Ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami

 

ciasto czekoladowe erica lanlarda

 

Przepis na ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami pochodzi z książki „Czekolada” Erica Lanlarda.

Przeglądałam ją znowu ostatnio i znowu wyskoczyło mi kilka przepisów, które koniecznie – KONIECZNIE – i niezwłocznie muszę wypróbować.

Między nimi znalazł się właśnie ten przepis (bo akurat szukałam prostego przepisu na ciasto czekoladowe), ale wpadł mi też w oko przepis na gorącą czekoladę po wiedeńsku i przepis na kawę brulee :D

Chłód za oknem nastraja pozytywnie do takich przepisów – prawda?

W oryginalnym przepisie Eric namoczone w rumie rodzynki daje na wierzch ciasta, a następnie polewa je rozpuszczoną czekoladą.

Ja je wolałam dać do środka ciasta – wy sami zdecydujcie, którą wersję wolicie.

Pamiętajcie tylko, że rodzynki trzeba namoczyć przez noc w rumie, tak aby ładnie zmiękły i przeszły jego smakiem. Dlatego najpierw przygotujcie rodzynki, a za ciasto weźcie się następnego dnia.

Jeśli lubicie czekoladowe ciasta, to koniecznie zajrzyjcie do moich licznych przepisów na wypieki z czekoladą.

 

proste ciasto czekoladowe  ciasto czekoladowe z rodzynkami i orzechami
 

czekoladowe ciasto z bakaliami  czekoladowe ciasto z rodzynkami i orzechami
 

kawa z ciastem czekoladowym  kawa i ciasto czekoladowe
 

Przepis do druku

ciasto czekoladowe z rodzynkami

Ciasto czekoladowe z rodzynkami

Wypieki Beaty
Przepis na większą keksówkę - taką o długości około 30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 11
Kalorie 407 kcal

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

polewa:

Instrukcja
 

  • Rodzynki zalej rumem - tak aby je przykrył i odstaw na noc do nasączenia (jeśli za późno się zorientowałaś i nie masz na to czasu, to pogrzej rodzynki razem z rumem w rondelku - tak aby napęczniały, a następnie je przestudź).
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj i przestudź.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  • Do masy jajecznej dodaj czekoladę i zmieszaj.
  • Wsyp suche składniki i wymieszaj łopatką.
  • Dodaj do ciasta odsączone rodzynki i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Czekoladę na polewę połam na kawałki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dokładnie wymieszaj.
  • Polewą posmaruj ciasto, a na koniec posyp posiekanymi orzechami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 407kcalWeglowodany: 44gBiałko: 7gTłuszcz: 23gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Podaję lekko zmieniony przepis.