Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Przepis na biszkoptowe ciasto z jabłkami, borówkami i czerwonymi porzeczkami
Zapraszam dziś na niezwykle puszyste i jednocześnie fajnie wilgotne ciasto biszkoptowe z jabłkami i drobnymi owocami. Podstawą tego ciasta jest biszkopt tłuszczowy, czyli biszkopt zrobiony z dodatkiem masła. Dzięki temu nie jest on tak suchy jak biszkopt tradycyjny i dłużej zachowuje świeżość. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto biszkoptowe z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i bardzo puszyste ciasta pieczone z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto biszkoptowe z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na puszyste ciasto biszkoptowe z owocami
- 1 szklanka mąki pszennej (- 150 g)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (- 90 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka (- rozmiar L)
- 1 szklanka cukru (- 200 g)
- 100 g masła (rozpuszczonego )
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego ( lub ekstraktu waniliowego)
- około 600 g jabłek ((użyłam 2 bardzo duże jabłka, garść borówek i trochę czerwonych porzeczek))
- cukier puder ( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić biszkoptowe ciasto z jabłkami
- Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą, gęstą masę.4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Obydwie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło rozpuść, przestudź i zmieszaj z olejem.100 g masła, 4 łyżki oleju
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko w plasterki.około 600 g jabłek
- Do masy jajecznej wsyp porcjami mąkę, dodaj masło i krótko zmiksuj.
- Dadaj do masy około 2/3 owoców i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
- Na wierzchu ułóż resztę jabłek i ewentualnie drobne owoce.
- Piecz w 180 stopniach tryb góra/dół (lub w 170 z termoobiegiem) przez około 50 -60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Puszyste ciasto z owocami – uwagi
Przepis na dziś – ciasto biszkoptowe z jabłkami i drobnymi owocami.
Lubicie ciasta z owocami?
Te polubicie na pewno :)
Lekkie biszkoptowe ciasto z dodatkiem masła, masa jabłek i jako dodatek (opcjonalny, ale mile widziany) borówki i trochę czerwonych porzeczek.
Dzięki masłu w cieście i pokrojonym na plasterki jabłkom ciasto nie jest suche i długo utrzymuje świeżość – jeśli schowacie go w szczelnym pojemniku to może Wam spokojnie postać kilka dni – o ile dacie mu spokój :)
Ja swoje ciacho upiekłam w środę, wystudziłam, zapakowałam razem z foremką w foliową reklamówką i wywiozłam na urlop.
Przy konsumpcji w niedzielę ciasto było równie wilgotne i miękkie jak w dniu upieczenia :)
Myślę, że taka recenzja mówi sama za siebie :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na biszkopt z jabłkami!
Zapraszam również na inne pyszne ciasta z owocami :D
Przy okazji polecam wam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i słodkich wypieków na każdą okazję :)
Przepis pochodzi z lipcowego numeru „Moich smaków życia”.
Polecane przepisy na pyszne ciasta biszkoptowe
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta na bazie biszkopta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto biszkoptowe z jabłkami przepis
Zapraszam na proste i szybkie ciasto z jabłkami. To wilgotny maślany biszkopt pieczony z jabłkiem pokrojonym na plasterki i jeśli lubicie z drobnymi owocami - jak np. borówki. Ciasto wychodzi super puszyste i wysokie, a do tego dzięki dodatkowi masła i oleju nie jest suche jak typowy biszkopt. Dlatego biszkopt z masłem dłużej zachowuje świeżość i wilgotność. Szczególnie jeśli ciasto z jabłkami przechowacie w szczelnym pojemniku.
Przepis na biszkopt z jabłkami
Zobaczcie mój przepis na biszkopt maślany z owocami i sprawdźcie jak zrobić biszkopt z masłem i owocami. Dokładnie opisany przepis krok po kroku pozwoli upiec wam pyszne ciasto z owocami, którym zachwycicie wszystkich! Sami się przekonajcie. Ten maślany biszkopt możecie zrobić również z innymi dostępnymi aktualnie owocami - myślę, że biszkopt z truskawkami będzie smakował obłędnie! A wy jakie owoce byście tu użyli? Jabłka do ciasta trzeba najlepiej obrać i usunąć gniazdo nasienne, a potem pokroić na dość cienkie plasterki. Jabłka w cieście dodadzą biszkoptowi wilgotności i oczywiście wspaniałego smaku. Koniecznie musicie upiec to biszkoptowe ciasto z jabłkami! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami oraz moje przepisy na ciasta biszkoptowe.