Torcik z jeżynami i borówkami
Moja córka obchodziła w tym roku swoje siódme urodziny, gdy byliśmy na urlopie. Przez ostatnie pół roku wymyślała, jaki by chciała mieć tort, a ja musiałam temperować jej zapędy i tłumaczyć, że będziemy wtedy we Włoszech i nie bardzo będę miała jak jej zrobić wymarzony tort.
Urlop urlopem, ale przecież nie zostawię dziecka bez tortu ;)
Dlatego jeszcze w domu upiekłam dwa małe biszkopty królowej Wiktorii, kupiłam mascarpone, kremówkę i białą czekoladę i wszystko to zabrałam do Toskanii :) (na szczęście Weronika miała urodziny w drugim dniu pobytu, więc wiedziałam, ze biszkoptom nic się nie stanie).
W dniu urodzin zmiksowałam kremówkę, rozpuściłam czekoladę i dodałam ją razem z mascarpone do śmietany. Do przełożenia tortu użyłam dodatkowo borówki oraz jeżyny nazbierane na miejscu z ogromnego krzaczora :D
Zdjęcia torcika powstały w okolicznym porzuconym domu w ruinie – w zasadzie zostały z niego głównie schody – ale za to jaka fotogeniczna ta ruina :D
Podaję przepis na torcik o średnicy 16-18 cm.
Torcik z jeżynami i borówkami
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- owoce - u mnie borówki i jeżyny
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki.
- Po każdym jajku krótko zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy 16-18 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Jeśli pieczesz ciasto w jednej foremce to wydłuż czas pieczenia.
- Upieczone biszkopty ostudź, a następnie przekrój każdy na dwa blaty.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
- Kremem przełóż blaty biszkopta.
- Dodatkowo nałóż na krem trochę owoców - świeżych lub z puszki.
…nie ma rzeczy niemożliwych :) fajna Mama z Pani :) pozdrawiam :)
dziękuję :)
pięknie wygląda :) zjadłabym taki torcik na śniadanie ;)
Dziękuję :)