Ciasto biszkoptowe z jabłkami, borówkami i czerwonymi porzeczkami – „na bogato” ;)
Lubicie ciasta z owocami?
Te polubicie na pewno :)
Lekkie biszkoptowe ciasto z dodatkiem masła, masa jabłek i jako dodatek (opcjonalny, ale mile widziany) borówki i trochę czerwonych porzeczek.
Dzięki masłu w cieście i pokrojonym na plasterki jabłkom ciasto nie jest suche i długo utrzymuje świeżość – jeśli schowacie go w szczelnym pojemniku to może Wam spokojnie postać kilka dni – o ile dacie mu spokój :)
Ja swoje ciacho upiekłam w środę, wystudziłam, zapakowałam razem z foremką w foliową reklamówką i wywiozłam na urlop :) Przy konsumpcji w niedzielę ciasto było równie wilgotne i miękkie jak w dniu upieczenia :)
Myślę, że taka recenzja mówi sama za siebie :)
Zapraszam również na inne pyszne ciasta z owocami :D

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki oleju
- łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- około 600 g jabłek (użyłam 2 bardzo duże jabłka, garść borówek i trochę czerwonych porzeczek)
- dodatkowo:cukier puder do oprószenia
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
- Obydwie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
- Masło rozpuść, przestudź i zmieszaj a olejem.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko w plasterki.
- Do masy jajecznej wsyp porcjami mąkę, dodaj masło i krótko zmiksuj.
- Dadaj do masy około 2/3 owoców i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
- Na wierzchu ułóż resztę jabłek.
- Piecz w 180 stopniach (lub w 170 z termoobiegiem) przez około 50 -60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z lipcowego numeru „Moich smaków życia”.