Przepis na czekoladowy biszkopt Wiktorii

Całkiem niedawno robiłam biszkopt Wiktorii z wersji „białej”, a dziś zapraszam na czekoladowy biszkopt Wiktorii z bitą śmietaną i duszonymi gruszkami (chociaż owoce możecie wykorzystać dowolne).

Biszkopt czekoladowy w tej wersji jest bardziej aksamitny i nie jest taki suchy jak nasz tradycyjny biszkopt.

Możecie go wykorzystać do upieczenia tortu szwarcwaldzkiego (z Czarnego Lasu), gdyż będzie się świetnie komponował z konfiturą z wiśni i bitą śmietaną.

Ciasto jest wilgotne dzięki dużej ilości masła, ale możecie go jeszcze dodatkowo nasączyć (np. słodką herbatą z dodatkiem alkoholu lub kawą).

Najlepiej jest upiec oddzielnie dwa blaty, ale jeśli nie macie dwóch foremek i nie macie czasu na długie pieczenie, wtedy można upiec całość w jednej (wydłużcie wtedy czas pieczenia) i po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć wzdłuż na pół.

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

Ps. Nie mam zdjęć przekrojonego kawałka, gdyż ciasto było dla koleżanki.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


czekoladowy biszkopt Wiktorii1

czekoladowy biszkopt Wiktorii3

czekoladowy biszkopt Wiktorii4

Czekoladowy biszkopt Wiktorii przepis do druku

biszkopt Wiktorii

Czekoladowy biszkopt Wiktorii

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny maślany biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i gruszkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 godz
Danie Tort
Porcje 12 porcji

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.

Składniki

biszkopt czekoladowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem, aż będzie puszyste i białe.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    160 g mąki, 40 g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, po każdym chwilę miksuj.
    4 jajka
  • Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i wymieszaj do połączenia.
  • Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą dwie tortownice o średnicy 22 cm.
  • Przelej ciasto do foremek i wstaw do piekarnika
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to wydłuż czas pieczenia do około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu przestudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
  • Teraz możesz dodać serek mascarpone i krótko go zmiksować ze śmietaną.
    250 g serka mascarpone

wykończenie:

  • Jeden z blatów biszkopta połóż na talerzu (możesz go teraz nasączyć).
  • Na wierzch nałóż pokrojone owoce lub posmaruj go konfiturą.
    owoce
  • Wyłóż połowę bitej śmietany.
  • Przykryj drugim blatem i wyłóż resztę śmietany.
  • Udekoruj wg uznania.
Słowa kluczowe biała czekolada, gruszki, kakao, kremówka, mascarpone, owoce, śmietanka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!