Zapraszam na babeczki z jabłkiem prosto z Anglii :)
No dobra, dobra, może nie prosto z Anglii, ale niewiele się pomyliłam. Przepis pochodzi z 5 numeru BBC Good Food.
Znajdziecie go w gazecie pod nazwą babeczki z jabłkiem i kruszonką.
Troszkę uprościłam przepis (który oryginalnie jest kilkuetapowy) i przedstawiam Wam tą szybsza i prostszą wersję (moja modyfikacja dotyczy tejże „kruszonki”). Autorka przepisu piekła dodatkowo ciasteczka i kruszyła je aby użyć je jako kruszonkę. Ja sobie darowałam pieczenie ciastek i po prostu użyłam gotowe ciasteczka owsiane :) – tak, wiem, sprytna jestem :D
Same babeczki są delikatne i puszyste (jak przystało na babeczki typu biszkoptowego), za to dzięki dużej ilości jabłek zachowują wilgotność i nie wysychają :)
Fajny jest pomysł na zrobienie kremu ze śmietany kremówki i budyniu (otrzymacie wtedy trochę bardziej kaloryczny budyń, za to będzie się lepiej nadawał do nakładania i będzie trzymał swoją formę). Ten budyń, to ma być taka szybka wersja kremu angielskiego :)
Z podanej porcji wyszło mi 16 babeczek, chociaż autorka podaje liczbę 12.
Ps. Podaję zmniejszoną o połowę ilość kremu, bo wg mnie tyle w zupełności wystarczy. W przepisie użyłam olej zamiast masła (akurat całe wyszło), więc możesz olej zastąpić masłem – wtedy zmiksuj je z cukrem.

Babeczki z jabłkiem
Składniki
krem a la krem angielski:
- 300 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
babeczki:
- 2-3 jabłka obrane , pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę (około 325 g)
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 150 ml oleju
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu
- 140 g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- kilka ciasteczek np. owsianych drobno pokruszonych lub zmielonych
Instrukcja
krem:
- Odlej około 50 ml śmietany kremówki, rozpuść w niej budyń i cukier, a resztę śmietany zagotuj.
- Dodaj śmietanę z budyniem do gotującej się śmietany i energicznie wymieszaj.
- Zdejmij garnek z ognia, przykryj wierzch woreczkiem (tak aby przykleił się do budyniu) i schłódź w lodówce - najlepiej przez noc.
babeczki:
- Jajka zmiksuj z olejem na puszystą białą masę.
- Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem - miksuj całość na małych obrotach.
- Dodaj wanilię i jabłka obtoczone w proszku budyniowym - delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 160 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
- Schłodzony krem krótko zmiksuj, nałóż na babeczki i posyp wierzch pokruszonymi ciastkami.