Przepis na babeczki z gruszkami i marcepanem

Wiem, wiem, że to już nie sezon na gruszki, ale ku mojej ogromnej rozpaczy nigdzie nie mogłam dostać rabarbaru (a miałam w planach do wypróbowania kilka przepisów z rabarbarem).

Jak mówi przysłowie – potrzeba matką wynalazków – i brak rabarbaru zrekompensowałam sobie gruszkami poniewierającymi się od jakiego czasu w mojej kuchni (za to były już fajnie dojrzałe :)).

Gruszki krótko podgotowałam w wodzie z cukrem, wyciągnęłam marcepan, który pozostał mi po Bożym Narodzeniu i upiekłam babeczki.

Powiem tylko tyle – widać było mi to pisane, bo babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne.

Mniam!

Oto przedstawiam Wam babeczki gruszkowo-marcepanowe – uwielbiam takie „przypadki” :)

Z podanej porcji otrzymacie około 14-16 babeczek.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Babeczki gruszkowo-marcepanowe

gruszkowo-marcepanowe4

gruszkowo-marcepanowe1

Babeczki gruszkowo-marcepanowe przepis

gruszkowo marcepanowe2

Babeczki gruszkowo-marcepanowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne babeczki z gruszkami i marcepanem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 16

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki 225 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 2 jajka rozmiar l
  • 100 g marcepanu (można go ostatecznie pominąć)
  • ok 400 g gruszek (może być trochę więcej)
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina wody

Instrukcja
 

  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
    ok 400 g gruszek
  • Włóż do rondelka i zalej odrobiną wody - mniej więcej tyle, aby zakryła dno.
    odrobina wody
  • Dodaj dwie łyżki cukru.
    2 łyżki cukru
  • Całość podgrzej, aż gruszki lekko zmiękną - ale aby się nie rozpadały - przestudź.
  • Zmieszaj razem suche składniki.
    1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 szklanka cukru
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
    0,5 szklanki oleju, 3/4 szklanki maślanki, 2 jajka
  • Marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    100 g marcepanu
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  • Dodaj gruszki (razem z płynem) i starty marcepan - krótko zamieszaj.
  • Nałóż ciasto do papilotek - możesz do 3/4 wysokości, bo nie rosną mocno.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.