Pora na pyszne małe co nieco :)
Dziś podaję tarteletki z sezamem i gruszkami.
Sezam dodałam do kruchego ciasta, a gruszki są duszone w miodzie :)
Brzmi ciekawie – prawda?
Z podanej porcji otrzymacie 6 tarteletek, a jeśli zwiększycie porcję trzykrotnie wyjdzie wam ciasto o wielkości około 30/20.

Tarteletki z sezamem i gruszkami
Składniki
Instrukcja
ciasto:
- Zmieszaj razem wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto.
- Zawiń ciasto w folię i schłódź przez około pół godziny w lodówce.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój 6 krążków wielkości foremek.
- Resztę ciasta zagnieć i schłódź.
- Wylep ciastem foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
nadzienie:
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
- Włóż je do garnuszka, dodaj miód, cynamon i rodzynki.
- Duś przez kilka minut - tak, aby gruszki zmiękły.
- Jeśli owoce puściły dużo soku możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Na podpieczony spody nałóż nadzienie.
- Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim tarteletki po wierzchu.
- Możesz też dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi.
- Podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Notatki
Jeśli zwiększysz trzykrotnie proporcje i dodasz jedno jajko otrzymasz ciasto o wielkości około 30/20 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis z moimi zmianami pochodzi z Tupperware.
zapisuję, ale gruszki zastąpię jabłkami :)