Torcik z jeżynami i borówkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Torcik z jeżynami i borówkami

By | 2017-07-17T12:03:56+00:00 2016 Wrzesień 16th|Ciasta biszkoptowe, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem, Torty|

Torcik z jeżynami i borówkami

 

biszkopt z kremem

 

Moja córka obchodziła w tym roku swoje siódme urodziny, gdy byliśmy na urlopie. Przez ostatnie pół roku wymyślała, jaki by chciała mieć tort, a ja musiałam temperować jej zapędy i tłumaczyć, że będziemy wtedy we Włoszech i nie bardzo będę miała jak jej zrobić wymarzony tort.

Urlop urlopem, ale przecież nie zostawię dziecka bez tortu 😉

Dlatego jeszcze w domu upiekłam dwa małe biszkopty królowej Wiktorii, kupiłam mascarpone, kremówkę i białą czekoladę i wszystko to zabrałam do Toskanii 🙂 (na szczęście Weronika miała urodziny w drugim dniu pobytu, więc wiedziałam, ze biszkoptom nic się nie stanie).

W dniu urodzin zmiksowałam kremówkę, rozpuściłam czekoladę i dodałam ją razem z mascarpone do śmietany. Do przełożenia tortu użyłam dodatkowo borówki oraz jeżyny nazbierane na miejscu z ogromnego krzaczora 😀

Zdjęcia torcika powstały w okolicznym porzuconym domu w ruinie – w zasadzie zostały z niego głównie schody – ale za to jaka fotogeniczna ta ruina 😀

Podaję przepis na torcik o średnicy 16-18 cm.

ciasto z owocami i kremem

 

tort z kremem i owocami

 

torcik z kremem

 

tort z kremem

 

Torcik z jeżynami i borówkami
 
Autor:
Składniki
biszkopty:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • owoce - u mnie borówki i jeżyny
Wykonanie
biszkopty:
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki.
  4. Po każdym jajku krótko zmiksuj.
  5. Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
  6. Ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy 16-18 cm.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  8. Jeśli pieczesz ciasto w jednej foremce to wydłuż czas pieczenia.
  9. Upieczone biszkopty ostudź, a następnie przekrój każdy na dwa blaty.
krem:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
  3. Kremem przełóż blaty biszkopta.
  4. Dodatkowo nałóż na krem trochę owoców - świeżych lub z puszki.
 

Reklama

4 komentarze

  1. Anna 2016/09/16 at 09:37 - Reply

    …nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 fajna Mama z Pani 🙂 pozdrawiam 🙂

    • wypiekibeaty 2016/09/21 at 18:40 - Reply

      dziękuję 🙂

  2. Sarna 2016/09/16 at 07:50 - Reply

    pięknie wygląda 🙂 zjadłabym taki torcik na śniadanie 😉

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: