Ciasto biszkoptowe z jabłkami, borówkami i czerwonymi porzeczkami – „na bogato” ;)

ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

Lubicie ciasta z owocami?

Te polubicie na pewno :)

Lekkie biszkoptowe ciasto z dodatkiem masła, masa jabłek i jako dodatek (opcjonalny, ale mile widziany) borówki i trochę czerwonych porzeczek.

Dzięki masłu w cieście i pokrojonym na plasterki jabłkom ciasto nie jest suche i długo utrzymuje świeżość – jeśli schowacie go w szczelnym pojemniku to może Wam spokojnie postać kilka dni – o ile dacie mu spokój :)

Ja swoje ciacho upiekłam w środę, wystudziłam, zapakowałam razem z foremką w foliową reklamówką i wywiozłam na urlop :) Przy konsumpcji w niedzielę ciasto było równie wilgotne i miękkie jak w dniu upieczenia :)

Myślę, że taka recenzja mówi sama za siebie :)

Zapraszam również na inne pyszne ciasta z owocami :D

ciasto biszkoptowe z jabłkami

ciasto biszkoptowe z jabłkami

ciasto biszkoptowe z jabłkami

ciasto biszkoptowe z jabłkami

ciasto biszkoptowe z jabłkami

ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  • Obydwie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  • Masło rozpuść, przestudź i zmieszaj a olejem.
  • Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko w plasterki.
  • Do masy jajecznej wsyp porcjami mąkę, dodaj masło i krótko zmiksuj.
  • Dadaj do masy około 2/3 owoców i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
  • Na wierzchu ułóż resztę jabłek.
  • Piecz w 180 stopniach (lub w 170 z termoobiegiem) przez około 50 -60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z lipcowego numeru „Moich smaków życia”.

 

ciasto biszkoptowe z jabłkami