Pora na pyszne małe co nieco 🙂
Dziś podaję tarteletki z sezamem i gruszkami.
Sezam dodałam do kruchego ciasta, a gruszki są duszone w miodzie 🙂
Brzmi ciekawie – prawda?
Z podanej porcji otrzymacie 6 tarteletek, a jeśli zwiększycie porcję trzykrotnie wyjdzie wam ciasto o wielkości około 30/20.
Tarteletki z sezamem i gruszkami
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 6
Składniki
ciasto:
- 70 g masła
- 30 g cukru
- 100 g mąki
- 20 g sezamu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 500 g gruszek
- 20 g rodzynek (mała garść)
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości wody - do zagęszczenia gruszek
Wykonanie
ciasto:
- Zmieszaj razem wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto.
- Zawiń ciasto w folię i schłódź przez około pół godziny w lodówce.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój 6 krążków wielkości foremek.
- Resztę ciasta zagnieć i schłódź.
- Wylep ciastem foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
nadzienie:
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
- Włóż je do garnuszka, dodaj miód, cynamon i rodzynki.
- Duś przez kilka minut - tak, aby gruszki zmiękły.
- Jeśli owoce puściły dużo soku możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Na podpieczony spody nałóż nadzienie.
- Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim tarteletki po wierzchu.
- Możesz też dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi.
- Podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Notatki
Jeśli zwiększysz trzykrotnie proporcje i dodasz jedno jajko otrzymasz ciasto o wielkości około 30/20 cm.
Przepis z moimi zmianami pochodzi z Tupperware.
zapisuję, ale gruszki zastąpię jabłkami 🙂