Proste ciasto z malinami i kremem

Przepis na ciasto malinowe z kremem kokosowym i owocami

Dziś u mnie proste ciasto z malinami i kremem kokosowym, a do tego mnóstwo świeżych owoców, które tworzą piękną i smakowitą dekorację. Samo ciasto to puszysty i wilgotny biszkopt maślany. Po przełożeniu kremem z mleczka kokosowego i frużeliną malinową smakuje wręcz obłędnie. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z malinami i kremem

Proste ciasto z malinami i kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne ciasta z dużą ilością owoców i kremem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

łatwe ciasto

Proste ciasto z malinami i kremem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na maślane ciasto z malinami i kremem kokosowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Składniki

składniki na biszkopt maślany

  • 200 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (- rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
  • 50 g malin (mrożonych )

składniki na frużelinę malinową

składniki na krem kokosowy

dodatkowe składniki

  • świeże owoce (do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt maślany

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.
    4 jajka
  • Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj – tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo!
  • Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.
    50 g malin
  • Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 – 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.

Jak zrobić frużelinę malinową do ciasta

  • Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej – tak aby maliny się delikatnie rozpadły – w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.
    100 g malin, 1-2 łyżki cukru
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców – energicznie zamieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.

Jak zrobić krem kokosowy

  • Mocno schłodzone mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i ubij mikserem na dużych obrotach razem z cukrem pudrem (zamiast mleczka możesz użyć zwykłą śmietanę kremówkę – około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.
    0,5 puszki mleczka kokosowego, 1-2 łyżki cukru pudru, 60 g serka mascarpone

Ciasto z malinami i kremem – wykończenie

  • Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.
    świeże owoce
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto maślane z malinami, maślane ciasto z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
malinowe ciasto z kremem kokosowym

Maślane ciasto z frużeliną malinową – uwagi

Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.

Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.

Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi :D

Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.

Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne :)

Jak zrobić krem z mleczka kokosowego?

Aby krem udał się dobrze, musicie wcześniej mocno schłodzić mleczko kokosowe w lodówce – najlepiej zrobić to przez całą noc. Do miksowania używamy jedynie twardą białą część mleczka – wodę wylewamy. Aby uzyskać jeszcze bardziej stabilny krem kokosowy możecie użyć zamiast mleczka śmietankę kokosową – Coconut Cream. Tu praktycznie cała puszka jest gęsta i bez wody.

Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z dużą ilością owoców
ciasto z malinami i kremem 5
ciasto z malinami i kremem kokosowym
przepis na proste ciasto z owocami
ciasto z malinami i kremem z mleczka kokosowego
biszkopt maślany z malinami i kremem

Polecane przepisy na ciasta biszkoptowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta biszkoptowe przygotowane różnymi dodatkami i kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: