Torcik z jeżynami i borówkami

 

biszkopt z kremem

 

Moja córka obchodziła w tym roku swoje siódme urodziny, gdy byliśmy na urlopie. Przez ostatnie pół roku wymyślała, jaki by chciała mieć tort, a ja musiałam temperować jej zapędy i tłumaczyć, że będziemy wtedy we Włoszech i nie bardzo będę miała jak jej zrobić wymarzony tort.

Urlop urlopem, ale przecież nie zostawię dziecka bez tortu ;)

Dlatego jeszcze w domu upiekłam dwa małe biszkopty królowej Wiktorii, kupiłam mascarpone, kremówkę i białą czekoladę i wszystko to zabrałam do Toskanii :) (na szczęście Weronika miała urodziny w drugim dniu pobytu, więc wiedziałam, ze biszkoptom nic się nie stanie).

W dniu urodzin zmiksowałam kremówkę, rozpuściłam czekoladę i dodałam ją razem z mascarpone do śmietany. Do przełożenia tortu użyłam dodatkowo borówki oraz jeżyny nazbierane na miejscu z ogromnego krzaczora :D

Zdjęcia torcika powstały w okolicznym porzuconym domu w ruinie – w zasadzie zostały z niego głównie schody – ale za to jaka fotogeniczna ta ruina :D

Podaję przepis na torcik o średnicy 16-18 cm.

ciasto z owocami i kremem

 

tort z kremem i owocami

 

torcik z kremem

 

tort z kremem

 

biszkopt z kremem

Torcik z jeżynami i borówkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopty:

Instrukcja
 

biszkopty:

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki.
  • Po każdym jajku krótko zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
  • Ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy 16-18 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  • Jeśli pieczesz ciasto w jednej foremce to wydłuż czas pieczenia.
  • Upieczone biszkopty ostudź, a następnie przekrój każdy na dwa blaty.

krem:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.
  • Kremem przełóż blaty biszkopta.
  • Dodatkowo nałóż na krem trochę owoców - świeżych lub z puszki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!