Biszkopt z jagodowym musem
Przepis na biszkopt z lekkim jagodowym musem
Zapraszam na pyszne i lekkie ciasto – biszkopt z jagodowym musem. Mamy tutaj dwie warstwy puszystego białego biszkopta pomiędzy którymi znajduje się warstwa cudownie owocowego jagodowego musu. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Biszkopt z jagodowym musem przepis krok po kroku
Jeśli szukacie przepisu na lekkie owocowe ciasto idealne na lato, to koniecznie zróbcie ten biszkopt z jagodowym kremem.
Biszkopt z jagodowym musem przepis
Wyposażenie
- Porcja na foremkę 24/24 cm lub 26 cm średnicy.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 3 żółtka
- 125 g cukru (- trochę ponad pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na mus jagodowy do ciasta
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru
- około 200 g jagód
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru pudru (do jagód)
- 1 łyżka żelatyny (- czubata + odrobina zimnej wody do żelatyny)
- jagody ( do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta
- Ubij białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.3 białka, 125 g cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sito.100 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Wyłącz mikser.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przelej ciasto do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche – nie smarowane tłuszczem).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź, a następnie przetnij na dwa placki.
Jak zrobić mus jagodowy do ciasta
- Mniej więcej 2/3 jagód zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.około 200 g jagód, 2-3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny
- Śmietanę kremówkę bij, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 łyżka żelatyny
- Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zmiksowanych jagód i całość dodaj do śmietany kremówki – krótko zmiksuj.
- Pozostałe jagody dodaj do musu i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Spód biszkoptu włóż znowu do foremki (załóż rant) i wyłóż na niego mus.
- Wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Schłodź w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
- Przed podaniem udekoruj odrobiną jagód, albo ubitą śmietaną kremówką.jagody
Prywatne
Ciasto z jagodowym musem – uwagi
Idziemy na jagody :)
Mąż po połażeniu po lesie za jagodami doszedł do wniosku, że cena na ryneczku jest na prawdę bardzo przyjazna ;)
Zakupił mi jagody i tym sposobem powstał ten biszkopt z jagodowym musem i jeszcze mi ich zostało trochę na przepyszny koktajl truskawko-jagodowy :)
A co do samego ciasta biszkoptowego – to „niebo w gębie” – lekki i puszysty biszkopt, a do tego bardzo delikatny mus ze zmiksowanych jagód i bitej śmietany kremówki.
Ja się zakochałam w tym cieście, a moja córcia stanowi niezła konkurentkę w zjedzonych kawałkach – a nawet muszę przyznać, że mnie w tym względzie pobiła (ona jeszcze nie martwi się rozmiarem swojej talii ;)).
Proponuję biszkopt upiec wcześniej (może być dzień wcześniej), bo musi porządnie wystygnąć przed dodaniem do niego musu.
Biszkopt piekłam w foremce 24/24 cm, możecie też zrobić wersję okrągłą w tortownicy o średnicy 26 cm.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z jagodami :D
Polecane przepisy na ciasta z owocami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na lekkie i pyszne ciasta z owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
8 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ależ on apetycznie wygląda! Na pewno smakował nieziemsko :)
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Genialnie wygląda ! Mam w planie przygotować podobne na imieninki mojego synka :) Pozdrawiam serdecznie !
:) Taki jagodowy mus jest rewelacyjny – polecam!
Wygląda barrdzoo apetycznie; )
Dzięki :)
Wygląda cudownie, ten kolor! Coś wspaniałego :)
Ja się w najbliższych dniach wybieram po jeżyny :)
ja planuję nalewke jeżynową :)
pyszności:)