Wiem, wiem, że to już nie koniecznie sezon na gruszki, ale ku mojej ogromnej rozpaczy nigdzie nie mogłam dostać rabarbaru (a miałam w planach do wypróbowania kilka przepisów z rabarbarem).

Jak mówi przysłowie – potrzeba matką wynalazków – i brak rabarbaru zrekompensowałam sobie gruszkami poniewierającymi się od jakiego czasu w mojej kuchni (za to były już fajnie dojrzałe :)).

Gruszki krótko podgotowałam w wodzie z cukrem, wyciągnęłam marcepan, który pozostał mi po Bożym Narodzeniu i upiekłam babeczki.

Powiem tylko tyle – widać było mi to pisane, bo babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne.

Mniam!

Oto przedstawiam Wam babeczki gruszkowo-marcepanowe – uwielbiam takie “przypadki” :)

Z podanej porcji otrzymacie około 14-16 babeczek.

 

gruszkowo-marcepanowe3

gruszkowo-marcepanowe4

gruszkowo-marcepanowe1

Babeczki gruszkowo-marcepanowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 16

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
  • Włóż do rondelka i zalej odrobiną wody - mniej więcej tyle, aby zakryła dno.
  • Dodaj dwie łyżki cukru.
  • Całość podgrzej, aż gruszki lekko zmiękną - ale aby się nie rozpadały - przestudź.
  • Zmieszaj razem suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  • Marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  • Dodaj gruszki (razem z płynem) i starty marcepan - krótko zamieszaj.
  • Nałóż ciasto do papilotek - możesz do 3/4 wysokości, bo nie rosną mocno.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.