Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Dzisiaj mam dla Was coś nowego – utworzyłam kategorię przetwory, a oto pierwszy przepis :)

Syrop z mniszka jest bardzo smaczny (pachnie i smakuje jak miód), a do tego bardzo zdrowy – w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat :)

Można go dodawać do herbaty, pić sam, albo dodawać np. do jogurtu lub mleka z musli (tak robi mój synek).

Mniszki należy zbierać z dala od drogi i wypatrywać te, na których jest dużo pyłku.

Nie powinno się ich zbierać po deszczu, bo wypłukuje nektar.

Zbieramy całe główki – bez łodygi i liści (chociaż one też mają lecznicze wartości, podobnie jak korzeń mniszka).

Sezon na mniszka w pełni, więc zapraszam na łąki :)

Przepis i pomysł zaczerpnięty z Agata gotuje.

Przy okazji polecam wam domowy ekstrakt z wanilii – niezbędny przy wielu słodkich wypiekach i deserach.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 6 ocen
Postaw mi kawę

syrop z mniszka lekarskiego1

syrop z mniszka lekarskiego2

Syrop z mniszka lekarskiego przepis

syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego (popularnie - mlecza)

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowy syrop z mniszka lekarskiego.
4.84 z 6 ocen

Składniki

  • ok 1 kg główek mniszka lekarskiego (jedna główka to ok 1gram)
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru
  • sok z dwóch dużych cytryn

Instrukcja
 

  • Zebrane główki kwiatów ułóż na białej powierzchni (np. gazeta) na godzinę.
    ok 1 kg główek mniszka lekarskiego
  • To pozwoli robaczkom w spokoju opuścić kwiaty.
  • Przełóż je do sporego garnka i zalej 1,5 litrami wody.
    1,5 litra wody
  • Przykryj pokrywką, zagotuj i zostaw na małym gazie na 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie zostaw wywar do nasiąknięcia na parę godzin.
  • Po odstaniu odcedź kwiaty przez gazę lub tetrę.
  • Dobrze wyciśnij sok z kwiatów - to w końcu na nim nam najbardziej zależy. Powinniśmy otrzymać tyle samo naparu ile wlaliśmy wody (czyli ok 1,5 litra).
  • Nie przejmuj się zielonym zabarwieniem - później on zniknie. Wlej to do dużego garnka o możliwie największej średnicy.
  • Dodaj cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu aby odparowała woda.
    1,5 kg cukru, sok
  • Nie należy doprowadzać do wrzenia a cały proces zajmuje ok 2 godzin.
  • Syrop będzie gotowy, kiedy po zamieszaniu będzie się mocno pienił. Pamiętaj, że po ostudzeniu płyn zgęstnieje.
  • Wlej do butelek i rozkoszuj się własnym syropem!
  • Kolor syropu może być od żółtego aż do brązowego i zależy od ilości kwiatów oraz pyłku na nich.

Notatki

Na zdrowie :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!