Pora na pyszne małe co nieco :)

Dziś podaję tarteletki z sezamem i gruszkami.

Sezam dodałam do kruchego ciasta, a gruszki są duszone w miodzie :)

Brzmi ciekawie – prawda?

Z podanej porcji otrzymacie 6 tarteletek, a jeśli zwiększycie porcję trzykrotnie wyjdzie wam ciasto o wielkości około 30/20.

tarteletki z gruszkami i sezamem4

tarteletki z gruszkami i sezamem2

tarteletki z gruszkami i sezamem1

tarteletki z gruszkami i sezamem3

Tarteletki z sezamem i gruszkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 6

Składniki

ciasto:

nadzienie:

  • 500 g gruszek
  • 20 g rodzynek (mała garść)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w małej ilości wody - do zagęszczenia gruszek

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto.
  • Zawiń ciasto w folię i schłódź przez około pół godziny w lodówce.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrój 6 krążków wielkości foremek.
  • Resztę ciasta zagnieć i schłódź.
  • Wylep ciastem foremki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.

nadzienie:

  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
  • Włóż je do garnuszka, dodaj miód, cynamon i rodzynki.
  • Duś przez kilka minut - tak, aby gruszki zmiękły.
  • Jeśli owoce puściły dużo soku możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną.
  • Na podpieczony spody nałóż nadzienie.
  • Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim tarteletki po wierzchu.
  • Możesz też dodatkowo posypać je płatkami migdałowymi.
  • Podpiecz w 180 stopniach przez 10 minut.

Notatki

Jeśli zwiększysz trzykrotnie proporcje i dodasz jedno jajko otrzymasz ciasto o wielkości około 30/20 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis z moimi zmianami pochodzi z Tupperware.