Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.
Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.
Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi :D
Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.
Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne :)
Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.

Proste ciasto z malinami i kremem
Składniki
biszkopt:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 50 g mrożonych malin
frużelina malinowa:
- 100 g malin
- 1-2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
- pół puszki bardzo zimnego mleczka kokosowego (użyłam puszkę o pojemności 425 ml)
- 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 60 g serka mascarpone
dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
Instrukcja
biszkopt:
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.
- Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj.
- Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.
- Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
frużelina:
- Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej - tak aby maliny się delikatnie rozpadły - w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców - energicznie zamieszaj.
- Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.
krem:
- Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubij mikserem na dużych obrotach (zamiast mleczka możesz użyć śmietanę kremówkę - około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.
wykończenie:
- Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.
Pycha
te owoce… <3!!!
:)