Przepis na biszkopt z jagodowym musem

 

Idziemy na jagody :)

Mąż po połażeniu po lesie za jagodami doszedł do wniosku, że cena na ryneczku jest na prawdę bardzo przyjazna ;)

Zakupił mi jagody i tym sposobem powstał ten biszkopt z jagodowym musem i jeszcze mi ich zostało trochę na przepyszny koktajl truskawko-jagodowy :)

A co do samego biszkoptu – to „niebo w gębie” – lekki, w ogóle nie suchy biszkopt i bardzo delikatny mus ze zmiksowanych jagód i bitej śmietany kremówki.

Ja się zakochałam w tym cieście, a moja córcia stanowi niezła konkurentkę w zjedzonych kawałkach – a nawet muszę przyznać, że mnie w tym względzie pobiła (ona jeszcze nie martwi się rozmiarem swojej talii ;)).

Proponuję biszkopt upiec wcześniej (może być dzień wcześniej), bo musi porządnie wystygnąć przed dodaniem do niego musu.

Biszkopt piekłam w foremce 24/24 cm, możecie też zrobić wersję okrągłą w tortownicy o średnicy 26 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z jagodami :D

 

biszkopt z jagodowym musem4

biszkopt z jagodowym musem2

biszkopt z jagodowym musem3

biszkopt z jagodowym musem1

 

Przepis na biszkopt z jagodowym musem

 

Biszkopt z jagodowym musem

Wypieki Beaty
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje

Składniki
  

biszkopt:

mus:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Ubij białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie gęsta dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści.
  • Obydwie mąki przesiej przez sito.
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Wyłącz mikser.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przelej ciasto do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche - nie smarowane tłuszczem).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź, a następnie przetnij na dwa placki.

mus:

  • Mniej więcej 2/3 jagód zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Śmietanę kremówkę bij, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zmiksowanych jagód i całość dodaj do śmietany kremówki - krótko zmiksuj.
  • Pozostałe jagody dodaj do musu i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Spód biszkoptu włóż znowu do foremki (załóż rant) i wyłóż na niego mus.
  • Wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Schłódź w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
  • Przed podaniem udekoruj odrobiną jagód, albo ubitą śmietaną kremówką.

Notatki

Porcja na foremkę 24/24 cm lub 26 cm średnicy.
Słowa kluczowe biszkopt, jagody, kremówka, żelatyna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.