Przepis na czekoladowy biszkopt Wiktorii
Całkiem niedawno robiłam biszkopt Wiktorii z wersji „białej”, a dziś zapraszam na czekoladowy biszkopt Wiktorii z bitą śmietaną i duszonymi gruszkami (chociaż owoce możecie wykorzystać dowolne).
Biszkopt czekoladowy w tej wersji jest bardziej aksamitny i nie jest taki suchy jak nasz tradycyjny biszkopt.
Możecie go wykorzystać do upieczenia tortu szwarcwaldzkiego (z Czarnego Lasu), gdyż będzie się świetnie komponował z konfiturą z wiśni i bitą śmietaną.
Ciasto jest wilgotne dzięki dużej ilości masła, ale możecie go jeszcze dodatkowo nasączyć (np. słodką herbatą z dodatkiem alkoholu lub kawą).
Najlepiej jest upiec oddzielnie dwa blaty, ale jeśli nie macie dwóch foremek i nie macie czasu na długie pieczenie, wtedy można upiec całość w jednej (wydłużcie wtedy czas pieczenia) i po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć wzdłuż na pół.
Podaję porcję na tortownicę 22 cm.
Ps. Nie mam zdjęć przekrojonego kawałka, gdyż ciasto było dla koleżanki.
Czekoladowy biszkopt Wiktorii przepis do druku

Czekoladowy biszkopt Wiktorii
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki
biszkopt czekoladowy:
- 200 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 160 g mąki
- 40 g kakao gorzkiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki zimnej
- 250 g serka mascarpone (opcjonalnie) zimnego
- 3-4 łyżki cukru pudru lub do smaku
- owoce lub ulubiona konfitura
Instrukcja
biszkopt:
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż będzie puszyste i białe.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.160 g mąki, 40 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, po każdym chwilę miksuj.4 jajka
- Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i wymieszaj do połączenia.
- Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą dwie tortownice o średnicy 22 cm.
- Przelej ciasto do foremek i wstaw do piekarnika
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to wydłuż czas pieczenia do około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu przestudź.
krem:
- Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
- Teraz możesz dodać serek mascarpone i krótko go zmiksować ze śmietaną.250 g serka mascarpone
wykończenie:
- Jeden z blatów biszkopta połóż na talerzu (możesz go teraz nasączyć).
- Na wierzch nałóż pokrojone owoce lub posmaruj go konfiturą.owoce
- Wyłóż połowę bitej śmietany.
- Przykryj drugim blatem i wyłóż resztę śmietany.
- Udekoruj wg uznania.