Przepis na ciasto malinowe z kremem kokosowym i owocami
Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.
Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.
Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi :D
Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.
Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne :)
Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.
Proste ciasto z malinami i kremem przepis

Proste ciasto z malinami i kremem
Składniki
biszkopt:
- 200 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka - rozmiar L
- 50 g malin mrożonych
frużelina malinowa:
- 100 g malin
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - płaska
krem:
- 0,5 puszki mleczka kokosowego bardzo zimnego (użyłam puszkę o pojemności 425 ml) - może też być śmietanka kokosowa (coconut cream)
- 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 60 g serka mascarpone zimnego
dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
Instrukcja
biszkopt:
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.4 jajka
- Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników, nie miksuj za długo!
- Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.50 g malin
- Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 - 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
frużelina:
- Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej - tak aby maliny się delikatnie rozpadły - w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.100 g malin, 1-2 łyżki cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców - energicznie zamieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.
krem:
- Mocno schłodzone mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i ubij mikserem na dużych obrotach razem z cukrem pudrem (zamiast mleczka możesz użyć zwykłą śmietanę kremówkę - około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.0,5 puszki mleczka kokosowego, 1-2 łyżki cukru pudru, 60 g serka mascarpone
wykończenie:
- Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.świeże owoce