Zapraszam dziś na mały wynalazek – babeczki twarogowo-gruszkowe z serkiem Almette jabłko-gruszka :)
Serek użyłam tu zarówno do babeczek jak i do ich dekoracji.
W babeczkach twarożek jest dodany do ciasta, a ich wierzch posmarowałam lukrem twarożkowym :)
Serek był dla mnie jesienną inspiracją, dlatego babeczki usiane są też gruszkami pod kilkoma postaciami – do ciasta dałam świeże pokrojone w kostkę, a do dekoracji użyłam gruszki karmelizowane i chipsy gruszkowe.
Jesienny smak i aromat podkreśla dodatkowo rozgrzewający cynamon.
Przepis na babeczki i lukier twarożkowy jest bardzo prosty i szybki do wykonania (tak na prawdę nie potrzebujecie nawet miksera), więc mam nadzieję, że wielu z Was skusi się na niego :)
Podana porcja jest na około 12-15 babeczek.

Babeczki twarogowo-gruszkowe
Składniki
babeczki:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 150 g serka Almette jabłko-gruszka
- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 duża gruszka pokrojona w niedużą kostę
lukier twarogowy:
- 150 g serka Almette jabłko-gruszka
- 150 g sera na serniki (albo jeszcze jedno Almette)
- ewentualnie łyżeczka lub dwie cukru do smaku
- dodatkowo:
- gruszka do dekoracji
Instrukcja
babeczki:
- Zmieszaj razem mokre składniki (razem z twarogiem).
- W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i razem wymieszaj (mogą pozostać lekkie grudki).
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
- Do każdej babeczki włóż po kilka kostek pokrojonej gruszki.
- Piecz w 180 stopniach (lub w 170 stopniach na termoobiegu) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
lukier:
- Obydwa twarogi zmieszaj razem aż będą gładkie - jeśli trzeba, to daj do smaku cukier.
- Posmaruj masą wierzch babeczek.
- Udekoruj gruszkami.
Przepis własny.