Wiem, wiem, że to już nie koniecznie sezon na gruszki, ale ku mojej ogromnej rozpaczy nigdzie nie mogłam dostać rabarbaru (a miałam w planach do wypróbowania kilka przepisów z rabarbarem).
Jak mówi przysłowie – potrzeba matką wynalazków – i brak rabarbaru zrekompensowałam sobie gruszkami poniewierającymi się od jakiego czasu w mojej kuchni (za to były już fajnie dojrzałe :)).
Gruszki krótko podgotowałam w wodzie z cukrem, wyciągnęłam marcepan, który pozostał mi po Bożym Narodzeniu i upiekłam babeczki.
Powiem tylko tyle – widać było mi to pisane, bo babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne.
Mniam!
Oto przedstawiam Wam babeczki gruszkowo-marcepanowe – uwielbiam takie „przypadki” :)
Z podanej porcji otrzymacie około 14-16 babeczek.

Babeczki gruszkowo-marcepanowe
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki , jogurtu naturalnego lub ostatecznie mleka
- 2 duże jajka
- 100 g marcepanu (można go ostatecznie pominąć)
- ok 400 g gruszek (może być trochę więcej)
- 2 łyżki cukru
- odrobina wody
Instrukcja
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
- Włóż do rondelka i zalej odrobiną wody - mniej więcej tyle, aby zakryła dno.
- Dodaj dwie łyżki cukru.
- Całość podgrzej, aż gruszki lekko zmiękną - ale aby się nie rozpadały - przestudź.
- Zmieszaj razem suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
- Marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
- Dodaj gruszki (razem z płynem) i starty marcepan - krótko zamieszaj.
- Nałóż ciasto do papilotek - możesz do 3/4 wysokości, bo nie rosną mocno.
- Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Przepis własny.
a z czego zrobiona jest polewa na babeczki?
To była po prostu masa kajmakowa :)
Dobrze, że było trochę więcej to zabrałam sobie 1 na śniadanie. I jeszcze jedną dla męża – dobrze, że on nie lubi śniadań na słodko – w efekcie dostały mi się 2 dodatkowe. Super – bo faktycznie są przepyszne.
Gruszki i marcepan – wyjątkowo kuszące połączenie :)
Uwielbiam gruszki w wypiekach, a co dopiero marcepan! Świetne połączenie; )