ciasto z malinami i kremem 3

 

Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.

Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.

Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi :D

Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.

Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne :)

Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.

ciasto z malinami i kremem 2

 

ciasto z malinami i kremem 5

 

ciasto z malinami i kremem wspolne

 

ciasto z malinami i kremem 6

 

ciasto z malinami i kremem 7

 

ciasto z malinami i kremem 9

 

ciasto z malinami i kremem 11

 

ciasto z malinami i kremem 12

 

łatwe ciasto

Proste ciasto z malinami i kremem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopt:

frużelina malinowa:

krem:

dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.
  • Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj.
  • Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.
  • Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.

frużelina:

  • Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej - tak aby maliny się delikatnie rozpadły - w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców - energicznie zamieszaj.
  • Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.

krem:

  • Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubij mikserem na dużych obrotach (zamiast mleczka możesz użyć śmietanę kremówkę - około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.

wykończenie:

  • Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!