jagody i tym sposobem powstał ten biszkopt z jagodowym musem i jeszcze mi ich zostało trochę na przepyszny koktajl truskawko-jagodowy :)

A co do samego ciasta biszkoptowego – to „niebo w gębie” – lekki i puszysty biszkopt, a do tego bardzo delikatny mus ze zmiksowanych jagód i bitej śmietany kremówki.

Ja się zakochałam w tym cieście, a moja córcia stanowi niezła konkurentkę w zjedzonych kawałkach – a nawet muszę przyznać, że mnie w tym względzie pobiła (ona jeszcze nie martwi się rozmiarem swojej talii ;)).

Proponuję biszkopt upiec wcześniej (może być dzień wcześniej), bo musi porządnie wystygnąć przed dodaniem do niego musu.

Biszkopt piekłam w foremce 24/24 cm, możecie też zrobić wersję okrągłą w tortownicy o średnicy 26 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z jagodami :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 6 ocen
Postaw mi kawę

 

biszkopt z jagodowym musem

biszkopt z kremem jagodowym

proste ciasto z kremem jagodowym

jagodowy biszkopt z musem i jagodami

 

 

Biszkopt z jagodowym musem przepis

biszkopt z jagodowym musem4

Biszkopt z jagodowym musem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto biszkoptowe przekładane jagodowym kremem.
4.5 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje

Składniki

biszkopt:

mus:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Ubij białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
    3 białka, 125 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sito.
    100 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Wyłącz mikser.
    3 żółtka
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przelej ciasto do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche - nie smarowane tłuszczem).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź, a następnie przetnij na dwa placki.

mus:

  • Mniej więcej 2/3 jagód zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
    około 200 g jagód, 2-3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Śmietanę kremówkę bij, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    1 łyżka żelatyny
  • Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zmiksowanych jagód i całość dodaj do śmietany kremówki - krótko zmiksuj.
  • Pozostałe jagody dodaj do musu i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Spód biszkoptu włóż znowu do foremki (załóż rant) i wyłóż na niego mus.
  • Wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Schłodź w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
  • Przed podaniem udekoruj odrobiną jagód, albo ubitą śmietaną kremówką.
    jagody

Notatki

Porcja na foremkę 24/24 cm lub 26 cm średnicy.
Słowa kluczowe biszkopt z kremem, ciasto bankietowe, ciasto z kremem jagodowym, jagadowe ciasto z kremem, krem jagodowy, mus jagodowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Sprawdź ten przepis

Proste ciasto z malinami i kremem

Sprawdź ten przepis
łatwe ciasto

Czekoladowy biszkopt Wiktorii

Sprawdź ten przepis
biszkopt Wiktorii