Ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami
Przepis na ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda.
Przeglądałam ją znowu ostatnio i znowu wyskoczyło mi kilka przepisów, które koniecznie – KONIECZNIE – i niezwłocznie muszę wypróbować.
Między nimi znalazł się właśnie ten przepis (bo akurat szukałam prostego przepisu na ciasto czekoladowe), ale wpadł mi też w oko przepis na gorącą czekoladę po wiedeńsku i przepis na kawę brulee :D
Chłód za oknem nastraja pozytywnie do takich przepisów – prawda?
W oryginalnym przepisie Eric namoczone w rumie rodzynki daje na wierzch ciasta, a następnie polewa je rozpuszczoną czekoladą.
Ja je wolałam dać do środka ciasta – wy sami zdecydujcie, którą wersję wolicie.
Pamiętajcie tylko, że rodzynki trzeba namoczyć przez noc w rumie, tak aby ładnie zmiękły i przeszły jego smakiem. Dlatego najpierw przygotujcie rodzynki, a za ciasto weźcie się następnego dnia.
Jeśli lubicie czekoladowe ciasta, to koniecznie zajrzyjcie do moich licznych przepisów na wypieki z czekoladą.






Przepis do druku

Ciasto czekoladowe z rodzynkami
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 jaja - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 75 g rodzynek
- rum do zalania rodzynek
polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g śmietany kremówki - użyłam 30 %
- około 30 g posiekanych orzechów
Instrukcja
- Rodzynki zalej rumem - tak aby je przykrył i odstaw na noc do nasączenia (jeśli za późno się zorientowałaś i nie masz na to czasu, to pogrzej rodzynki razem z rumem w rondelku - tak aby napęczniały, a następnie je przestudź).
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i przestudź.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
- Do masy jajecznej dodaj czekoladę i zmieszaj.
- Wsyp suche składniki i wymieszaj łopatką.
- Dodaj do ciasta odsączone rodzynki i wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Czekoladę na polewę połam na kawałki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj.
- Polewą posmaruj ciasto, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.
Składniki Odżywcze
Wygląda na mega czekoladowe ciacho :)
:)
Muszę spróbować tego ciasta, bo wygląda bajecznie!
cudownie wygląda!!!
Ślicznie dziękuję Iza :)