Przepis na ciasto malinowe z kremem kokosowym i owocami

Proste ciasto z malinami i kremem


Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.

Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.

Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi :D

Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.

Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne :)

Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z malinami i kremem

 

ciasto z malinami i kremem 5

 

malinowe ciasto z kremem kokosowym

 

ciasto z dużą ilością owoców

 

ciasto z malinami i kremem kokosowym

 

przepis na proste ciasto z owocami

 

ciasto z malinami i kremem z mleczka kokosowego

 

biszkopt maślany z malinami i kremem

 

Proste ciasto z malinami i kremem przepis

łatwe ciasto

Proste ciasto z malinami i kremem

Wypieki Beaty
Przepis na maślane ciasto z malinami i kremem kokosowym.
5 z 2 ocen

Składniki

biszkopt:

frużelina malinowa:

krem:

dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.
    4 jajka
  • Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo!
  • Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.
    50 g malin
  • Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 - 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.

frużelina:

  • Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej - tak aby maliny się delikatnie rozpadły - w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.
    100 g malin, 1-2 łyżki cukru
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców - energicznie zamieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.

krem:

  • Mocno schłodzone mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i ubij mikserem na dużych obrotach razem z cukrem pudrem (zamiast mleczka możesz użyć zwykłą śmietanę kremówkę - około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.
    0,5 puszki mleczka kokosowego, 1-2 łyżki cukru pudru, 60 g serka mascarpone

wykończenie:

  • Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.
    świeże owoce
Słowa kluczowe ciasto maślane z malinami, maślane ciasto z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Sprawdź ten przepis

Czekoladowy biszkopt Wiktorii

Sprawdź ten przepis
biszkopt Wiktorii

Malinowa chmurka na biszkopcie

Sprawdź ten przepis
malinowa chmurka na biszkopcie