Ciasto orzechowa dama
Przepis na orzechową damę, czyli ciasto bez pieczenia z orzechami
Jesienią polecam Wam pyszne i proste ciasto bez pieczenia. Ciasto orzechowa dama przygotowane jest na herbatnikach przekładanych kajmakiem, kremem budyniowym, bitą śmietaną i prażonymi orzechami. Ciasto jest zachwycające w smaku i do tego pięknie wygląda. Dlatego możecie je przygotować również na rodzinne uroczystości. Szczególnie, że to ciasto na sporą blachę. Orzechowa dama na pewno zasmakuje każdemu. Polecam!
Spis treści
Ciasto orzechowa dama przepis krok po kroku
Jeśli lubisz fajne kremowe ciasta bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć nim wszystkich!
Ciasto orzechowa dama przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na krem budyniowy do ciasta
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (na pół litra mleka każdy)
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła (miękkiego)
składniki na bitą śmietanę do ciasta orzechowa dama
- 500 ml śmietany kremówki (- u mnie 30% – mocno schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 2 łyżeczki żelatyny (lekko czubate + trochę zimnej wody)
dodatkowe składniki do ciasta orzechowa dama
- ok 40 sztuk herbatników (- mniej więcej 300 g)
- około 200 g kajmaku (z puszki)
- około 200 g orzechów (- u mnie włoskie)
- ok 60 g powideł śliwkowych (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić krem budyniowy do orzechowej damy
- Przelej prawie całe mleko do rondelka i dodaj do niego cukier – włącz do gotowania.500 ml mleka, 4 łyżki cukru
- W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy.2 opakowania budyniu waniliowego
- Wlej mleko z budyniem do gotującego się mlek i energicznie wymieszaj – gotuj aż zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj na wierzchu woreczkiem lub folią spożywczą i zostaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
- Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż masło stanie się bardziej puszyste i jasne.100 g masła
- Do ubitego masła dodawaj po łyżce budyniu i miksuj do połączenia.
Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta
- Żelatynę zalej zimną wodą – daj jej trochę, tylko tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na kilka minut do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
- Żelatynę krótko podgrzej aby była płynna. Dodaj do niej łyżkę ubitej kremówki i wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty bitej śmietany i dokładnie zmiksuj.
Ciasto orzechowa dama – złożenie
- Orzechy przełóż na suchą patelnię i krótko podgrzej aby były bardziej aromatyczne. Ostudź je i posiekaj.około 200 g orzechów
- Foremkę wyłóż folią aluminiową albo papierem do pieczenia.ok 40 sztuk herbatników
- Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników.
- Wyłóż na nie kajmak i delikatnie rozsmaruj.około 200 g kajmaku
- Posyp mocno posiekanymi orzechami i lekko je dociśnij.
- Nałóż drugą warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłóż krem budyniowy i rozprowadź równą warstwą.
- Nałóż trzecią warstwę herbatników i posmaruj je powidłami (jeśli używasz).ok 60 g powideł śliwkowych
- Wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj.
- Na koniec ciasto posyp posiekanymi orzechami.
- Schowaj ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły od kremów.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto bez pieczenia orzechowa dama – uwagi
Mam dziś dla was świetny przepis na ciasto bez pieczenia z orzechami i kremem budyniowym.
Coś czuję, że przy rosnących cenach energii takie ciasta bez pieczenia będą u mnie coraz częstsze ;)
Ciasto do kawy musi być, więc trzeba będzie sobie radzić, prawda?
Ale wracając do mojego dzisiejszego ciasta.
Orzechowa dama, to jak pisałam wcześniej ciasto bez pieczenia. Przygotowane jest na kilku warstwach herbatników, które przełożone są kajmakiem, kremem budyniowym i bitą śmietaną.
Do tego dodane są chrupiące orzechy i lekko kwaskowate powidła.
Otrzymujecie tu pysze ciasto warstwowe, które świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Mimo kajmaku nie jest mocno słodkie, bo do kremów użyłam już niewiele cukru. Jeśli jednak macie „słodki ząb”, to użyjcie więcej cukru.
