Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto czekoladowe z rodzynkami

By |2018-12-06T11:23:06+00:002018 Grudzień 7th|Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe|

Ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami

 

ciasto czekoladowe erica lanlarda

 

Przepis na ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda.

Przeglądałam ją znowu ostatnio i znowu wyskoczyło mi kilka przepisów, które koniecznie – KONIECZNIE – i niezwłocznie muszę wypróbować.

Między nimi znalazł się właśnie ten przepis (bo akurat szukałam prostego przepisu na ciasto czekoladowe), ale wpadł mi też w oko przepis na gorącą czekoladę po wiedeńsku i przepis na kawę brulee 😀

Chłód za oknem nastraja pozytywnie do takich przepisów – prawda?

W oryginalnym przepisie Eric namoczone w rumie rodzynki daje na wierzch ciasta, a następnie polewa je rozpuszczoną czekoladą.

Ja je wolałam dać do środka ciasta – wy sami zdecydujcie, którą wersję wolicie.

Pamiętajcie tylko, że rodzynki trzeba namoczyć przez noc w rumie, tak aby ładnie zmiękły i przeszły jego smakiem. Dlatego najpierw przygotujcie rodzynki, a za ciasto weźcie się następnego dnia.

Jeśli lubicie czekoladowe ciasta, to koniecznie zajrzyjcie do moich licznych przepisów na wypieki z czekoladą.

 

proste ciasto czekoladowe  ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami
 

czekoladowe ciasto z bakaliami  czekoladowe ciasto z rodzynkami i orzechami
 

kawa z ciastem czekoladowym  kawa i ciasto czekoladowe
 

Przepis do druku

Ciasto czekoladowe z rodzynkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na większą keksówkę - taką o długości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja - użyłam rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 75 g rodzynek
  • rum do zalania rodzynek
polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • około 30 g posiekanych orzechów
Wykonanie
  1. Rodzynki zalej rumem - tak aby je przykrył i odstaw na noc do nasączenia (jeśli za późno się zorientowałaś i nie masz na to czasu, to pogrzej rodzynki razem z rumem w rondelku - tak aby napęczniały, a następnie je przestudź).
  2. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i przestudź.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  4. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  5. Do masy jajecznej dodaj czekoladę i zmieszaj.
  6. Wsyp suche składniki i wymieszaj łopatką.
  7. Dodaj do ciasta odsączone rodzynki i wymieszaj.
  8. Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
  9. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
  11. Czekoladę na polewę połam na kawałki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj.
  12. Polewą posmaruj ciasto, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 407 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 44 g Błonnik: 2 g Białka: 7 g

 

Podaję lekko zmieniony przepis.
Reklama

5 komentarzy

  1. Candy Pandas 2018/12/09 at 14:54 - Reply

    Wygląda na mega czekoladowe ciacho 🙂

  2. Artur 2018/12/07 at 08:44 - Reply

    Muszę spróbować tego ciasta, bo wygląda bajecznie!

  3. iza 2018/12/07 at 07:52 - Reply

    cudownie wygląda!!!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: