Zapraszam dziś na mały wynalazek – babeczki twarogowo-gruszkowe z serkiem Almette jabłko-gruszka :)

Serek użyłam tu zarówno do babeczek jak i do ich dekoracji.

W babeczkach twarożek jest dodany do ciasta, a ich wierzch posmarowałam lukrem twarożkowym :)

Serek był dla mnie jesienną inspiracją, dlatego babeczki usiane są też gruszkami pod kilkoma postaciami – do ciasta dałam świeże pokrojone w kostkę, a do dekoracji użyłam gruszki karmelizowane i chipsy gruszkowe.

Jesienny smak i aromat podkreśla dodatkowo rozgrzewający cynamon.

Przepis na babeczki i lukier twarożkowy jest bardzo prosty i szybki do wykonania (tak na prawdę nie potrzebujecie nawet miksera), więc mam nadzieję, że wielu z Was skusi się na niego :)

Podana porcja jest na około 12-15 babeczek.

twarogowo-gruszkowe1

twarogowo-gruszkowe3

twarogowo-gruszkowe4

twarogowo-gruszkowe5

Babeczki twarogowo-gruszkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

lukier twarogowy:

  • 150 g serka Almette jabłko-gruszka
  • 150 g sera na serniki (albo jeszcze jedno Almette)
  • ewentualnie łyżeczka lub dwie cukru do smaku
  • dodatkowo:
  • gruszka do dekoracji

Instrukcja
 

babeczki:

  • Zmieszaj razem mokre składniki (razem z twarogiem).
  • W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i razem wymieszaj (mogą pozostać lekkie grudki).
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 2/3 wysokości.
  • Do każdej babeczki włóż po kilka kostek pokrojonej gruszki.
  • Piecz w 180 stopniach (lub w 170 stopniach na termoobiegu) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.

lukier:

  • Obydwa twarogi zmieszaj razem aż będą gładkie - jeśli trzeba, to daj do smaku cukier.
  • Posmaruj masą wierzch babeczek.
  • Udekoruj gruszkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.