Przepis na snikers ciasto z orzeszkami ziemnymi

ciasto snickers bez pieczenia


Wymyśliłam sobie, że po rozpieszczam trochę siebie i mojego męża i przygotowałam nam szybkie ciasto snickers – bez zbędnego pieczenia, bez gotowania budyniu, bez żelatyny.

Prosto, szybko i przepysznie :)

Potrzebne Wam będą herbatniki, mascarpone, masło orzechowe (użyłam takie z kawałeczkami orzeszków :D), orzeszki ziemne (użyłam niesolone, ale takie słone mogą dać fajny efekt), masę kajmakową i czekoladę.

Samo zrobienie ciasta, to chwilka.

Tylko potem trzeba wytrzymać kilka godzin, kiedy herbatniki będą namiękać. Wiem, że to trudne, dlatego radzę zrobić go późnym wieczorem, wpakować do lodówki i już rano można się do niego dobierać :)

Sami spróbujcie jakie pyszne jest takie ciasto snickers bez pieczenia z mojego przepisu :D

Podaję przepis na foremkę 24/24 cm.

Wypróbujcie też przepis na pysznego orzechowca z orzechami włoskimi :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.43 z 21 ocen
Postaw mi kawę

snickers

snickers bez pieczenia

ciasto snickers

ciasto snickers bez pieczenia

ciasto snickers

Ciasto snickers przepis

ciasto snickers bez pieczenia

Ciasto snickers

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto snickers na herbatnikach.
4.43 z 21 ocen
Czas przygotowania 30 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 30 minut
Porcje 24

Składniki

Instrukcja
 

  • Dno foremki o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników.
    około 200 g herbatników
  • Serek mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem pudrem (dodaj go do smaku, ja wolałam mniej słodką masę ze względu na kajmak).
    500 g serka mascarpone, 200 g masła orzechowego, około 6 łyżek cukru pudru
  • Wyłóż masę mascarpone na spód z herbatników i ułóż na niej kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłóż masę kajmakową i rozprowadź równą warstwą.
    400 g masy kajmakowej
  • Część orzeszków posiekaj na mniejsze kawałki i całość wyłóż na masę kajmakową - lekko wciśnij orzeszki w masę.
    200 g orzeszków ziemnych
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj do rozpuszczenia.
    150 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady
  • Przestudź lekko czekoladę, a następnie wylej na wierzch ciasta.
  • Całość schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!