Jak zrobić ciasto orzechową damę – wskazówki
Przygotowania ciasta proponuję zacząć od zrobienia kremu budyniowego, bo potrzebuje on czas na ostudzenie. Gdy będziecie mieli gotowy krem, albo przynajmniej budyń, to wtedy samo ciasto przygotujcie już bardzo szybko.
Jak zrobić krem budyniowy do ciasta orzechowa dama?
Musicie najpierw ugotować budyń – tylko w mniejszej ilości mleka niż podane na opakowaniu, tak aby budyń był gęsty. Potem go studzicie w temperaturze pokojowej z przykrytym wierzchem (aby nie tworzyła się na nim twarda warstwa) i na koniec miksujecie z miękkim masłem. Aby krem budyniowy się wam nie zwarzył, to budyń i masło muszą być w podobnej temperaturze. Masło musicie wcześniej porządnie zmiksować, aby się napuszyło. Wtedy dodajecie do niego po łyżce budyniu i miksujecie do połączenia.
Aby zrobić bitą śmietanę musicie zmiksować śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Śmietana kremówka musi być mocno schłodzona inaczej się nie ubije! Ja tu użyłam śmietankę 30% ale możecie też użyć taką 36%. Aby bita śmietana była bardziej stabilna dodałam do niej trochę żelatyny. Jeśli nie chcecie używać żelatyny, to możecie użyć śmietan-fix (sprawdźcie na opakowaniu ile trzeba do dodać na 500 ml śmietany).
Jakie orzechy do ciasta orzechowa dama?
Ja użyłam orzechy włoskie – wcześniej podprażyłam je krótko na patelni, aby były bardziej chrupiące i aromatyczne. Zamiast orzechów włoskich możecie również użyć orzechy laskowe. Je również polecam wcześniej podprażyć. Orzechy po uprażeniu i ostudzeniu siekamy nożem na mniejsze kawałki. Część z nich wyłożyłam na kajmak, a resztę wysypałam na wierzch ciasta.
Aby moje ciasto orzechowa dama nabrało bardziej jesiennego smaku jedną warstwę herbatników posmarowałam powidłami śliwkowymi. Dzięki nim ciasto zyskało fajny smak, a kwaskowate powidła przełamały dodatkowo słodki smak kremów. Zamiast powideł możecie również użyć dżem z czarnej porzeczki.
Gotowe ciasto trzeba schować do lodówki na kilka godzin – ja polecam zostawić je na całą noc. W tym czasie herbatniki lekko wchłoną kremy i lekko zmiękną. Dzięki temu ciasto będzie dużo łatwiejsze do krojenia.
Mam nadzieję, że przepis na to ciasto bez pieczenia się przyda i chętnie z niego skorzystacie :)
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia :)
Polecane przepisy na ciasta z kremem bez pieczenia
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia z pysznymi kremami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto orzechowa dama przepis
Ciasto orzechowa dama bez pieczenia to idealny przepis na jesienne ciasto. Proste do zrobienia ciasto warstwowe na duża blachę zachwyci każdego swoim smakiem. Z nim zrobicie wrażenie na wszystkich gościach i domownikach. Pyszny krem budyniowy, do tego herbatniki, kajmak, orzechy i bita śmietana tworzą zachwycające ciasto na zimno. Przepis na orzechową damę przyda się wam nie raz. Szczególnie, że to ciasto bez pieczenia, więc nie musicie włączać piekarnika!
Jak zrobić ciasto orzechowa dama?
Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i przekonajcie się jakie to proste. Podzielcie sobie przygotowania na etapy, a na pewno wszystko pójdzie bez problemów. Ciasto z kremem budyniowym i orzechami zasmakuje i dzieciom i dorosłym. Zakupcie więc niezbędne składniki i zróbcie to ciasto bez pieczenia z orzechami i bitą śmietaną dla swojej rodziny. Przy okazji polecam wam również inne warstwowe ciasto na herbatnikach - ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Nie zawiedziecie się tym smakiem.