babeczki jabłkowe_1

Zapraszam na babeczki z jabłkiem prosto z Anglii :)

No dobra, dobra, może nie prosto z Anglii, ale niewiele się pomyliłam. Przepis pochodzi z 5 numeru BBC Good Food.

Znajdziecie go w gazecie pod nazwą babeczki z jabłkiem i kruszonką.

Troszkę uprościłam przepis (który oryginalnie jest kilkuetapowy) i przedstawiam Wam tą szybsza i prostszą wersję (moja modyfikacja dotyczy tejże “kruszonki”). Autorka przepisu piekła dodatkowo ciasteczka i kruszyła je aby użyć je jako kruszonkę. Ja sobie darowałam pieczenie ciastek i po prostu użyłam gotowe ciasteczka owsiane :) – tak, wiem, sprytna jestem :D

Same babeczki są delikatne i puszyste (jak przystało na babeczki typu biszkoptowego), za to dzięki dużej ilości jabłek zachowują wilgotność i nie wysychają :)

Fajny jest pomysł na zrobienie kremu ze śmietany kremówki i budyniu (otrzymacie wtedy trochę bardziej kaloryczny budyń, za to będzie się lepiej nadawał do nakładania i będzie trzymał swoją formę). Ten budyń, to ma być taka szybka wersja kremu angielskiego :)

Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek, chociaż autorka podaje liczbę 12.

Ps. Podaję zmniejszoną o połowę ilość kremu, bo wg mnie tyle w zupełności wystarczy. W przepisie użyłam olej zamiast masła (akurat całe wyszło), więc możesz olej zastąpić masłem – wtedy zmiksuj je z cukrem.

babeczki jabłkowe_3

babeczki jabłkowe_4

babeczki jabłkowe_5

Babeczki z jabłkiem

Wypieki Beaty
Przepis na około 12-16 babeczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Babeczki
Porcje 16

Składniki
  

krem a la krem angielski:

babeczki:

  • 2-3 jabłka obrane , pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę (około 325 g)
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu
  • 140 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • kilka ciasteczek np. owsianych drobno pokruszonych lub zmielonych

Instrukcja
 

krem:

  • Odlej około 50 ml śmietany kremówki, rozpuść w niej budyń i cukier, a resztę śmietany zagotuj.
  • Dodaj śmietanę z budyniem do gotującej się śmietany i energicznie wymieszaj.
  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj wierzch woreczkiem (tak aby przykleił się do budyniu) i schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.

babeczki:

  • Jajka zmiksuj z olejem na puszystą białą masę.
  • Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem - miksuj całość na małych obrotach.
  • Dodaj wanilię i jabłka obtoczone w proszku budyniowym - delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Schłodzony krem krótko zmiksuj, nałóż na babeczki i posyp wierzch pokruszonymi ciastkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!